Metode de tratament
Tratamentul blocurilor atrioventriculare depinde de gradul de bloc și de simptomele cu care se confruntă pacientul. Pacienții cu bloc atrioventricular grad 1 pot să nu necesite tratament. Pacienții cu bloc atrioventricular grad 2 Mobitz I, care nu prezintă simptome, nu necesită tratament, însă la apariția simptomelor este necesară implantarea unui stimulator cardiac, care să regleze bătăile inimii.
Watch on YouTube
La pacienții cu bloc atrioventricular grad 2 Mobitz II și cu bloc atrioventricular grad 3 (BAV complet) implantarea unui stimulator cardiac este necesară indiferent dacă sunt sau nu prezente simptomele.
Înainte de a implanta un stimulator cardiac, medicul cardiolog va verifica dacă blocul atrioventricular a fost produs de o cauză reversibilă. În unele situații, normalizarea potasiului din sânge sau întreruperea medicamentelor de tipul betablocantelor, blocantelor de canale de calciu, digoxinului sau amiodaronei duc la dispariția blocului atrioventricular, iar implantarea stimulatorului cardiac nu mai este necesară. În alte cazuri nu se depistează o cauză reversibilă, iar pacientul necesită implantarea unui stimulator cardiac.
Stimulatorul cardiac se mai numește și pacemaker și este un dispozitiv intracardiac alcătuit dintr-un generator de puls și una sau două sonde (fire subțiri). Intervenția de implantare a unui pacemaker se face în Laboratorul de electrofiziologie de către un cardiolog intervenționist, specializat în montarea de stimulatoare cardiace.
Intervenția necesită, de obicei, anestezie locală. Generatorul de puls este plasat sub piele, în regiunea toracelui. De la nivelul acestuia pornesc una-două sonde care sunt trecute prin vene până la nivelul camerelor din partea dreaptă a inimii, unde sunt înșurubate în mușchiul cardiac.
Stimulatorul cardiac are rolul de a înlocui sistemul electric al inimii. Generatorul de puls emite un impuls electric care va fi condus prin sonde la mușchiul inimii, care se va contracta și va pompa sângele în restul corpului. Stimulatorul cardiac previne bătăile lente ale inimii și restabilește un puls normal. Pacientul cu pacemaker va avea nevoie de vizite regulate la medicul cardiolog, care va verifica starea de funcționare a acestuia și eventualele aritmii depistate de stimulator.