Anevrismele intracraniene rezolvate prin proceduri de neuroradiologie interventionala

Spitalul clinic SANADOR este capabil sa ofere toata gama de terapii neuro-endovasculare "embolizare cerebrala" in completarea terapiei neurochirurgicale clasice.

Acest tip de tratament este fezabil pentru toate tipurile de anevrisme intracraniene si necesita o expertiza importanta precum si o foarte atenta planificare a strategiei de tratament in functie de particularitatiile anatomice specifice fiecarui pacient.

In data de 5 August 2016, in spitalul SANADOR au avut loc doua proceduri de neuroradiologie interventionala in premiera pentru unitatea noastra. In acest sens in ambele cazuri, pacientii, au beneficiat de angiografie pre-operatorie.

Prima procedura a constat in plasarea in artera carotida interna dreapta la nivel intracranian a unui stent de tip Flow Diverter -FRED- Microvention SUA in scopul excluderii unui anevrism de 9 mm aflat la acest nivel. Acest tip de stent are avantajul deosebit ca prin tehnica de embolizare nu se manipuleaza sacul anevrismal in sine. Stentul este plasat in vasul de care apartine anevrismul, el faciliteaza tromboza ulterioara a acestuia prin efectul de diversiune de flux - o cantitate exponential mai mica de sange patrunde in anevrism datorita multiplelor fire de nitinol din care este alcatuit (48 la numar). Plasare stent "Flow Diverter" FRED -MICROVENTION SUA - pt anevrism de 9 mm in sifonul carotidian drept. caz1

A doua procedura a constat intr-un tratament mai complex din punct de vedere tehnic pentru un anevrism cu colet larg (6.5 mm) aflat de asemenea in regiunea sifonului carotidian drept, dar care prezenta in plus si o fibrodisplazie importanta la nivelul arterei carotide cervicale. Din acest motiv solutia de plasare a unui singur stent nu ar fi fost posibila si s-a optat de la bun inceput pentru un tratament ce nu a necesitat traversarea zonei fibrodisplazice de la nivelul cervical.

Metoda aplicata se numeste "stent assisted coiling" si consta in plasarea unui stent intra-cranian suplu de tip Solitaire AB Covidien SUA ce are rolul de a mentine spirele de platina plasate ulterior in sacul anevrismal si evitarea protruziei acestora in artera carotida interna.

Plasare stent Solitaire AB (Foto B) plus coilingul sacului anevrismal (Foto C)- "stent assisted coiling" - pt anevrism de 8 mm si colet larg de 6.5 mm in sifonul carotidian drept .

Ambele proceduri au durat in medie 3.5 ore si s-au efectuat sub anestezie generala si heparinoterapie sistemica. Echipa operatorie a fost formata din medicii : Dr. Cristian Mihalea - (CHU Kremlin Bicetre Paris Franta), Conf. Dr. Bogdan Popa si Dr. Cristina Spanu.

  • Avantajele acestui tip de procedura minim invaziva sunt multiple si constau in:
  • Riscurile sunt net inferioare procedurii neutochirurgicale clasice de clipare

Perioada de spitalizare si recuperare postoperatorie extrem de scurta (in cazul pacientelor noastre aceasta fiind de 48 de ore post operator).

Spitalul SANADOR poate oferi, in acest moment, acest tip de tratament endovascular, miniminvaziv datorita existentei atat a platformei tehnice necesare (Angiograf Siemens Artis Ze) cat si a unei echipe pluridisciplinare ce reuneste medici neuroradiologi interventionisti cu experienta dobandita in afara tarii, medici neurochirurgi precum si medici anestezisti supraspecializati in neuroreanimare.

SANADOR