Biopsia ganglionului santinelă în cancerul de sân

Ce este biopsia ganglionului santinelă în cancerul de sân

Biopsia ganglionului santinelă în cancerul de sân (BGS) este o procedură utilizată pentru evaluarea răspândirii cancerului la nivelul ganglionilor limfatici din axilă la pacienții deja diagnosticați cu cancer de sân. La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la proceduri minim invazive, tehnologie de ultimă generație si la o echipă multidisciplinare, esențiale pentru diagnosticarea, stadializarea și tratamentul cancerului.

Watch on YouTube

În cazul cancerului mamar, biopsia ganglionului santinelă este esențială atât pentru stadializarea bolii, cât și pentru ghidarea tratamentului. Ganglionii limfatici sunt structuri rotund-ovalare de mici dimensiuni care fac parte din sistemul imunitar al organismului. Aceștia sunt distribuiți la nivelul întregului corp și au rolul de a filtra limfa, ajutând la identificarea și combaterea infecțiilor și a celulelor canceroase.

Ganglionul santinelă reprezintă acel prim ganglion limfatic din lanțul ganglionar al axilei care primește drenaj limfatic de la tumora mamară. Practic, acest ganglion reprezintă primul punct de filtrare, astfel încât, în cazul în care tumora s-a extins pe cale limfatică, acest ganglion va conține, cel mai probabil, celule canceroase. Odată identificat, ganglionul santinelă va fi îndepărtat și examinat de către medicul de anatomie patologică pentru a detecta prezența celulelor canceroase. Deși termenul de “ganglion santinelă” se referă la primul ganglion care primește drenaj limfatic din tumora primară, în unele cazuri pot fi identificați doi sau mai mulți astfel de ganglioni.

În trecut, înainte de utilizarea procedurii de biopsie a ganglionului santinelă, pentru a detecta răspândirea cancerului către nodulii limfatici din vecinătate, medicii chirurgi obișnuiau să îndepărteze toți ganglionii limfatici din jurul tumorii primare, în timpul unei intervenții laborioase, numită limfadenectomie. În prezent, datorită tehnicii de biopsie a ganglionului santinelă, această intervenție chirurgicală, care implica numeroase complicații pentru pacient, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, poate fi evitată.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Indicații pentru biopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Biopsia de ganglion santinelă în cancerul de sân este indicată pentru pacienții cu cancer de sân în stadii incipiente, fără metastaze ganglionare evidente clinic sau imagistic (care nu prezintă ganglioni axilari măriți semnificativ, asimetrici sau cu un aspect patologic la ecografie sau rezonanță magnetică). La această categorie de pacienți, intervenția de BGS ajută la evitarea unei intervenții de limfadenectomie axilară și a complicațiilor asociate (de exemplu, limfedemul).

Pacienții cu antecedente de intervenții chirurgicale în zona axilară sau iradiere (de exemplu, prin radioterapie) nu sunt candidați pentru intervenție întrucât, în aceste cazuri, drenajul limfatic poate fi afectat. De asemenea, pacienții cu tumori mari (cu dimensiuni mai mari de 5 centimetri) nu au indicație pentru biopsie de ganglion santinelă, în cazul acestora fiind foarte probabilă răspândirea limfatică a cancerului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pentru biopsia de ganglion santinelă în cancerul de sân

Pregătirea pentru biopsia ganglionilor limfatici santinelă în cancer de sân este esențială pentru asigurarea succesului procedurii și pentru minimizarea riscurilor asociate. În primul rând, medicul trebuie să discute cu pacientul și să înțeleagă scopul și beneficiile intervenției, dar și potențialele riscuri asociate.

De asemenea, pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la toate tratamentele (inclusiv suplimentele sau vitaminele) pe care le urmează. Este posibil să fie necesară întreruperea temporară a administrării anumitor medicamente, în special a celor care interferă cu coagularea sângelui. În funcție de tipul de anestezie care i se va administra (locală sau generală), pacientului i se poate cere să nu consume niciun aliment solid și să nu bea lichide cu câteva ore înaintea intervenției.

Primul pas al procedurii de biopsie a ganglionului santinelă are loc înaintea intervenției propriu-zise. Acesta implică administrarea unui trasor radioactiv slab (izotop de technețiu) în apropierea cancerului, care va fi preluat de sistemul limfatic transportat către ganglionul santinelă, care va fi marcat. Această injecție se administrează cu câteva ore înainte de procedură și are ca scop facilitarea identificării ganglionului santinelă. O altă variantă de marcare este adminstrarea de colorant albastru (albastru de metilen) în apropierea tumorii, care se va impregna la nivelul ganglionului, evidențiindu-l. În funcție de preferința chirurgului, oricare dintre metode sau ambele pot fi utilizate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează biopsia ganglionului limfatic santinelă în cancer mamar

Intervenția începe prin efectuarea unei mici incizii de către medicul chirurg la nivelul regiunii axilare. Dacă a fost utilizat un trasor radioactiv, acela se va fi acumulat la nivelul ganglionului santinelă. Pentru detecția acestuia, medicul va utiliza un instrument special, numit cameră gamma, care deetctează zonele cu radioactivitate ridicată. Ganglionul sau ganglionii santinelă vor fi reprezentați de ganglionii care au acumulat cea mai multă soluție radioactivă. În cazul în care a fost utilizat colorant albastru, ganglionul va fi evident datorită impregnării acestuia cu soluția colorată.

După identificare, medicul chirurg îndepărtează ganglionii santinelă. Aceștia vor fi trimiți către laborator și examinați la microscop, de către medicul de anatomie patologică, în vederea identificării celulelor canceroase. De multe ori, biopsia ganglionului santinelă se efectuează în același timp operator cu rezecția tumorii primare.

Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR utilizează tehnologii de ultimă generație, asigurând diagnosticul corect și stadializare precisă a bolii.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recuperarea după biopsia ganglionilor santinelă în cancer de sân

​Imediat după intervenție, pacienta va fi transferată într-o cameră specială de supraveghere, pentru a fi monitorizată în vederea apariției de complicații post-procedurale. în cazul în care biopsia ganglionului santinelă s-a efectuat ca intervenție separată (și nu ca parte a intervenției de rezecție a tumorii mamare), pacienta poate fi externată în aceeași zi.

Recuperarea după excizia ganglionului limfatic santinelă în cancer de sân este, în general, rapidă și implică un disconfort minim pentru paciente, majoritatea recuperându-se complet în decurs de câteva zile. Medicii recomandă evitarea activităților fizice intense sau a ridicării de greutăți în primele zile după intervenție. Reluarea activităților uzuale trebuie să se facă treptat, în funcție de ritmul de recuperare al fiecărei paciente.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Riscuri și complicații după tehnica ganglionului santinelă în cancer mamar

În general, tehnica ganglionului santinelă în cancer mamar este o procedură sigură, rapidă și implică un disconfort minim pentru pacient. Totuși, ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, aceasta implică un minim risc de complicații, de tipul:

  • Sângerări;
  • Serom – acumulare de lichid (limfă) la nivelul inciziei;
  • Senzație de furnicături, durere sau amorțeli la nivelul zonei operate;
  • Echimoze (vânătâi) la locul inciziei;
  • Infecții;
  • Reacție alergică la colorantul utilizat.

O complicație rară, însă neplăcută, asociată cu biopsia ganglionului limfatic santinelă în cancer mamar este apariția limfedemului, o tumefacție a țesuturilor subcutanate, ce apare din cauza modificărilor circulației limfei post-intervenție. Acesta poate determina îngroșarea și indurarea pielii, precum și disconfort (chiar și durere) la nivelul ariei afectate. Riscul de limfedem crește odată cu creșterea numărului de ganglioni limfatici excizați. 

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Ce urmează după excizia ganglionului limfatic santinelă în cancer de sân

După biopsia ganglionului santinelă, pașii următori depind de rezultatul examenului histopatologic.Dacă ganglionul santinelă este pozitiv (conține celule canceroase), riscul ca boala să se fi răspândit și la alți ganglioni din vecinătate (regionali) sau în alte zone ale corpului este mai mare. Această informație ajută în stadializarea cancerului (extensia cancerului în organism) și poate influența decizia terapeutică, întrucât descoperirea unui ganglion santinelă pozitiv poate impune necesitatea unei intervenții de limfadenectomie (de îndepărtare a mai multor ganglioni limfatici axilari).

Dacă ganglionul santinelă nu este invadat (nu conține celule canceroase), șansele ca alți ganglioni să fie afectați sunt foarte mici, iar limfadenectomia axilară nu este indicată; în acest caz, tratamentul postoperator va fi stabilit în funcție de caracteristicile tumorii primare, putând consta în radioterapie, terapie hormonală sau chimioterapie.

Biopsia ganglionului santinelă la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale integrate, care includ proceduri minim invazive, esențiale pentru stadializarea cancerului. Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu tehnologie modernă, precum aparatul Gamma Finder, pentru localizarea exactă a ganglionului santinelă, permițând astfel intervenții chirurgicale precise și sigure.

Echipa multidisciplinară de la SANADOR, formată din chirurgi senologi, oncologi, imagiști și anatomopatologi, colaborează în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board) pentru a stabili cel mai eficient plan de tratament personalizat. Pacientele au acces la o gamă completă de servicii, de la diagnosticarea cancerului și tratament chirurgical până la terapii adjuvante, desfășurate într-un mediu modern și sigur. ​

În plus, probele de țesut prelevate sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologie SANADOR, dotat cu echipamente de ultimă generație și o echipă medicală pregătită la cel mai înalt nivel, asigurând rezultate precise. Abordarea integrată și multidisciplinară de la SANADOR asigură un parcurs terapeutic optim, adaptat nevoilor individuale ale fiecărei paciente.​

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR