Suferi de dureri de genunchi, care îți afectează mobilitatea și calitatea vieții? Vino la o consultație de ortopedie la SANADOR și află dacă ai nevoie de o proteză de genunchi!

  • Proteza de genunchi redă libertatea de mișcare, fără durere și rigiditate și îmbunătățește considerabil calitatea vieții.

Protezarea genunchiului sau artroplastia de genunchi este o intervenție chirurgicală prin care sunt înlocuite suprafețele articulare degenerate ale femurului și tibiei cu o proteză totală sau parțială (unicompartimentală), cu scopul de a ameliora durerea și impotența funcțională. Această procedură redă libertatea de mișcare, fără durere și rigiditate, permite reluarea unui stil de viață activ și îmbunătățește considerabil calitatea vieții.

Watch on YouTube

Protezarea articulației genunchiului este una dintre cele mai practicate intervenții chirurgicale, cu o frecvență ce crește anual și cu o rată de succes ce depășește 90%. Artroplastia se practică însă și la alte articulații mari, precum șoldul sau umărul. Protezele articulare sunt realizate din biomateriale avansate, concepute special în acest scop, și pot include o combinație de metal, ceramică sau plastic.

Indicații pentru proteza de genunchi

Indicația chirurgicală de protezare a genunchiului se pune după epuizarea mijloacelor nechirurgicale: controlul activităților zilnice și al greutății, fizioterapie, kinetoterapie, glucozaminoglicani, infiltrații intraarticulare cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) sau acid hialuronic.

De cele mai multe ori, proteza de genunchi este necesară în caz de gonartroză, dar există și alte situații ce pot avea ca indicație terapeutică artroplastia: artrita psoriazică, artrita reumatoidă, instabilitatea genunchiului, tumori etc.

Gonartroza

Gonartroza este o afecțiune articulară degenerativă, care provoacă distrugerea cartilajului de la nivelul genunchiului. Boala poate să apară din cauza înaintării în vârstă, dar și ca urmare a unor afecțiuni inflamatorii sau a unor traumatisme. Gonartroza se poate manifesta la un singur genunchi sau la ambii și provoacă dizabilitate, prin rigiditate, limitarea mobilității articulare și durere cronică. Pentru tratamentul gonartrozei, dacă metodele conservatoare nu au avut efectul dorit, este recomandată o proteză totală de genunchi.

  • Protezarea genunchiului poate fi totală, când este înlocuită întreaga articulație a genunchiului, sau parțială.

Artrita psoriazică

Această afecțiune se manifestă la persoanele care suferă și de psoriazis și provoacă inflamarea și rigiditatea articulațiilor, care devin umflate și dureroase. Cel mai des, artrita psoriazică afectează genunchii, gleznele și încheieturile mâinilor. Boala este cronică și progresivă, cu evoluție nefavorabilă în multe cazuri, când poate duce la deformarea și distrugerea permanentă a articulațiilor afectate. În acest caz, protezarea articulară este singura soluție posibilă.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, autoimună, care se declanșează atunci când sistemul imunitar reacționează anormal și distruge țesuturile. Afecțiunea se poate manifesta la nivelul mai multor organe sau sisteme, dar afectează în special articulațiile: cartilajele sunt distruse, apar inflamația, durerea și, în timp, eroziunea osoasă și deformarea încheieturilor. Protezarea articulației va reda mobilitatea pacientului, dar nu poate îndepărta cauza afecțiunii, astfel încât artrita reumatoidă poate evolua în continuare.

Tipuri de proteze de genunchi

Protezarea genunchiului poate fi totală (tricompartimentală), când este înlocuită întreaga articulație a genunchiului sau parțială (unicompartimentală), când sunt înlocuite numai părțile afectate ale articulației. Componentele protetice pot fi:

Watch on YouTube
  • Proteze cimentate – sunt fixate cu ciment acrilic
  • Proteze necimentate – se fixează prin press fit.
  • 021.9699 Vino la SANADOR, pentru montarea unei proteze de genunchi!

De asemenea, protezele de genunchi se pot clasifica în proteze cu platou tibial fix sau mobil. Tipul de proteză potrivit va fi recomandat de medicul ortoped, în funcție de specificațiile fiecărui caz în parte.

Pregătirea pentru operația de genunchi

Pacientul pentru care există indicația chirurgicală de protezare a genunchiului trebuie să efectueze un protocol preoperator. Acesta cuprinde efectuarea analizelor de sânge (hemoleucogramă, coagulogramă, transaminaze, glicemie etc.), exsudat nazofaringian, tamponament inghinal, sumar de urină și urocultură, consult stomatologic, consult cardiologic și preanestezic.

Nu este dovedită științific utilitatea kinetoterapiei preoperatorii, însă o bună pregătire psihică a pacientului, cu explicarea procedurii, a etapelor ulterioare, în ce constă și cât de importantă este recuperarea medicală postoperatorie este un factor esențial pentru obținerea cooperării complete a pacientului.

Ce presupune operația pentru proteza de genunchi?

Pacientul este internat în spital cu o zi înainte de intervenția chirurgicală și, dacă totul decurge normal, va fi externat în a treia zi postoperator. Spitalizarea este, în medie, de 5 zile.

Abordul chirurgical este anterior, cu o incizie ce variază între 12–20 cm. Tipul de proteză (totală sau unicompartimentală) și modul de fixare a acesteia sunt stabilite de chirurgul ortoped în funcție de specificul fiecărui pacient.

În ultimul deceniu s-a dezvoltat chirurgia navigată, chirurgia robotică, și a crescut utilizarea de instrumente specifice pacientului (blocurile de tăiere sunt confecționate pentru fiecare pacient în parte, după o reconstrucție 3D a examenului CT al genunchiului), însă aceste tehnologii avansate sunt folosite în special în cazurile dificile, cu deformări arhitecturale complexe ale genunchiului (pacienți cu fracturi vicios consolidate în antecedente, multiple intervenții la nivelul genunchiului).

Dr. Liviu Ojoga, șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR

Încă nu există un consens cu privire la utilizarea turnichetului și cu privire la protezarea rotulei. Sunt chirurgi care, în absența artrozei femuro-patelare, nu protezează rotula, ci practică o denervare a acesteia. De asemenea, sunt chirurgi care protezează rotula în 100% din cazuri, chiar și în absența artrozei la acest nivel. De asemenea, folosirea sau nu a unui dren aspirativ rămâne la latitudinea chirurgului.

  • Spitalizarea pentru protezarea genunchiului durează, în medie, 5 zile.

În ultimii ani, a început să fie utilizat acidul tranexamic pentru aceste intervenții, ceea ce scade sângerarea și necesarul de transfuzie postoperator.

Evoluția postoperatorie

Dacă a fost folosit un dren aspirativ, acesta se îndepartează după 24 de ore. Tratamentul antibiotic început înainte de incizie continuă încă o zi postoperator.

Analgezia este asigurată prin anestezie peridurală cu injectare pe cateter, la care se pot adăuga bloc femural sau de canal adductor și infiltrarea părților moi pericapsulare cu bupivacaină înainte de terminarea intervenției.

Riscurile protezării genunchiului

Protezarea genunchiului este o intervenție chirurgicală majoră, ce are riscuri asociate. Cea mai serioasă complicație este infecția, cu o frecvență sub 1%. Factorii de risc țin atât de pacient (imunodepresie, diabet, infecții locale în antecedente etc.), cât și de intervenția chirurgicală.

Tromboza venoasă profundă este cea mai frecventă complicație, apărând în aproximativ 15% din cazuri, însă este simptomatică la doar 2% din pacienți. Pentru prevenirea trombozei venoase profunde, se administrează heparină cu greutate moleculara mica timp de minimum 14 zile, cu ajustarea dozei în funcție de factorii de risc ai pacientului.

Pot apărea leziuni nervoase sau vasculare în aproximativ 1% din cazuri. Lista complicațiilor mai cuprinde: instabilitate, fracturi periprotetice, fracturi de rotulă, redoare articulară, persistența durerilor.

Complicația la distanță este reprezentată de decimentarea componentelor protetice.

Recuperarea după montarea protezei de genunchi

Pacientul reia mersul cu cârje sau cadru de mers, cu sprijin parțial pe membrul pelvin operat, în ziua a doua postoperator. La analgezia multimodală se adaugă crioterapia, pentru a controla nivelul durerilor postoperator.

Watch on YouTube

Kinetoterapeutul se va ocupa de creșterea mobilității și a tonusului muscular al pacientului, controlul cvadricepsului, exerciții pentru prevenirea trombozei venoase profunde. Ablația firelor de sutură se face la 14 zile postoperator.

Controalele postoperatorii se efectuează la 14 zile, 6 săptămâni, 6 luni, 1 an și apoi anual. Acestea constau într-un examen clinic și o radiografie de control.

Primele 12 săptămâni postoperator sunt foarte importante pentru obținerea unui rezultat foarte bun. Pacientul trebuie să urmeze cu strictețe protocolul de recuperare și să lucreze atât singur, cât și împreună cu kinetoterapeutul.

În general, la 6 săptămâni, pacienții pot relua lucrul, condusul autoturismului și pot călători. Se consideră ca la 3 luni se pot relua majoritatea activităților, dar sunt necesare 6–12 luni pentru a se atinge maximul funcțional postoperator.

Recomandări pentru pacienți

Primul pas pe care trebuie să-l facă un pacient care se confruntă cu dureri persistente de genunchi este să se programeze pentru o consultație de ortopedie. În urma examenului clinic, completat de anamneză, medicul va recomanda o serie de analize și investigații imagistice, pentru stabilirea diagnosticului. Analizele de laborator pot indica prezența unui proces inflamator, a unor anticorpi specifici unor boli autoimune sau a factorului reumatoid. În completarea lor, radiografia, examenul RMN (RMN de genunchi), tomografia computerizată sau ecografia de părți moi vor oferi detalii despre structura articulației afectate și leziunile existente.

În urma acestor investigații, medicul va recomanda tratamentul potrivit. După epuizarea mijloacelor nechirurgicale (scădere în greutate, controlul activităților zilnice și a celor sportive, fizioterapie, infiltrații intraarticulare etc.), protezarea genunchiului rămâne singura soluție.

  • Rata de succes pentru operațiile de protezare a genunchiului depășește 90%.

În prezent, datorită protocoalelor preoperatorii, protezelor de ultimă generație, sălilor de operație bine dotate (cu flux laminar) și tehnologiilor moderne (chirurgie robotică), completate de metode moderne de prevenție a complicațiilor, rata de succes pentru aceste intervenții este peste 90%.

Medicii de ortopedie și traumatologie de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare. De asemenea, ei au o experiență bogată în intervenții chirurgicale complexe, cum este protezarea de genunchi. După intervenție, pentru recuperarea funcțională a articulațiilor protezate, pacienții pot beneficia de serviciile oferite de Departamentul de Recuperare Medicală din Spitalul Clinic SANADOR.

Informații oferite de Dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și Traumatologie cu competență în chirurgia artroscopică, șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR