10 investigații medicale obligatorii după 40 de ani

Investigațiile medicale anuale, în special după vârsta de 40 de ani, ajută la depistarea precoce a unor afecțiuni, care astfel pot fi tratate eficace, înainte de apariția complicațiilor. Există numeroase studii care demonstrează că prevenția salvează vieți. Alimentația corespunzătoare, echilibrată, exercițiile fizice, evitarea fumatului și efectuarea analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de sănătate.

Orice afecțiune depistată din timp poate fi tratată cu succes, permițându-i pacientului să se bucure din nou de viață. Analizele de sânge, ecografiile obligatorii anuale, atât la bărbați, cât și la femei, precum și menținerea unui stil de viață sănătos pot evita o tragedie.

Există numeroase „boli silențioase”, care nu provoacă semne și simptome decât atunci când este prea târziu. În tot acest context, vizitele regulate la medic, pentru verificarea stării generale de sănătate, sunt deosebit de importante.

Importanța analizelor și a investigațiilor periodice după 40 de ani

După vârsta de 40 ani, sunt necesare mai multe investigații medicale. O trimitere de la medicul de familie, o dată pe an, pentru analize de laborator, investigații imagistice și consultații de specialitate, permite descoperirea din timp a unor probleme care altfel s-ar agrava și ar afecta serios sănătatea.

Testele imagistice pot dezvălui tumori și alte leziuni de mici dimensiuni, chiar dacă acestea au numai câțiva milimetri. După vârsta de 40 de ani, din lista investigațiilor anuale obligatorii nu ar trebui să lipsească electrocardiograma, controlul de oftalmologie, consultația de ginecologie, mamografia, consultul de dermatologie și ecografia abdominală. În anumite situații, medicul poate recomanda și colonoscopia, care se repetă la 5 ani, și analiza densității osoase, prin osteodensitometrie.

Analizele și investigațiile medicale recomandate

1. Analize de sânge recomandate de medicul de familie

Hemoleucograma este indispensabilă la orice vârstă și cu atât mai mult după vârsta de 40 de ani. În urma vizitei la medicul de familie, acesta recomandă un set de analize de sânge complet, în funcție de necesități. De obicei, sunt verificate valorile glicemiei, trigliceridele, creatinină, ureea, transaminazele, nivelurile de colesterol și bilirubină. Se poate verifica și nivelul calciului și poate fi indivat și un sumar de urină.

2. Ecografia

Durerile abdominale, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, chisturi ovariene, sau chiar cancer ovarian. O ecografie abdominală sau o ecografie transvaginală poate arăta dacă pacientul suferă sau nu de ceva. Mai mult, în acest fel pot fi verificate starea organelor interne. Ecografia abdominală și elastografia hepatică oferă informații certe despre starea ficatului.

3. Endoscopia digestivă superioară

Endoscopia digestivă superioară poate confirma sau infirma prezența afecțiunilor grave la nivelul tractului digestiv superior.

4. Colonoscopia

Este o investigație de bază pentru depistarea diferitelor afecțiuni de tract digestiv inferior, precum polipoza colonică, diverticulita și diverticuloza, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, precum si pentru depistarea tumorilor colonice.

5. Investigații pentru afecțiunile articulare

Ccea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia digitală. Pentru detalii mai amănunțite, pot fi recomandate un examen CT sau scanare RMN.

6. Ecografia Doppler

Această procedura este non-invazivă și permite analiza în profunzime a țesuturilor vascularizate. Este recomandată pacienților care au varice, care se confruntă cu dureri musculare sau cărora li se umflă picioarele sau mâinile. Dacă există și cel puțin doi dintre factorii de risc cardiovascular - colesterol mărit, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau tabagism - atunci se impune o examinare periodică, pentru a verifica starea vaselor de sânge.

7. Colposcopia e necesara uneori

Colposcopia, evidențiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine și ajută la depistarea cancerului de col.

8. Nu uita de sănătatea aparatului reproducător

Cancerul de col și cancerul de sân sunt frecvente printre femei, din păcate, tot mai tinere. De aceea, este indicat un consult ginecologic periodic, care să includă test Babeș Papanicolau, ecografie transvaginala, analiză de secreții vaginale.

În cazul bărbaților, e ceva mai simplu. Se impune evaluarea prostatei, prin ecografie sau testele PSA, ca screening pentru cancerul de prostată.

9. Consultul endocrinologic

Consultul endocrinologic este foarte important după vârsta de 40 de ani. Afecțiunile tiroidei pot fi descoperite din timp, prin analizele TSH, T3 și T4. În completare, ecografia tiroidiană scoate la iveală detalii importante.

Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în vreme ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel diagnostica hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

În plus, se recomandă verificarea tiroxinei libere sau Free T4 (FT4). Împreună cu valorile TSH, aceasta arată circuitul de reglare a glandei tiroide. Verificarea hormonilor poate duce și la depistarea altor probleme.

10. Analize pentru verificarea nivelului de vitamine

Vitamina D are un rol important în organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne și previne apariția osteoporozei.

Un nivel optim al vitaminei B12 este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important și pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, cu siguranță ar trebui să facă un test pentru vitamina B12. Așadar, verificarea nivelului de vitamine în organism este obligatorie.

Analize și investigații la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la toate analizele de laborator și investigații medicale recomandate periodic. Recoltarea probelor de sânge și de urină se realizează în cele mai bune condiții în orice clinică sau punct de lucru SANADOR și sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, care dispune de tehnologie de ultimă generație, pentru rezultate rapide și de mare acuratețe.

De asemenea, la SANADOR sunt disponibile consultații de specialitate în funcție de indicația stabilită – cardiologie, ginecologie, endocrinologie, gastroenterologie, dar și alte specialități, echipa medicală SANADOR fiind formată din medici comunicativi și foarte experimentați. În plus, pacienții se pot înscrie la medicul de familie la SANADOR, beneficiind astfel de servicii medicale integrate, putând efectua toate analizele și investigațiile imagistice indicate în același loc.

La SANADOR, pacienții beneficiază de teste imagistice performante, cu echipamente de ultimă generație, precum mamografia cu tomosinteză realizată cu echipamentul Selenia Dimensions 3D Hologic și analiza DEXA cu aparatul Lunar iDEXA, care asigură un diagnostic precis. Endoscopia digestivă (superioară sau inferioară) este realizate în deplină siguranță, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR