Cauze și factori de risc
În funcție de momentul în care avorturile au loc în timpul sarcinii, există diferiți factori care pot influența apariția lor. Aproximativ 80% din avorturile spontane au loc în primul trimestru de sarcină, fiind frecvent legate de probleme la nivelul embrionului sau fătului. Avorturile care au loc după primul trimestru pot fi datorate unor afecțiuni medicale preexistente ale mamei.
Cauzele avorturilor spontane din primul trimestru de sarcină
- Iminența de avort.
- Anomaliile cromozomiale: aproximativ 50% din avorturile spontane din primul trimestru sunt cauzate de aberații cromozomiale. Cromozomii conțin materialul genetic sau ADN-ul. Când oul și spermatozoidul se unesc, două seturi de cromozomi (unul de la mamă și unul de la tată) se combină pentru a forma genomul copilului. Dacă apar probleme cu structura sau numărul cromozomilor, fătul nu se va dezvolta normal (Sindrom Edwards).
- Sarcina fără embrion.
- Ablație de endometru.
- Tulburări de coagulare - spre exemplu, boala von Willebrand.
- Probleme în dezvoltarea placentei.
Cauzele avorturilor spontane din al doilea trimestru de sarcină
- Afecțiunile medicale preexistente ale mamei: diabet zaharat necontrolat, hipertensiune arterială necontrolată, lupus eritematos sistemic, boli renale, hipotiroidism sau hipertiroidism (boala Graves) și sindromul antifosfolipidic;
- Infecțiile: rubeolă, oreion, bruceloză, citomegalovirus, HIV, chlamydia, gonoree;
- Intoxicațiile alimentare cu salmonella, toxoplasma;
- Boli hepatice în sarcină,
- Majoritatea medicamentelor luate în timpul sarcinii trec prin placentă și ajung la făt. Înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii, este important să verificați cu medicul de familie dacă este potrivit. Medicamentele asociate cu risc pentru dezvoltarea fătului sunt Misoprostol, retinoizii, Metotrexatul și antiinflamatoarele nesteroidiene;
- Fibroamele uterine, forma anormală a uterului, malformații uterine - uter dublu;
- Oligohidramnios,
- Colul uterin slăbit;
- Boală renală în sarcină,
- Sindromul de ovare polichistice.
Avortul spontan este adesea cauzat de factori genetici (precum uterul unicorn sau alte malformații uterine) sau biologici, iar starea emoțională a mamei (precum stresul, depresia), anumite activități fizice sau consumul de alimente picante nu cresc riscul de avort spontan. Cu toate acestea, este esențial ca sarcina să fie supravegheată cu atenție, iar în cazul în care mama se confruntă cu îngrijorări sau simptome legate de sarcină, este întotdeauna recomandat să consulte un medic.
În cazul unor avorturi spontane recurente, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice preconcepționale, care pot identifica prezența unor mutații genetice care duc la pierderea sarcinii.
Factorii de risc în pierderea spontană a sarcinii sunt:
- Vârsta mamei: riscul de avort spontan crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după vârsta de 35 de ani;
- Avorturi spontane anterioare;
- Consumul de nicotină, alcool, droguri;
- Obezitatea.