Testarea la SANADOR
HIV
Anticorpii anti-HIV și testarea antigenului HIV (p24) sunt utilizate pentru depistarea și diagnosticarea infecțiilor cu HIV.
Testul efectuat de Laboratorul SANADOR este anti-HIV 1+2 și Ag p24 pentru depistare simultană din ser. Producția de anticorpi este detectabilă după 4–12 săptămâni de la infecție și durează toată viața.
Există o „fereastră serologică” (6–12 săptămâni de la contactul infectant), adică o perioadă când HIV se găsește în sânge și celelalte produse, dar anticorpii nu au apărut încă. Acest sânge donat poate transmite HIV!
Pentru diagnosticul infecției la nou-născut, metoda utilizată este PCR pentru ARN HIV.
Virusul hepatitic B (HBV)
Testele efectuate de Laboratorul SANADOR sunt: Ag HBS, anticorpi anti-HBs, anti-HBc, anti-HBc IgM, anti-HBe, ADN viral VHB.
Antigenul HBs este prezent în ser cu câteva zile (uneori chiar săptămâni) înainte de apariția simptomelor clinice, atinge un maximum în faza acuta și dispare, în majoritatea cazurilor, după 6–8 săptămani. O infecție este considerată cronică dacă Ag HBs persistă mai mult de 6 luni de la debutul bolii. Absența Ag HBs nu exclude o infecție cu virusul hepatitei B.
Anticorpii anti-HBs apar la scurt timp după dispariția antigenului. Prezența lor indică eliminarea virusului din ficat, marcând sfârșitul infectivității și instalarea imunității față de acest virus. După vaccinarea eficientă anti-HBV, anticorpii anti-HBs sunt singurii markeri detectabili.
Anticorpii împotriva antigenului de centru (core) de fază acută – anti-HBc IgM – sunt prezenți odată cu debutul simptomatologiei.
Anticorpii anti-HBc IgG sunt cel mai bun marker pentru infecția cu virus hepatitic B, aceștia fiind prezenți atât în infecția acută, cât și în cea cronică sau trecută. Aceștia lipsesc la persoanele vaccinate.
Antigenul HBe provine din proteoliza limitată a antigenului HBc. În infecția acută, poate fi detectat în ser pentru o perioadă scurtă (zile sau săptămâni), la sfârșitul căreia este eliminat de anticorpii anti-HBe, care vor persista pe parcursul mai multor ani. Persistența Ag HBe semnifică infecțiozitate virală ridicată, cu risc mare de cronicizare a bolii. Antigenul este prezent în majoritatea cazurilor de hepatită cronică activă, fiind un marker frecvent utilizat pentru evaluarea contagiozității purtătorilor cronici de HBV.
ADN HBV este detectabil în ser doar în particulele virale intacte. Evidențierea sa prin tehnica PCR semnalează prezența virionilor infectanți în ser.
Virusul hepatitic C (HCV)
Testele de diagnosticare a hepatitei C includ anticorpii anti-HCV și ARN HCV cantitativ. Tehnica PCR poate detecta ARN viral la una sau două săptămâni după infecție, în timp ce testele care depistează anticorpii pot detecta doar mai târziu infecția, pentru că formarea acestora durează mult mai mult.
Hepatita C cronică este o infecție cu HCV care persistă mai mult de șase luni, pe baza prezenței ARN-ului viral. Infecțiile cronice pot persista timp de zeci de ani fără simptome, astfel că sunt descoperite la testările serologice de rutină.
Virusul hepatitic delta
Hepatita virală D este cauzată de un virus ARN dependent de replicarea unui virus helper HBV și încapsidat în Ag HBs. Testele efectuate de Laboratorul SANADOR sunt: Ag HD, anticorpi anti-HD, anti-HD IgM.