Ce este blocul trifascicular?

Blocul trifascicular este o afecțiune care apare atunci când semnalele electrice nu sunt transmise corect în interiorul ventriculilor inimii. Sunt afectate două ramuri diferite ale fasciculului din ventriculi și anume o ramură pe partea dreaptă și două ramuri pe partea stângă. La SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid, prin investigații complete, performante, și de tratament eficace.

Deoarece blocul trifascicular afectează toate cele trei ramuri principale ale fasciculului din ventriculi și împiedică transmiterea semnalelor electrice între acestea, este considerat un cardiac complet.

Inima are patru camere de pompare: două atrii și doi ventriculi, fiind afectată de blocurile trifasciculare, care se manifestă la nivelul ventriculilor. Ventriculul drept are doar o ramură dreaptă a fasciculului, în timp ce ventriculul stâng are două ramuri, care formează ramura stângă a fasciculului. Aceste ramuri transmit rapid semnale electrice care contribuie la contracția coordonată a inimii și la pomparea eficientă a sângelui în corp.

Blocul trifascicular determină întârzierea sau oprirea transmiterii semnalelor electrice între ramurile stângă și dreaptă ale fasciculelor. Acest lucru duce la o funcționare necorespunzătoare a inimii, caracterizată prin o pompare insuficientă a sângelui în corp.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru blocul trifascicular

Odată cu îmbătrânirea, riscul de a dezvolta orice tip de bloc cardiac crește. Aceste blocaje pot să survină fără o cauză evidentă și, uneori, pot fi preexistente încă de la naștere, în cadrul unor afecțiuni cardiace congenitale.

Adesea, deteriorarea inimii poate fi cauza apariției unui bloc trifascicular. Această deteriorare poate fi asociată cu diverse afecțiuni, cum ar fi bolile coronariene, cardiomiopatia hipertrofică, infarctul miocardic, afecțiunile valvelor cardiace sau nivelurile crescute de potasiu în sânge.

În plus, anumite operații pe inimă sau afecțiuni precum sarcoidoza sau bolile reumatice pot, de asemenea, să contribuie la apariția unui bloc trifascicular. De asemenea, se poate întâmpla ca un nerv important care controlează funcționarea inimii, numit nervul vag, să fie supraactiv și să contribuie la acest tip de bloc cardiac.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă blocul trifascicular?

Pentru că blocul trifascicular afectează toate ramurile fasciculare, acesta poate să producă manifestări precum senzație de presiune sau durere în piept, vertij și episoade temporare de pierdere a cunoștinței (sincopă), bătăi rapide ale inimii, fatigabilitate, senzație de greață și respirație dificilă.

De asemenea, pot apărea și alte semne, cum ar fi transpirații abundente, paloare sau cianoză la nivelul extremităților. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta: unele persoane pot să nu prezinte niciun simptom, în timp ce altele pot să resimtă mai multe simptome simultan.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală performantă, pentru diagnostic avansat și tratament eficace. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de bloc trifascicular

Diagnosticul de bloc trifascicular se stabilește de obicei printr-o combinație de istoric medical al pacientului, examinare fizică efectuată de medicul cardiolog și teste de diagnostic, cum ar fi electrocardiograma și, uneori, studii electrofiziologice.

Examinarea EKG este una dintre cele mai utilizate metode pentru diagnosticarea blocului trifascicular. Investigația este nedureroasă și neinvazivă, constând în aplicarea electrozilor pe piept, brațe și picioare, pentru a înregistra activitatea electrică a inimii. Odată ce datele sunt înregistrate, un aparat EKG le convertește într-un grafic, oferind medicilor informații importante despre ritmul și funcționarea inimii.

Dacă apar simptome care sugerează probleme de conducere sau alte semne de afecțiuni cardiovasculare, medicul ar putea recomanda efectuarea unei ecocardiografii pentru a evalua eventualele probleme structurale la nivelul inimii.

În unele cazuri, pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua în continuare funcția electrică a inimii, medicul poate recomanda studii electrofiziologice. Aceste studii implică plasarea unor electrozi speciali în interiorul inimii, care măsoară activitatea electrică și pot ajuta la identificarea locului exact al blocului.

Diagnosticul final de bloc trifascicular poate fi confirmat printr-o combinație a rezultatelor oferite de EKG și de studiile electrofiziologice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile blocului trifascicular

Blocul trifascicular poate avea consecințe serioase asupra funcționării inimii, necesitând adesea intervenții medicale pentru a regla ritmul cardiac și a preveni complicațiile grave. Aceste complicații pot include aritmii, infarct miocardic, insuficiență cardiacă și moarte cardiacă subită.

Un alt posibil efect al blocului trifascicular este reprezentat de sincopă sau leșinuri, cauzate de scăderea fluxului sanguin către creier, din cauza blocării semnalelor electrice în inimă. În plus, pacienții cu bloc trifascicular pot fi supuși unor intervenții medicale, cum ar fi implantarea unui stimulator cardiac sau realizarea unui bypass coronarian, care pot fi asociate cu propriile riscuri și complicații.

Tratamentul pentru bloc trifascicular

Tratamentul pentru blocul trifascicular este adaptat în funcție de severitatea afecțiunii și de prezența sau absența simptomelor. În cazul pacienților cu simptome ușoare sau fără simptome, poate fi suficientă monitorizarea periodică, pentru a observa eventualele schimbări în starea lor de sănătate.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, sunt necesare dispozitive implantabile chirurgicale, pentru a regla ritmul cardiac. Tratamentul poate implica implantarea unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator cardiac. Aceste dispozitive cardiace implantabile sunt concepute pentru a menține ritmul cardiac în limite normale și pentru a preveni complicațiile asociate cu blocul trifascicular.

Stimulatorul cardiac emite impulsuri electrice pentru a menține ritmul regulat al inimii, iar anumite defibrilatoare cardiovertere implantabile (ICD) pot funcționa și ca stimulatoare cardiace. De asemenea, ICD-urile sunt capabile să administreze șocuri electrice pentru a restabili ritmul cardiac normal în cazul unui episod de stop cardiac.

Cum poate fi prevenit blocul trifascicular?

Există modalități prin care poate fi redus riscul de a dezvolta blocuri trifasciculare:

  • Dietă echilibrată și activitate fizică regulată. 
  • Limitarea consumului de alcool.
  • Găsirea unor modalități sănătoase de a gestiona stresul poate contribui la menținerea sănătății inimii. Practicarea tehnicilor de relaxare, precum meditația sau yoga poate ajuta la reducerea nivelului de stres.
  • Pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase pot reduce presiunea asupra inimii și pot diminua riscul de complicații cardiovasculare.
  • Tratamentul afecțiunile care pun presiune pe inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și nivelurile ridicate de colesterol.
  • Renunțarea la fumat. Fumatul poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv de blocuri trifasciculare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la proceduri de ultimă generație pentru diagnostic și tratament, posibile datorită experienței îndelungate a echipei medicale și dotărilor de excepție ale Centrului de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR.

Pentru diagnosticul avansat și tratamentul minim invaziv al tulburărilor de conducere, Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR deține angiografe ultraperformante, Philips Azurion 7, care asigură intervenții sigure, cu rezultate funcționale deosebite.

La Spitalul Clinic SANADOR, toate procedurile de cardiologie intervențională sunt efectuate în condiții de asepsie similare unui bloc operator, iar pentru o recuperare optimă pacienții primesc îngrijiri de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, complet digitalizată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR