Ce este avortul incomplet?

Avortul incomplet este o formă de avort spontan care se manifestă prin deschiderea colului uterin și pierderea parțială a produșilor de concepție înainte de săptămâna 20 de sarcină. Cu alte cuvinte, doar o parte din țesuturile embrionare și placentare sunt eliminate prin hemoragie vaginală, în timp ce o parte rămân în uter.

În unele cazuri, acești produși reziduali sunt eliminați natural, însă alteori este necesară intervenția medicului ginecolog, pentru îndepărtarea completă a conținutului uterin, prin chiuretaj. Deoarece un avort incomplet poate produce complicații serioase, consultația și tratamentul de urgență sunt esențiale.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc

În peste 50% dintre cazuri, avortul incomplet este cauzat de anomaliile cromozomiale ale fătului (afecțiuni genetice). Cromozomii reprezintă structurile care conțin materialul genetic. Două seturi a câte 23 de cromozomi de la fiecare partener se unesc în timpul procesului de concepție.

Atunci când unul sau mai mulți dintre aceștia prezintă un defect, fătul dezvoltă un sindrom genetic care crește riscul de avort spontan. De aceea, în cazul pacientelor care suferă mai multe avorturi spontane, este indicat un sfat genetic și efectuarea unor teste genetice speciale (cariotip din produs de concepție), la recomandarea medicului genetician.

 Pe de altă parte, au fost identificați numeroși alți factori asociați cu avortul incomplet:

  • Consumul de alcool maternal, fumatul și utilizarea drogurilor recreaționale – factori puternic teratogeni (care produc malformații fetale);
  • Vârsta maternală înaintată – după 35 de ani, riscul de avort spontan crește constant. Dacă la 35 de ani acesta este de 20%, riscul crește la 57-80% odată cu împlinirea vârstei de 45 de ani;
  • Afecțiuni ale mamei – sindrom de ovar polichistic, diabet zaharat necontrolat, trombofilie, boli renale și tiroidiene, lupus eritematos sistemic, hipertensiune arterială;
  • Expunerea la radiații, radioterapie;
  • Excesul de cafeină în timpul sarcinii;
  • Excesul ponderal (supraponderea și obezitatea) și subnutriția;
  • Infecții – cum ar fi cele cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, infecția cu Listeria monocytogenes;
  • Anomalii structurale ale uterului sau colului uterin;
  • Traumatisme anterioare în zona pelvină;
  • Istoric medical de avort spontan;
  • Avorturi medicale anterioare.

Semne și simptome de avort incomplet

Simptomele avortului incomplet sunt similare cu cele ale celorlalte tipuri de avorturi spontane:

  • Durere pelvină sau crampe puternice în zona abdominală inferioară;
  • Durere în regiunea lombară (partea inferioară a spatelui);
  • Sângerare vaginală (metroragie);
  • Eliminarea de țesut sau cheaguri pe cale vaginală;
  • Bătăi rapide ale inimii.

Complicații

Principalele complicații ale avortului incomplet sunt:

  • Avort septic: Atunci când conținutul uterin nu este expulzat complet, poate produce o infecție uterină severă după 1-2 zile. Afecțiunea este amenințătoare de viață, din cauza riscului ridicat de progresie rapidă spre șoc septic sau septicemie. Simptomele avortului septic sunt febra, sângerarea vaginală, scurgere vaginală urât mirositoare, frisoane, durere abdominală. Dacă recunoști aceste simptome, solicită îngrijiri medicale cât mai repede, deoarece avortul septic este o urgență medicală;
  • Hemoragie vaginală severă: Sângerările abundente pun viața în pericol. Acestea apar însoțite de palpitații, hipotensiune, amețeli și senzație de slăbiciune. Și în acest caz, pacienta trebuie să primească îngrijiri cât mai repede. Poate fi necesară transfuzia de sânge.

Diagnosticul de avort incomplet

Medicul ginecolog va efectua un examen pelvin (consultația ginecologică propriu-zisă), care poate pune în evidență dilatarea cervixului. Ecografia transvaginală relevă sacul gestațional rupt, precum și produșii de concepție reziduali, confirmând astfel diagnosticul.

De asemenea, determinarea hCG (gonadotropina corionică umană) prin analize de sânge este necesară pentru a verifica evoluția sarcinii. Medicul poate recomanda repetarea acesteia după 48 de ore, pentru a observa modul în care valoarea se modifică. O scădere semnificativă a nivelului hCG în sânge este sugestivă pentru avortul spontan.

Pot fi necesare și alte analize de sânge, cum ar fi hemoleucograma completă, pentru a evalua consecințele hemoragiei. În plus, determinarea numărului de leucocite poate fi utilă pentru depistarea infecțiilor. Determinarea factorului Rh este necesară pentru a stabili dacă pacienta are nevoie de administrarea imunoglobulinei anti-Rh (în caz de Rh negativ).

Dacă pacienta prezintă mai multe avorturi spontane în antecedente, medicul poate recomanda teste genetice ambilor parteneri.

În cazul în care a fost colectat produsul de concepție, specialistul poate recomanda analiza acestuia într-un laborator de genetică, în vederea cariotipării celulelor fetale (cariotip din produsul de concepție). Acest lucru permite identificarea cauzelor genetice ale avortului spontan.

Tratamentul pentru avort incomplet

O abordare non-invazivă a avortului incomplet este managementul expectativ. Acesta implică monitorizarea pacientei timp de câteva săptămâni, perioadă în care este de așteptat ca țesuturile reziduale să fie eliminate natural. În unele cazuri, sunt necesare analgezicele, transfuziile de sânge și administrarea intravenoasă de fluide.

Dacă produșii de concepție nu sunt expulzați de la sine, medicul îi îndepărtează, fie printr-un tratament medicamentos, fie prin metode chirurgicale. În acest mod, sunt prevenite complicațiile amenințătoare de viață, cum ar fi infecțiile severe.

Tratamentul medicamentos implică administrarea pe cale vaginală și orală substanțe farmaceutice care acționează eficient împreună, pentru elimina conținutul uterin rămas. Uneori, atunci când fragmente ale țesuturilor de concepție rămân la nivelul deschiderii cervicale, medicul le poate îndepărta manual cu ajutorul forcepsului (un tip de clește medical).

Tratamentul chirurgical constă în efectuarea unui chiuretaj. Procedura presupune dilatarea cervixului și îndepărtarea produșilor reziduali cu ajutorul unei chiurete, instrument chirurgical ascuțit. O altă metodă de a elimina conținutul uterin este prin aspirație cu vacuum.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii și pentru naștere. În cazul unei iminențe de avort, avort spontan sau avort incomplet, echipa medicală experimentată poate interveni prompt și eficace, pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, unde sunt evaluate și gestionate corect diferite urgențe medicale și chirurgicale.

Pacientele care suferă mai multe avorturi spontane sau care se confruntă cu infertilitate au acces la serviciile Centrului FIV SANADOR. Aici, ele primesc o evaluare medicală completă, prin consult de specialitate, analize de laborator și investigații imagistice, în funcție de indicația medicului.

Atunci când sunt indicate teste genetice, acestea sunt realizate cu echipamente de ultimă generație în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR. Cu ajutorul acestor analize speciale, recomandate de medic, pot fi identifica mutații genetice care pot provoca pierderile repetate de sarcină sau problemele de fertilitate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR