Alimentația influențează mult evoluția și starea de sănătate a organismului. Aportul optim de substanțe nutritive asigură eliberarea energiei necesare desfășurării proceselor vitale și contribuie la formarea substanțelor active necesare pentru o desfășurare normală a proceselor metabolice.

Pentru un stil de viață sănătos se recomandă o alimentație rațională, echilibrată în raport cu necesitățile organismului, care pot varia în funcție de diferiți factori, precum starea fiziologică, vârsta, condițiile mediului ambiant etc. Perturbarea acestui echilibru influențează negativ creșterea, dezvoltarea, starea de sănătate, dar și capacitatea de muncă.

Vara, pentru a facilita adaptarea organismului la conditiile de stres termic, este indicată o dietă ușoară, care trebuie, însă, să asigure în proporții optime tot necesarul nutritiv al organismului. Se va pune accent pe consumul de lichide pentru acoperirea pierderilor hidroelectrolitice prin transpirație. De asemenea, este indicată o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, datorită conținutului lor crescut de apă, vitamine, săruri minerale și produși cu funcții antioxidante. Totodată, acestea contribuie și la aportul zilnic de carbohidrați și fibre alimentare.

Cele mai recomandate legume și vegetale sunt roșiile, castraveții, spanacul, broccoli, conopida, ardeii, dovleceii și vegetalele cu păstăi. Acestea pot fi consumate atât preparate în ulei de măsline, cât și proaspete, sub formă de salate sau sucuri.

Supele (supa de roșii, de castraveți și mărar ș.a.) reprezintă un aliment optim în zilele de vară, fiind și foarte ușor de preparat. Medicii recomandă și consumul fructelor, dintre care se poate opta pentru mere, pepene galben, pepene verde, piersici, caise, prune, pere, citrice sau kiwi. Acestea pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc proaspăt.

Foarte indicate sunt și terciurile de cereale cu fructe, datorită digestiei ușoare pe care o asigură, dar și cerealele integrale fără adaos de zahăr și pâinea intermediară. Legumele și fructele reprezintă singura sursă de acid ascorbic din dietă, însă acesta poate fi cu ușurință distrus prin procesele de preparare termică.

Laptele și derivatele sale, pe lângă aportul proteic de înaltă valoare biologică, conțin săruri minerale și, în special, calciu. Dintre produsele lactate este de preferat iaurtul probiotic, care oferă numeroase beneficii, precum scăderea gradului de intoleranță la lactoză si stimularea dezvoltării sistemului imunitar.

Vara, se recomandă consumul de carne slabă (pasăre, pește) fiartă, înăbușită sau la grătar. Carnea de pește este mai ușor de digerat decât carnea de la mamifere și păsări, deoarece nu conține țesut colagen fibros. În plus, are un conținut scăzut în grăsimi și un conținut mare de apă comparativ cu celelalte tipuri de carne. Consumul de pește reprezintă o bună metodă de a reduce din alimentație aportul de grăsimi saturate și de a suplimenta aportul de acizi grași Omega 3. Crustaceele (racul, homarul, crevetele) sunt bogate în substanțe proteice și conțin o cantitate redusă de lipide. Acestea au șu un conținut relativ bogat în săruri minerale, în special calciu și magneziu. În ceea ce privește conținutul în vitamine, este de menționat prezența vitaminei A în carnea de crab și cea a vitaminelor din grupul B în carnea crustaceelor, în general.

Nu este indicat consumul de alimente grase: carnea grasă, mezelurile, produsele ce conțin grăsimi hidrogenate etc. De asemenea, nu se recomandă consumul produselor de cofetărie și patiserie. În plus, pentru o hidratare cât mai ușoară a țesuturilor, lichidele ar trebui consumate la temperatura camerei. Se recomandă un aport zilnic de minim 2 litri de lichide și, în special, de apă plată, iar pentru persoanele active, ce desfășoară o activitate intensă, se recomandă chiar consumul de la 3 pana la 5 litri pe zi. De asemenea, se pot consuma ceaiuri slab îndulcite, din plante medicinale aromate (coriandru, iasomie, rozmarin, ceai roșu, ceai verde, ceai negru etc.) sau chiar amare (cicoare, anghinare). Nu este indicat însă consumul de alcool, deoarece favorizează deshidraterea.

Sunt de evitat și băuturile cu un conținut ridicat de cofeină sau de zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, din cauza efectului diuretic pe care acestea îl au. Se recomandă exclusiv consumul de alimente proaspete, aflate în termenul de valabilitate, din magazine ce dispun de instalații frigorifice funcționale pentru conservarea lor. Acestea se vor transporta, de preferat, în genți termoizolante, scurtându-se pe cât posibil timpul de expunere la temperaturi crescut și este de evitat consumul alimentelor ușor perisabile.

Informații oferite de Dr. Larisa Pandia, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Specialist Endocrinologie.

SANADOR