Ce este biopsia hepatică?

O biopsie hepatică este o procedură de prelevare a unei mici probe de țesut din ficat. Medicul folosește un ac special pentru a efectua o puncție la ficat în diferite moduri, în funcție de indicația stabilită. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de biopsie la ficat în deplină siguranță, într-un bloc operator bine dotat.

Cel mai folosit tip de biopsie la ficat se numește biopsie hepatică percutanată, care presupune introducerea unui ac subțire prin piele, până în ficat. Alte metode pentru biopsia ficatului se pot efectua prin abord venos sau chirurgical.

După ce se efectuează o puncție hepatică, proba de țesut recoltată este analizată într-un laborator de anatomie patologică. Informațiile obținute prin puncția ficatului și prin examenul anatomopatologic ajută la diagnosticarea, stadializarea și ghidarea deciziilor de tratament pentru diferite boli hepatice.

Tipuri de biopsie la ficat

Există trei tipuri de biopsie la ficat:

  • biopsie hepatică percutanată - cel mai frecvent tip, efectuat prin piele, după administrarea unui anestezic local,
  • biopsie hepatică transvenoasă - folosită în cazul prezenței unor tulburări de coagulare sau a unei cantități mari de lichid în abdomen; acul de biopsie trece printr-un cateter din vena jugulară, până la ficat,
  • biopsie hepatică chirurgicală - este administrată de obicei anestezie generală, iar biopsia este efectuată cel mai frecvent prin laparoscopie, printr-un tub subțire și luminat la capăt, care este introdus în abdomen printr-o incizie mică, sau în timpul unei intervenții chirurgicale abdominale deschise.

Indicații pentru puncția hepatică

Puncția ficatului poate fi indicată în multe situații, printre care se numără:

  • diagnosticul unor boli și leziuni hepatice pe care alte teste le-ar putea sugera, dar nu le pot confirma, de exemplu rezultatele anormale ale unor teste hepatice de sânge sau descoperirea unor anomalii de structură la investigațiile imagistice,
  • determinarea severității și progresiei bolii hepatice, proces numit stadializare,
  • dezvoltarea planurilor de tratament bazate pe starea ficatului,
  • determinarea răspunsului la tratament pentru boala hepatică
  • monitorizarea după un transplant de ficat.

Afecțiuni diagnosticate prin biopsie hepatică

Biopsia ficatului poate diagnostica numeroase afecțiuni, cum ar fi:

Pregătirea pentru biopsia ficatului

Pregătirea pentru o procedură de biopsie la ficat include:

  • consultație medicală - discuție despre istoricul de sănătate, afecțiunile actuale și toate medicamentele utilizate; este foarte important de menționat tot tratamentul urmat, pentru că administrarea unor substanțe trebuie întreruptă înainte de procedură,
  • analize de sânge - pentru a verifica funcția de coagulare a sângelui,
  • investigații de imagistică medicală - pentru a identifica cu exactitate locul din care se va efectua puncție la ficat, folosind ecografie abdominală sau tomografie computerizată,
  • repaus digestiv - evitarea consumării de alimente și lichide cu aproximativ opt ore înainte de procedură,
  • anestezie - pentru puncția ficatului percutanată sau transvenoasă este efectuată în general anestezie locală, iar pentru biopsia chirurgicală este necesară anestezie generală.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum este realizată puncția la ficat?

Pentru a realiza puncția hepatică, pacientul este întins pe spate și este curățată și sterilizată zona de pe piele prin care va intra acul. Pentru o biopsie hepatică percutanată, aceasta este la nivel abdominal, sub grilajul costal drept, iar pentru biopsia hepatică transvenoasă, este în partea laterală a gâtului.

Este injectat un anestezic local și, după ce pielea este anesteziată, medicul face o mică incizie în piele, pentru a face loc acului de biopsie. Pacientul este sfătuit să stea nemișcat și să își țină respirația pentru câteva secunde, în timp ce medicul direcționează acul în locul potrivit din ficat. Puncția ficatului în sine durează doar câteva secunde.

Pentru o biopsie hepatică transvenoasă se folosește un tip de imagistică cu raze X, pentru a vedea unde se conectează vena cu ficatul. Se introduce un cateter subțire prin venă până la ficat, prin care trece acul de biopsie, cu care se prelevează mai multe bucăți de țesut. Cateterul este îndepărtat cu grijă, iar incizia de pe gât este acoperită cu un bandaj.

În timpul unei biopsii laparoscopice, medicul face una sau mai multe incizii mici în abdomen, prin care sunt introduse instrumente speciale, pentru a îndepărta mostrele de țesut din ficat. La final, instrumentele sunt îndepărtate, iar inciziile sunt închise cu suturi. În general, o biopsie percutanată durează 15 până la 30 de minute, iar o biopsie transvenoasă între 30 și 60 de minute.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recuperarea după biopsia hepatică

O biopsie hepatică este o procedură utilizată frecvent și în general sigură. Imediat după puncție, pacientul este monitorizat timp de 2-4 ore, deoarece cele mai multe complicații posibile apar în acest interval de timp.

După această perioadă, pacientul poate merge acasă, dar mai poate prezenta durere la locul puncției până la o săptămână post procedură. Pentru recuperare corectă este recomandată evitarea exercițiilor fizice intense și ridicarea a mai mult de 10 kilograme. Un alt aspect foarte important este îngrijirea locului inciziei, prin curățare și pansament zilnic, până la cicatrizare.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Rezultatele biopsiei la ficat

După biopsie, proba de țesut hepatic este trimisă în laboratorul de anatomie patologică, unde un medic specializat în anatomie patologică o analizează la microscop. Ulterior, acesta va întocmi un raport, explicând caracteristicile țesutul examinat. Acest lucru poate dura de la câteva zile până la două săptămâni.

În funcție de fiecare caz în parte, rezultatul biopsiei de ficat poate diagnostica o boală hepatică sau/și o poate stadializa. Rezultatele biopsiei vor fi de asemenea utilizate pentru a ghida indicațiile de tratament.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscurile puncției hepatice

O puncție hepatică este în general o procedură sigură, dar care prezintă anumite riscuri, precum:

  • durerea persistentă la locul biopsiei,
  • sângerarea la locul puncției sau internă,
  • scăderea tensiunii arteriale,
  • infecţia,
  • vătămare accidentală a unui organ din apropiere, cum ar fi vezica biliară sau un plămân,
  • formarea unui hematom la nivelul gâtului (acumularea de sânge în jurul locului unde a fost introdus cateterul),
  • afectarea nervilor faciali - rareori, procedura transjugulară poate răni nervii faciali și poate afecta temporar fața și ochii,
  • afectarea temporară a vocii.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Biopsia hepatică la Spitalul Clinic SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, de înaltă calitate, pentru screeningul, diagnosticul și tratamentului bolilor de ficat, prin abordare multidisciplinară. Consultațiile de specialitate realizate de medici foarte experimentați sunt urmate de investigații medicale complete, în funcție de indicația stabilită – analize de sânge, ecografie, elastografie hepatică tip Fibroscan, RMN 3 Tesla sau CT 128 slice.

Atunci când este indicată o biopsie hepatică, puncția este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Intervenția este efectuată de medici cu o vastă experiență, iar proba de țesut este analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, care dispune de echipamente de ultimă generație, pentru furnizarea unui diagnostic de mare acuratețe, în cel mai scurt timp posibil.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR