Ce este bilirubina

Bilirubina este un pigment biliar galben-portocaliu format prin descompunerea hemoglobinei din globulele roșii (hematii). Procesul de descompunere are loc în principal în ficat, unde bilirubina este conjugată și eliminată prin bilă în tractul gastrointestinal. Măsurarea nivelului de bilirubină este importantă pentru diagnosticul mai multor afecțiuni. La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator performante, cu rezultate rapide și de încredere.

Pe parcursul eliminării, bilirubina poate oferi unele beneficii, putând acționa ca un antioxidant, contribuind la protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, un nivel excesiv de bilirubină determină hiperbilirubinemie, afecțiune care poate fi toxică. Dacă este acumulat în sânge, aceasta poate provoca simptome de disconfort și stare de rău.

De asemenea, acumularea bilirubinei poate irita nervii de sub piele, provocând prurit (mâncărimi). Bilirubina poate fi măsurată prin teste de sânge (precum hemograma), fiind un indicator important al sănătății ficatului și al funcției acestuia, oferind informații despre diverse afecțiuni, de la boli hepatice la tulburări hematologice (limfoame Hodgkin, tulburări de coagulare, hemocromatoza, policitemie și multe alte boli).

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de bilirubină

Există două tipuri principale de bilirubină care sunt măsurate în sânge:

  • Bilirubină neconjugată (bilirubină indirectă) - aceasta este forma de bilirubină care circulă în sânge înainte de a ajunge la ficat. Este insolubilă în apă și este legată de albumina plasmatică pentru a fi transportată la ficat.
  • Bilirubină conjugată (bilirubină directă) - după ce bilirubina indirectă ajunge la ficat, este conjugată cu acid glucuronic, devenind solubilă în apă. Bilirubina conjugată este apoi excretată în bilă și eliminată din corp prin materiile fecale.

Bilirubina totală reprezintă suma celor două forme, indirectă și directă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Care sunt valorile normale ale bilirubinei?

Valorile normale ale bilirubinei pot varia ușor în funcție de laborator, dar, în general, sunt acceptate următoarele intervale:

  • Bilirubină totală: 0.1 – 1.2 mg/dL
  • Bilirubină directă: 0.0 – 0.3 mg/dL
  • Bilirubină indirectă: 0.1 – 1.0 mg/dL

Aceste valori normale pentru bilirubină pot varia în funcție de vârstă, sex și alte condiții individuale. De exemplu, nou-născuții pot avea o bilirubină mărită în primele zile de viață, un fenomen cunoscut sub numele de icter neonatal.

Analize pentru bilirubină

Pentru a măsura nivelul bilirubinei în sânge, este necesară efectuarea unui test de sânge numit bilirubinemie. Acest test poate include măsurarea bilirubinei totale, directe și indirecte. Este o analiză de rutină efectuată în timpul evaluărilor de sănătate generală sau atunci când există suspiciuni de boli hepatice (hepatite, ficat gras, ciroză, abces hepatic) sau hematologice.

Testul de bilirubină poate fi recomandat în cazurile de icter (colorarea galbenă a pielii și a sclerei ochilor), pentru monitorizarea funcției hepatice, evaluarea anemiei hemolitice, diagnosticul și monitorizarea bolilor hepatice.

Testarea bilirubinei constă în recoltarea unei mostre de sânge, prin intermediul unui ac mic, introdus într-o venă situată la nivelul plicii cotului. Pacientul  ar putea resimți o durere rapidă în momentul introducerii acului în braț. De asemenea, este posibil apariția unui disconfort pe termen scurt la locul puncției după îndepărtarea acului.

La nou-născuți, sângele pentru testarea bilirubinei este de obicei colectat utilizând o lanțetă ascuțită pentru a perfora pielea călcâiului, procedură cunoscută sub denumirea de puncție a călcâiului. Ulterior, poate apărea o ușoară vânătaie la locul puncției. Proba de sânge este trimisă la un laborator pentru analiză, iar pacientul poate reveni imediat la activitățile normale.

Ce indică valorile anormale ale bilirubinei?

Valorile anormale ale bilirubinei pot indica diverse afecțiuni, în funcție de tipul de bilirubină afectat.

O bilirubină totală mare este datorată fie unui nivel crescut de bilirubină directă, fie indirectă sau creșterii combinate a celor două forme de pigment. Aceasta este asociată frecvent cu prezența icterului și poate fi un semn al unor afecțiuni precum hepatita virală sau hepatita toxică, ciroză hepatică, calculi biliari, tumori hepatice, tumori ale căilor biliare sau anemie hemolitică.

Valoarea bilirubinei directe poate fi ușor crescută sau foarte crescută în funcție de cauze:

  • Bilirubină directă ușor crescută poate fi observată în următoarele situații: sindromul Gilbert, sindromul Dubin-Johnson, icterul fiziologic al nou-născutului, secundar consumului anumitor medicamente sau datorită inflamației ușoare a ficatului.
  • Bilirubina directă foarte crescută - Nivelurile foarte ridicate de bilirubină directă sunt de obicei asociate cu afecțiuni mai severe și necesită investigații suplimentare urgente. Acestea pot include: hepatită virală acută, ciroză hepatică, colestază (obstrucția căilor biliare din cauza calculilor biliari, tumori sau stricturi biliare), sindromul Dubin-Johnson sau cazurile de hepatită toxică.
  • Bilirubina indirectă mărită - O creștere a bilirubinei indirecte poate fi legată de anemie hemolitică sau anemie falciformă sau de anumite reacții secundare transfuziilor de sânge. Medicii recomandă tratament pentru nou-născuți atunci când nivelurile de bilirubină depășesc 15 mg/dL în primele 48 de ore de la naștere sau 20 mg/dL după 72 de ore. La aceste niveluri, bilirubina neconjugată depășește cantitatea de albumină disponibilă pentru a se lega de ea. Bilirubina neconjugată poate traversa bariera hematoencefalică și poate afecta creierul în curs de dezvoltare a nou-născuților, provocând diferite grade de leziuni cerebrale, cunoscute sub denumirea de kernicterus.
  • Bilirubină totală mică (bilirubină totală scăzută) - O valoare scăzută a bilirubinei totale este mai puțin frecventă și poate să nu fie semnificativă din punct de vedere clinic, dar poate apărea în cazuri de anemie severă sau alte boli care afectează producția de globule roșii. Un nivel de bilirubină directă scăzută nu prezintă semnificație clinică.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Investigații suplimentare pentru valori anormale ale bilirubinei

Dacă testul de bilirubină arată valori anormale (bilirubină crescută sau scăzută), medicul poate recomanda investigații suplimentare, pentru a determina cauza exactă. Acestea pot include măsurarea unor enzime hepatice (ALAT, ASAT, fosfataza alcalină) pentru a evalua funcția ficatului, efectuarea unei ecografii abdominale pentru a vizualiza ficatul și căile biliare sau a unei tomografii computerizate (CT) sau a unui examen prin rezonanță magnetică, pentru o evaluare mai detaliată a ficatului și a structurilor adiacente.

Specialistul mai poate recurge la prelevarea unei probe de țesut hepatic sub forma unei biopsii hepatice, pentru a fi examinate la microscop, iar în cazurile suspectate de afecțiuni genetice precum sindromul Gilbert, pot fi recomandate testele genetice.

Tratamentul pentru valori anormale ale bilirubinei

Nu există un anumit tratament pentru bilirubina mare sau un anumit tratament pentru bilirubina totală crescută, acesta depinzând de cauza subiacentă, și anume:

  • În hepatită sunt administrate medicamente antivirale (pentru hepatita virală) sau tratament pentru hepatita alcoolică/toxică.
  • Managementul cirozei include medicație, schimbări ale stilului de viață și, în cazuri severe, transplant hepatic.
  • Calculii biliari sunt îndepărtați prin intervenție chirurgicală sau prin tratament endoscopic.
  • Pentru tratamentul anemiei hemolitice sunt administrate medicamente imunosupresoare, transfuzii de sânge sau tratamente pentru afecțiunile subiacente.
  • Fototerapia este o procedură care implică expunerea pielii la lumina albastră, folosită mai ales atunci când bilirubina la bebeluși prezintă niveluri crescute.

Recomandări pentru menținerea bilirubinei în limite normale

Pentru a menține nivelurile de bilirubină în limite normale, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • Hidratare adecvată prin consum suficient de apă, ce ajută la funcționarea corectă a ficatului și a rinichilor.
  • Evitarea consumului excesiv de alcool care poate afecta negativ ficatul și poate duce la creșterea nivelului de bilirubină.
  • Administrarea de medicamente care cresc bilirubina directă, doar după o discuție prealabilă cu medicul, în cadrul căreia au fost puse în balanță atât beneficiile cât și riscurile unor astfel de tratamente.
  • Consumul de alimente care scad bilirubina precum fructele, legumele sau cerealele integrale care sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale.
  • Activitate fizică regulată.
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
  • Supraveghere medicală regulată, efectuând teste periodice de sânge pentru monitorizarea sănătății ficatului și detectarea precoce a eventualelor probleme.

Bilirubina este un indicator important al sănătății hepatice și poate oferi informații valoroase despre diverse afecțiuni. Măsurarea și monitorizarea atentă a nivelurilor de bilirubină, împreună cu un stil de viață sănătos, pot ajuta la menținerea funcționării optime a ficatului și la prevenirea complicațiilor.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Măsurarea nivelului de bilirubină la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de analize de laborator și de investigații imagistice performante, în funcție de indicația stabilită de medic. Probele de sânge sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru un diganostic rapid și corect.

În cazul unor valori anormale ale bilirubinei, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR pacienții au acces la o abordare multidisciplinară pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice. Medicii cu diferite specializări asigură managementul adecvat, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Consultațiile, analizele de laborator și investigațiile avansate, precum elastografie hepatică FibroScan, sunt completate și de consiliere nutrițională, esențială pentru gestionarea corectă a unor boli de ficat.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR