Ce este autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor este o metodă de familiarizare a oricărei femei cu aspectul sânilor ei care utilizează o combinație între inspecție și palpare a sânilor. Efectuarea regulată a autoexaminării sânilor ajută la depistarea precoce a oricăror modificări ce pot apărea la nivelul acestora. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de senologie și investigații medicale, pentru diagnosticarea precoce a oricăror modificări ce apar la nivelul sânilor, precum leziuni superficiale la sân, displazie mamară, etc.

Schimbările descoperite la efectuarea acestei examinări cuprind modificări ale pielii sânului sau axilei, apariția unor noduli palpabili și prezența unor scurgeri de secreții anormale de la nivelul mamelonului. Odată ce au fost detectate orice modificări apărute la sâni, deși majoritatea nu se dovedesc a fi canceroase, este necesară înștiințarea medicului ginecolog pentru a efectua investigații suplimentare specifice.

Autoexaminarea sânilor regulată ajută la menținerea sănătății sânilor și la detecția precoce a cancerului mamar, situație în care este mai ușor de tratat. Cu toate acestea, autopalparea sânilor de rutină nu trebuie să înlocuiască examenele clinice ale sânilor efectuate de medic și mamografiile sau ecografiile mamare regulate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

De ce este importantă autopalparea sânilor

Autoexaminarea sânilor regulată ajută la conștientizarea aspectului și consistenței normale a sânilor. Astfel, știind cum arată și se simt de obicei sânii, pot fi detectate precoce orice modificări. Pot fi sesizate schimbări de aspect, de dimensiune, de culoare, de consistență a sânilor în întregime sau doar a anumitor zone, care pot fi semne de inflamație, de infecție sau de formațiuni tumorale, ce pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Dacă se observă o modificare în dinamică a sânilor sau dacă un sân este diferit în comparație cu celălalt, este necesar un consult la medicul ginecolog.

Când este indicată autopalparea sânilor

Autopalparea sânilor este indicată începând aproximativ cu vârsta de 20 de ani. În cazul femeilor care au încă menstruație se recomandă să efectueze o autoexaminare a sânilor după încheierea menstruației când sânii sunt mai puțin sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua autopalparea mamară este de obicei săptămâna după încheierea menstruației.

În cazul femeilor care au ajuns la menopauză și cele cu menstruații neregulate se recomandă alegerea unei zile în fiecare lună. Un examen corect și complet al sânilor durează doar câteva minute și se poate efectua:

  • dimineața sau seara, la schimbarea hainelor,
  • în pat, dimineața la trezire sau seara înainte de culcare,
  • în timpul unui duș.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cât de des este indicată autoexaminarea sânilor

Cercetările actuale din domeniul sănătății recomandă efectuarea cel puțin o dată pe lună a unei autoexaminări a sânilor. În ciuda faptului că nu este o metodă sigură de a detecta cancerul de sân, este cel mai util lucru pe care îl poate face o femeie acasă pentru sănătatea sânilor ei. Examinarea regulată a sânilor permite astfel identificarea precoce a oricăror modificări și prezentarea în timp util la medic pentru investigații suplimentare.

Pașii necesari pentru autoexaminarea sânilor

Pentru autoexaminarea sânilor este foarte important de conștientizat că țesutul mamar nu este reprezentat doar de zona decolteului și de mameloane. Un examen complet și corect al sânilor include examinarea întregului țesut mamar, care se extinde până la axilă, la claviculă și în partea superioară a abdomenului. Există câteva moduri diferite de a efectua un examen de sân acasă:

  • inspecția în oglindă;
    • se scot hainele din partea superioară și se stă în fața unei oglinzi cu brațele în jos, în lateralul corpului - trebuie căutate orice modificări ale formei sau aspectului sânilor sau modificări ale poziției mameloanelor, comparativ la ambii sâni,
    • se ridică brațele sus, deasupra capului și se caută aceleași lucruri,
    • se pun mâinile pe șolduri și se apasă ferm pentru a face mușchii toracelui să se contracte și se urmăresc aceleași aspecte.
  • autopalparea sânilor în picioare;
    • se scot hainele,
    • se utilizează mâna dreaptă pentru a examina sânul stâng, apoi invers,
    • cu cele trei degete mijlocii se apasă pe fiecare parte a unui sân - un model circular poate ajuta la examinarea fiecărui,
    • se apasă țesutul de la nivelul axilei,
    • se strânge mamelonul pentru a verifica dacă există scurgeri.
  • autoexaminarea manuală a sânilor în poziție culcată;
    • țesutul mamar se răspândește mai uniform favorizând detectarea modificărilor, mai ales dacă sânii sunt mari,
    • femeia se întinde, pune o pernă sub umărul drept, brațul drept în spatele capului și folosește mâna stângă pentru a palpa tot țesutul mamar și axila,
    • se schimbă perna pe cealaltă parte și se verifică celălalt sân și axilă,
    • se strânge mamelonul de ambele părți pentru a verifica dacă există scurgeri.

Există câteva sfaturi generale pentru a efectua o autoexaminare a sânilor corectă, care includ:

  • folosirea degetelor, nu doar vârfurile, ale celor trei degete mijlocii (degetele 2,3 și 4) pentru examinare;
  • utilizarea a diferite niveluri de presiune pentru a simți diferite adâncimi ale sânului, de exemplu o presiune ușoară pentru a simți țesutul cel mai aproape de piele, o presiune medie pentru a simți puțin mai adânc și o presiune fermă pentru a palpa țesutul cel mai aproape de mușchi și coaste;
  • utilizarea fiecărui nivel de presiune înainte de a trece la următorul loc de la nivelul țesutului mamar;
  • examinarea lentă, fără grabă, deși poate dura câteva minute, pentru a asigura o palpare atentă și completă a sânilor;
  • urmarea unui model pentru a asigura examinarea în întregime a sânilor - de exemplu se poate imagina un ceas sau feliile unei plăcinte pentru fiecare sân în parte și se examinează fiecare secțiune, din exterior către mamelon, apoi se trece la următoarea secțiune.

Semne care indică necesitatea unui consult medical

Descoperirea unor modificări la nivelul sânilor pot reprezenta un motiv de panică, dar trebuie reținut faptul că anumite schimbări pot fi normale. Modificările hormonale de-a lungul ciclului menstrual, din sarcină sau din perioada instalării menopauzei pot afecta aspectul, dimensiunea, textura și consistența sânilor. Există însă anumite modificări ce necesită un consult de ginecologie. Acestea cuprind:

  • eliminarea unor secreții anormale de la nivelul mamelonului;
  • modificarea direcției mamelonului, cum ar fi întoarcerea spre interior;
  • apariția unor denivelări la nivelul pielii - aspectul de coajă de portocală sau umflarea unei zone;
  • apariția unor zone de inflamație cu eritem (roșeață), durere de sân, edem (umflare) sau/și o erupție cutanată pe sâni;
  • mâncărimea sau descuamarea pielii de la nivelul sânilor sau mameloanelor;
  • decelarea unor noduli în țesutul mamar sau la nivelul axilei ce pot fi sau nu dureroși sau de consistență dură;

Dacă apar oricare dintre aceste modificări, medicul ginecolog poate recomanda proceduri suplimentare pentru a investiga modificările sânilor, inclusiv un examen clinic al sânilor, mamografie sau ecografie de sân.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Examinarea sânilor la SANADOR

SANADOR oferă consultații de senologie efectuate de medici specialiști cu experiență, care ajută la evaluarea sănătății sânilor și la identificarea eventualelor modificări apărute în urma autoexaminării. Pacientele primesc îndrumări personalizate, în funcție de rezultatele evaluării, pentru a preveni eventualele complicații.

În plus, pacientele beneficiază de investigații imagistice avansate și minim invazive, precum ecografia mamară și RMN mamar, care permite o vizualizare detaliată a sânului și țesutului mamar, în special pentru pacientele cu risc crescut sau cu un țesut mamar dens. Pentru depistarea de certitudine a unor afecțiuni precum nodulii mamari sau alte anomalii ale sânului, pacientele au acces la proceduri de biopsie mamară, realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR.

De asemenea, SANADOR asigură mamografie digitală, o investigație esențială pentru depistarea precoce a cancerului mamar, recomandată în special femeilor peste 40 de ani. Echipamentele de ultimă generație asigură o imagine clară și precisă, iar rezultatele sunt interpretate rapid de specialiștii clinicii, asigurând un diagnostic corect și prompt.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR