Ce este atrofia vaginală?

Atrofia vaginală, vaginită atrofică sau colpită atrofică este o afecțiune caracterizată prin inflamarea, subțierea și uscăciunea vaginului, din cauza scăderii cantității de estrogeni din organism. SANADOR asigură acces la consultații de ginecologie efectuate de medici cu experiență și la toate procedurile necesare pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice.

Cel mai adesea, atrofia vaginală afectează pacientele aflate în perioada de menopauză sau perimenopauză și apare ca parte a unui sindrom mai larg, numit sindrom genito-urinar de menopauză, care include, pe lângă atrofie vaginală, și semne și simptome precum infecții urinare sau incontinență urinară. Se estimează că peste 40% dintre femeile aflate la menopauză prezintă semne și simptome de vaginită atrofică.

Dr. Alice Barbu în timpul unei ecografii ginecologice la Clinica SANADOR Floreasca.
La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete pentru secreeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice.

Vaginita atrofică poate afecta și femei mai tinere, al căror nivel de estrogeni este scăzut, pe fondul unor afecțiuni medicale sau consecutiv rezecției chirurgicale a ovarelor (ovarectomie sau anexectomie).

Hormonii estrogeni contribuie în mod esențial la sănătatea tractului reproducător feminin, prin stimularea producției de colagen și elastină, asigurând integritatea, elasticitatea și tonusul pereților canalului vaginal. De asemenea, prezența hormonilor estrogeni crește aciditatea secrețiilor vaginale, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul vaginului, în jurul vulvei și uretrei și asigură lubrifierea naturală a canalului vaginal.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru vaginită atrofică

Menopauza este acea perioadă din viața unei femei, de obicei cu debut între vârstele de 45 și 55 de ani, caracterizată prin oprirea ciclurilor menstruale și încetarea funcției ovariene, cu scăderea producției de hormoni ovarieni (de estrogen și progesteron). În lipsa hormonilor estrogeni, peretele canalului vaginal devine mai subțire și mai puțin elastic, iar cantitatea și aciditatea secrețiilor vaginale scad. Aceste modificări fac ca mucoasa peretelui vaginal să devină mai uscată, mai fragilă și mai predispusă la iritații și infecții locale.

Deși instalarea menopauzei este, în majoritatea cazurilor, cauza principală a vaginitei atrofice scăderea cantității de hormoni estrogeni din organism se poate datora și altor cauze, precum:

Factorii care contribuie la dezvoltarea sindromului genito-urinar de menopauză includ:

  • Fumatul, ce poate determina scăderea vascularizației locale de la nivelul vaginului și structurilor învecinate;
  • Lipsa activității sexuale regulate – pacientele mai active din punct de vedere sexual prezintă un flux sanguin crescut la nivelul vaginului și o elasticitate crescută a pereților canalului vaginal;
  • Utilizarea tampoanelor intravaginale;
  • Infecțiile locale (vulvovaginite) recurente;
  • Absența nașterilor pe cale naturală – studiile arată că pacientele care au născut pe cale vaginală dezvoltă mai rar sindrom genito-urinar de menopauză.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de atrofie vaginală

Una dintre primele manifestări ale pacientelor cu atrofie vaginală poate fi uscăciunea mucoasei vaginului, ceea ce se va manifesta prin durere în timpul contactului sexual (cunoscută ca dispareunie). Alte semne și simptome pot include:

  • Senzație de prurit (mâncărime) la nivelul organelor genitale externe și uretrei;
  • Senzație de arsură la nivelul canalului vaginal;
  • Leucoree – modificarea cantității, consistenței și aspectului secreției vaginale; cel mai frecvent, secreția vaginală capătă o culoare galbenă;
  • Creșterea frecvenței micțiunilor (poliurie) și senzație urgentă de urinare, manifestări datorate incontinenței urinare;
  • Sângerări apărute în timpul actului sexual;
  • Infecții genito-urinare frecvente.

Complicații provocate de colpita atrofică

Atrofia vaginală caracteristică sindromului genitourinar de menopauză determină un cumul de simptome atât de natură fizică, dar și emoțională, ce pot afecta semnificativ calitatea vieții acestor paciente.

Uscăciunea vaginală poate predispune la apariția de fisuri în jurul orificiului vaginal și la scăderea lubrifierii mucoasei vaginale, ceea ce afectează calitatea actului sexual, care devine dureros și inconfortabil. Acest lucru poate afecta relația cu partenerul de viață și poate determina scăderea încrederii de sine a pacientelor cu sindrom genito-urinar de menopauză. De asemenea, incontinența urinară asociată sindromului poate împiedica realizarea activităților de zi cu zi, precum sportul sau munca la serviciu, ceea ce poate avea un puternic impact negativ asupra vieții cotidiene.

Alte posibile complicații ale colpitei atrofice pot include:

  • Infecții genito-urinare recurente, datorate alterării ph-ului normal al secrețiilor vaginale;
  • Cistită interstițială (sindromul dureros al vezicii urinare) – inflamația pereților vezicii urinare, ce poate determina simptome precum senzație de urgență micțională, disurie și arsuri în timpul urinării, poate apărea ca urmare a scăderii hormonilor estrogeni;
  • Stenoză vaginală – uneori, atrofia vaginală severă poate fi asociată cu dezvoltarea unor aderențe (cicatrici) la nivelul vaginului, cu îngustarea consecutivă a lumenului acestuia.

Diagnosticul de atrofie vaginală

Medicul ginecolog poate diagnostica atrofia vaginală pe baza anamnezei pacientei, urmată de efectuarea examenului pelvian. Discuția cu pacienta va pune în evidență simptomele asociate atrofiei, dar și informații referitoare la anumite afecțiuni medicale, tratamente medicale sau chirurgicale ce pot reprezenta o posibilă cauză pentru scăderea cantității de hormoni estrogeni din organism.

Mai departe, medicul va efectua examenul local al planșeului pelvian, în urma căruia se vor putea evidenția modificări precum:

  • Îngustarea și scurtarea canalului vaginal;
  • Tumefierea, uscăciunea și eritemul (înroșirea) pereților vaginali;
  • Scăderea elasticității pereților vaginali;
  • Inflamația țesutului labial.

Alte investigații indicate pentru diagnosticul colpitei atrofice includ:

  • Testul de aciditate al secreției vaginale – presupune prelevarea unei mostre de lichid vaginal și inserția unei benzi speciale indicatoare de pH în interiorul probei; în caz de atrofie vaginală, ph-ul secreției va fi crescut (mai alcalin);
  • Testul Babeș Papanicolau – acesta permite nu doar descrierea anomaliilor epiteliului colului uterin (ce pot fi prezente în caz de cancer de col uterin), ci și evidențierea atrofiei mucoasei vaginale și prezența unor infecții la acest nivel;
  • Probe de urină, pentru diagnosticul infecțiilor urinare;
  • Frotiu vaginal – constă în prelevarea unor celule de la nivelul pereților vaginali și examinarea microscopică a acestora; scăderea grosimii celulelor mucoasei vaginale este un indicator al atrofiei vaginale; de asemenea, frotiul permite și evidențierea unor semne de infecție la nivelul vaginului.

Tratamentul pentru colpită atrofică

Variantele de tratament recomandate în caz de vulvovaginită atrofică constau în:

  • Terapie locală cu hormoni estrogeni – aplicarea topică de estrogeni este avantajoasă întrucât evită creșterea cantității de hormoni estrogeni la nivel sistemic (în sânge); terapia locală se poate administra sub formă de cremă sau ovule, ce pot fi introduse cu ajutorul unui aplicator sau sub forma unui inel intravaginal, ce asigură eliberarea lentă, continuă, de hormoni estrogeni pe o perioadă de aproximativ 3 luni;
  • Terapie sistemică – administrarea sistemică de hormoni estrogeni poate fi recomandată pentru acele paciente care prezintă și alte simptome ale menopauzei, precum bufeuri, depresie sau tulburări de somn;
  • Utilizarea lubrifianților și a loțiunilor cu efect hidratant la nivelul vaginului;
  • Terapie laser – utilizată pentru efectul de stimulare a producției de colagen al peretelui vaginal, cu scopul creșterii elasticității acestuia;
  • Dilatatoare vaginale – utilizarea unor astfel de dispozitive ajută la stimularea și la creșterea elasticității musculaturii peretelui vaginal, în scopul prevenirii stenozei vaginale.

Cum poate fi prevenită atrofia vaginală?

Deși scăderea cantității de estrogeni din organism face parte din procesul natural de îmbătrânire, există anumite recomandări ce pot ajuta în prevenirea uscăciunii și a atrofiei vaginale asociate; acestea pot include:

  • Menținerea unei igiene intime corespunzătoare;
  • Evitarea aplicării de produse cu efect iritant pentru mucoasa vaginală, pe bază de parfum;
  • Evitarea dușurilor interne (a spălăturilor vaginale);
  • Utilizarea hidratantelor vaginale și a loțiunilor lubrifiante în timpul actului sexual;
  • Menținerea unei activități sexuale regulate;
  • Evitarea fumatului;
  • Efectuarea de exerciții tip Kegel – aceste exerciții au efect de întărire a musculaturii din zona pelvină și de stimulare a circulației sanguine locale.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Consultațiile de specialitate sunt completate de investigații esențiale, precum test Babeș-Papanicolau și ecografie transvaginală, pentru a identifica problemele în stadii incipiente și a stabili un plan de tratament adecvat, personalizat pentru fiecare pacientă.

Medicii ginecologi de la SANADOR recomandă soluții individualizate, eficace, pentru ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacientelor, inclusiv tratamente pentru sindromul genito-urinar de menopauză. Prin servicii complete de diagnostic și consiliere, pacientele au acces la îngrijire medicală de calitate, adaptată pentru fiecare caz în parte.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR