Boala cronică de rinichi, denumită anterior insuficiență renală cronică, este afecțiunea în care rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa normal, cumulând totalitatea patologiilor caracterizate prin anomalii anatomice sau de funcție renală. Astfel, produșii catabolismului și substanțele toxice nu mai sunt eliminate de rinichi, ci sunt reținute în organism. Boala cronică de rinichi este frecvent asociată encefalopatiei uremice, o condiție neurologică gravă determinată de toxinele acumulate.​​​​​​​​​​​​​​​​

  • Alege SANADOR pentru a beneficia de diagnostic, investigații și tratament competent pentru boala ta renală!

Pe lângă funcția de epurare, rinichii produc o serie hormoni cu funcții importante în organism:

  • forma activă a vitaminei D, care reglează absorbția calciului și a fosforului;
  • eritropoietina, care stimulează măduva osoasă să producă hematii;
  • renina, care reglează volumul de sânge și tensiunea arterială.

Boala cronică de rinichi poate genera probleme precum anemia, hipertensiunea arterială, dezechilibre acido-bazice, dereglarea concentrației de colesterol și de acizi grași, patologii osoase.

Watch on YouTube

Cauzele bolii cronice de rinichi

Dintre patologiile cel mai frecvent implicate în etiologia bolii cronice de rinichi, trebuie menționate:

Semne și simptome

Boala cronică de rinichi are o evoluție lentă și prezintă puține semne și simptome în fazele de debut. Din acest motiv, numeroși pacienți cu boală cronică de rinichi nu sunt conștienți de prezența afectării renale decât în stadii avansate, atunci când funcția renală este semnificativ afectată. În lipsa unei supravegheri medicale, simptomele pot trece neobservate până când afectarea renală devine ireversibilă.

Semnele și simptomele mai evidente includ: urină tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină (hematurie), micțiuni frecvente, cantitate redusă de urină - oligurie sau anurie.

Simptomele legate de incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele și lichidele în exces din organism sunt:

  • Edeme ale pleoapelor;
  • Edeme ale membrelor superioare și inferioare;
  • Hipertensiune arterială;
  • Oboseală;
  • Anorexie – pierderea apetitului, grețuri și vărsături, pierdere inexplicabilă în greutate);
  • Prurit – mâncărimi persistente și generalizate;
  • Crampe musculare;
  • Cefalee.

Pe măsură ce boala cronică de rinichi se agravează, iar toxinele se acumulează în sânge, pot apărea tulburări de memorie , tulburări cognitive, somnolență si confuzie mentală.

Diagnosticul bolii cronice de rinichi

Pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi, se realizează analize de sânge și urină: uree și creatinină serice, sumar de urină, dozarea proteinelor din urină.

Cel mai bun parametru de evaluare a funcției renale este rata filtrării glomerulare. Calcularea acesteia se face pe baza analizelor de sânge. În funcție de rata filtrării glomerulare, se realizează stadializarea bolii cronice de rinichi.

Pentru diagnostic, sunt utile și investigațiile imagistice:

Tratamentul bolii cronice de rinichi

Tratamentul bolii cronice de rinichi constă, în primul rând, în tratarea cauzei, la care se adaugă modificarea regimului alimentar și de viață și, nu în ultimul rând, tratamentul complicațiilor.

Este necesară diagnosticarea precoce și tratarea bolii de bază pentru încetinirea ritmului de progresie a boli renale și diminuarea riscului dezvoltării complicațiilor.

Dacă deteriorarea funcției renale continuă în pofida tratamentului administrat, ajungându-se în stadiu terminal de boală renală, sau dacă există complicații ce pun în pericol viața pacientului, se recurge la substituirea funcției renale prin dializă sau transplant renal.

Informații oferite de Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă la SANADOR.

SANADOR