Cauze și factori de risc pentru balanită și balanopostită
Infecțiile fungice reprezintă cea mai frecventă cauză pentru balanopostită, însă aceasta poate fi provocată și de infecții bacteriene, alergii, traumatisme locale sau diferite tipuri de leziuni, cum ar fi cele maligne.
În cazul copiilor mici și bărbaților necircumciși, zona de sub prepuț dezvoltă condiții favorabile multiplicării unor fungi și ciuperci. Pe lângă faptul că aceasta nu poate fi corect igienizată, mediul rămâne umed și cald în permanență.
Printre cauzele infecțioase ale balanitei se numără diferite specii de Candida (cel mai adesea Candida albicans) și Chlamydia (clamidioză), Gardnerella vaginalis, streptococii beta-hemolitici de grup A și B, tulpini de HPV (virusul papiloma uman), Neisseria gonorrhea (care cauzează gonoree), Treponema pallidum (care cauzează sifilis), specii de Trichomonas și scabia.
Printre cauzele neinfecțioase ale balanitei regăsim:
- Igiena precară a zonei genitale sau practicile incorecte de igienă (clătirea insuficientă a săpunului, uscarea incompletă a zonei genitale);
- Reacții alergice și agenți chimici iritanți – spermicide, geluri de duș, săpunuri, detergenți, prezervative;
- Reacții adverse la medicamente – cum ar fi anumite medicamente antidiabetice, antibiotice;
- Traumatisme locale, la nivelul glandului penian;
- Obezitatea morbidă;
- Leziuni neoplazice în zona genitală;
- Afecțiuni dermatologice, cum ar fi lichen plan, eczema, psoriazis, dermatita de scutec;
- Artrita reactivă.
Factorii de risc pentru balanită și balanopostită sunt:
- Sensibilitatea ridicată a pielii la substanțe chimice;
- Fimoza – pielea care acoperă glandul penian este strânsă și nu poate fi retrasă. În general, aceasta devine mai ușor de retras cu timpul, în general până la vârsta de 5 ani. Astfel, este mai frecvent întâlnită balanita la copiii sub 4 ani, dar și la adulții de vârstă mijlocie care au fimoză;
- Obiceiurile incorecte de igienă;
- Supraponderea și obezitatea;
- Diabetul zaharat;
- Contactul sexual neprotejat;
- Istoricul de boli cu transmitere sexuală.