Ce este balonul endogastric?

Balonul endogastric, cunoscut și sub denumirile de balon gastric sau balon intragastric, este un dispozitiv medical utilizat în tratamentul obezității și al supraponderabilității. Alege SANADOR pentru proceduri moderne de chirurgie bariatrică!

Balonul gastric pentru slăbit este un dispozitiv gonflabil din silicon, care este introdus în stomac și umplut cu soluție salină, pentru a reduce capacitatea gastrică și pentru a induce senzația de sațietate, facilitând astfel scăderea în greutate.

Plasarea unui balon intragastric este o procedură temporară, care nu necesită intervenție chirurgicală. Ca și în cazul altor proceduri de pierdere în greutate, plasarea unui balon endogastric necesită adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Pentru a spori șansele de succes pe termen lung ale procedurii, este necesar ca pacientul să facă schimbări în ceea ce privește stilul său de viață, atât în ceea ce privește alimentația, cât și activitatea fizică.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Cui îi este indicat balonul gastric?

Balonul endogastric este recomandat persoanelor obeze sau supraponderale care nu au reușit să piardă în greutate prin alte metode, cum ar fi dieta și exercițiile fizice. De obicei, candidații pentru această procedură sunt adulți cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m², care nu suferă de afecțiuni medicale severe, care ar contraindica montarea balonului, cum ar fi antecedente de intervenții chirurgicale la nivelul esofagului sau stomacului, ulcer peptic, hernie hiatală, tulburări de coagulare sau boli de ficat.

  • Dacă suferi de obezitate, alege SANADOR pentru consiliere și tratament!

Avantajele balonului intragastric

Principalele avantaje ale balonului intragastric includ faptul că este o procedură nechirurgicală și reversibilă. De asemenea, acesta poate duce la o pierdere semnificativă în greutate într-un interval relativ scurt de timp și poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate a pacientului, reducând riscul de complicații asociate cu obezitatea.

Printre aceste riscuri se numără boli cardiace, accident vascular cerebral (AVC), anumite tipuri de cancer (cancer de sân, cancer endometrial și cancer de prostată), hipertensiune arterială, boala ficatului gras non-alcoolic sau steatohepatita non-alcoolică (NASH), apneea în somn și diabetul zaharat de tip 2.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pregătirea pentru introducerea unui balon gastric

Înainte de procedura de montare a balonului intragastric, pacientul este supus unui examen medical complet, în cadrul căruia sunt recoltate analize de sânge, este efectuată o evaluare gastroenterologică, una cardiacă și una psihologică. De asemenea, acesta urmează o dietă strictă și evită consumul de alimente și de lichide înainte de intervenție, conform recomandărilor medicului curant.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum este realizată procedura de fixare a balonului endogastric?

Montarea unui balon în stomac este efectuată sub sedare și implică efectuarea unei proceduri numite endoscopie digestivă superioară sau gastroscopie. Aceasta este o procedură medicală non-invazivă, prin care un instrument subțire și flexibil, echipat cu o cameră video, este introdus în stomacul pacientului prin intermediul cavității bucale, permițându-i medicului să vizualizeze interiorul stomacului. După introducere, balonul este umflat cu ser fiziologic, pentru a ocupa o parte din volumul gastric și pentru a reduce astfel capacitatea stomacului.

Procedura durează aproximativ o jumătate de oră. De cele mai multe ori, cine și-a pus balon gastric poate pleca acasă într-un interval de 1-2 ore după finalizarea procedurii.

Ce se întâmplă după montarea balonului intragastric?

După montarea unui balon pentru stomac, pacientul este monitorizat pentru eventuale complicații și primește instrucțiuni referitoare la dieta și la modificările stilului de viață necesare pentru a asigura succesul tratamentului. De obicei, în primele zile după procedură, pacientul poate resimți senzații de disconfort sau de greață, însă aceste simptome tind să dispară în timp.

La aproximativ 6 ore după procedură, pacientul poate consuma mici cantități de lichide limpezi. Dieta lichidă continuă, de obicei, până la începutul celei de-a doua săptămâni, când acesta poate începe să consume alimente moi. Alimentele solide, consumate în mod regulat, pot fi introduse în dietă după trei săptămâni de la plasarea balonului gastric.

Este recomandat ca din echipa medicală să facă parte și un nutriționist și un psiholog, care poate informa corespunzător pacientul și îi poate acorda sfaturile necesare pentru o evoluție favorabilă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Îndepărtarea balonului gastric

Baloanele intragastrice sunt lăsate pe loc până la șase luni, fiind apoi îndepărtate, tot printr-o procedură de endoscopie digestivă. Un nou balon, posibil cu alt volum, poate fi plasat, în funcție de planul determinat de pacient și de medicul acestuia. În timpul acestui interval, pacientul este încurajat să urmeze un program de pierdere în greutate și să efectueze schimbări în stilul său de viață, pentru a asigura rezultatele optime.

Riscuri și contraindicații pentru montarea unui balon endogastric

Deși montarea unui balon gastric pentru slăbit este considerată o procedură sigură, există riscuri asociate. O treime din persoanele supuse acestei proceduri acuză durere abdominală ușoară, greață, reflux gastroesofagian sau constipație, imediat după plasarea balonului endogastric. Cu toate acestea, simptomele sunt de scurtă durată și dispar în câteva zile după intervenție.

Chiar dacă sunt rare, după plasarea balonului intragastric este posibilă apariția unor efecte secundare severe. Dacă pacientul prezintă greață și vărsături sau dureri abdominale severe, acesta trebuie să contacteze de urgență medicul.

Un posibil risc include deflația balonului. Dacă balonul se dezumflă, există chiar riscul ca acesta să se deplaseze prin sistemul digestiv. Acest lucru poate duce la un blocaj ce necesită o altă procedură sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea dispozitivului.

Alte posibile riscuri includ supraumplerea, pancreatita acută sau ulcerele care se pot complica și pot necesita intervenții chirurgicale pentru a fi remediate.

Montarea unui balon endogastric la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu obezitate beneficiază de consiliere de specialitate și cele mai bune opțiuni individualizate de tratament, pentru o pierdere în greutate rapidă și de durată. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, la SANADOR pacienții au acces la consulturi multidisciplinare, care implică medici cu diferite specializări, care abordează pacientul cu multă empatie.

După o evaluare medicală completă, pacientul cu obezitate va afla care este cel mai potrivit tratament bariatric, în cazul în care alte metode folosite pentru pierderea în greutate nu au avut efectul dorit. Montarea balonului intragastric prin endoscopie digestivă, atunci când este indicată, este realizată în deplină siguranță și în cele mai bune condiții de confort pentru pacient, la Spitalul Clinic SANADOR. După montarea balonului, pacientul este monitorizat cu atenție pe toată perioadă în care poartă acest dispozitiv.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR