Ce este atrofia glandei tiroide?

Atrofia glandei tiroide este o afecțiune rară, întâlnită predominant la sexul feminin. Glanda tiroidă este un organ esențial în sistemul endocrin, responsabil pentru producerea hormonilor tiroidieni, care reglează multe funcții vitale ale corpului. Atrofia glandei tiroide se manifestă prin reducerea semnificativă a dimensiunii tiroide, ceea ce poate afecta producția de hormoni tiroidieni și, implicit, funcționarea corectă a organismului. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt 40-60 de ani. Cauzele apariției nu sunt pe deplin elucidate.

Afecțiunea poate să aibă cauze genetice, poate să apară ca o consecință a unei inflamații cronice a glandei, în urma unor anticorpi care atacă țesutul tiroidian, secundar unei infecții virale, sau ca afecțiune primară, fără o cauză aparentă. Uneori este consecința mai multor factori care acționează simultan. Atrofia glandei tiroide duce la o producție redusă de hormoni tiroidieni, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), care sunt esențiali pentru metabolismul normal al corpului.

Diferențe între tiroidita atrofică, tiroidita Hashimoto și boala Graves

Tiroiditele reprezintă un grup de afecțiuni cauzate de inflamația glandei tiroide. Acestea pot avea diverse cauze și se manifestă prin hipotiroidism, determinat de capacitatea scăzută a glandei de a produce, secreta și elibera hormoni în cantitățile necesare organismului.

Afectarea tiroidei de cauză autoimună poate duce fie la o creștere fie la o scădere a funcției acestui organ în funcție de ținta auto-anticorpilor.

Ca urmare a factorilor de mediu la care este expus pacientul, împreună cu factorii genetici, se produc leziuni la nivelul celulelor tiroidiene, care au ca rezultat producerea de auto-antigeni ce duc la un răspuns imun aberant și infiltrarea tiroidei cu limfocite B si T auto-reactive (care atacă țesutul sănătos). Astfel se produce un dezechilibru intre Th1 si Th2.

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă prin anticorpii anti-TPO (anticorpi anti-peroxidază tiroidiană). Aceasta poate duce la o inflamație cronică și la distrugerea țesutului tiroidian, ceea ce, la rândul său, poate provoca hipotiroidism. În acest caz, Th1 este predominant, ducând la imunitate celulară urmată de apoptoză și degradarea tiroidei până la pierderea funcției normale.

Tiroidita atrofică este un tip de tiroidită în care glanda tiroidă suferă o atrofie, adică se micșorează în dimensiune, ca urmare a acțiunii unor anticorpi. Producția de hormoni tiroidieni este afectată, ceea ce poate duce la hipotiroidism. In această situație predomină Th2, ducând la imunitate umorală, producerea de anticorpi anti-receptor pentru TSH care duc la blocarea funcției tiroidiene și atrofie.

Boala Graves este o altă afecțiune autoimună a glandei tiroide, dar, spre deosebire de tiroidita Hashimoto, duce la o supraactivitate a glandei tiroide și la producția excesivă de hormoni tiroidieni, din cauza auto-anticorpilor pentru TSH. Șirul de evenimente care duce la acest rezultat este asemănător cu cel al tiroiditei atrofice, diferența fiind că anticorpii anti-receptor pentru TSH, în acest caz, duc la stimularea funcției tiroidiene.

Cauze și factori de risc

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Atrofia glandei tiroide poate să apară ca o afecțiune primară, fără o cauză identificabilă. Cu toate acestea, se presupune că există factori genetici pot juca un rol în dezvoltarea sa. Alte cauze sunt:

  • Tiroidita autoimună. Atrofia glandei tiroide poate fi rezultatul unei tiroidite autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto. În aceste cazuri, sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, provocând inflamație și, în cele din urmă, atrofie.
  • Deficiența de iod. Iodul este un element esențial pentru producția de hormoni tiroidieni. O deficiență de iod poate duce la funcționarea deficitară a glandei tiroide și, în timp, la atrofie. De asemenea, tratamentul hiperactivității tiroidiene, de exemplu  în boala Graves, cu I131 (izotop al iodului), poate duce la hipotrofie tiroidiană.
  • Radioterapie cervicală. Pacienții care au fost supuși la tratamente cu radiații în zona gâtului sau a capului pot dezvolta atrofie glandei tiroide ca efect secundar al acestor proceduri.
  • Unele cazuri de tiroidita ”De Quavertain” – o tiroidită subacută, autolimitată, ce apare de obicei în urma unor infecții virale ale tractului respirator superior.
  • In caz de hipofuncție a glandei pituitare.

Semnele și simptomele atrofiei glandei tiroide

Semnele și simptomele atrofiei glandei tiroide pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și de nivelurile hormonilor tiroidieni din sânge. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:

  • Oboseală și letargie. Hipotiroidismul asociat cu atrofia glandei tiroide poate duce la oboseală constantă și scăderea energiei.
  • Creștere în greutate. Scăderea producției de hormoni tiroidieni poate încetini metabolismul, ducând la câștig în greutate.
  • Piele uscată și unghii fragile. Deficitul de hormoni tiroidieni poate afecta calitatea pielii și a unghiilor. De asemenea, poate sa apară și căderea părului.
  • Intoleranță la frig. Persoanele cu hipotiroidism pot simți mai des frigul decât ceilalți.
  • Depresie și tulburări de concentrare. Hipotiroidismul poate influența starea de spirit și abilitatea de concentrare.
  • Constipație. Tranzitul intestinal lent poate duce la constipație cronică.
  • Slăbiciune musculară și dureri articulare. Musculatura și articulațiile pot deveni mai slabe în cazul hipotiroidismului.
  • Edem la nivelul feței.
  • Menstruație abundentă.

Analize și investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul atrofiei glandei tiroide implică de obicei o combinație de examinări fizice, analize de laborator și investigații imagistice. Printre metodele de diagnostic se numără:

  • Teste de sânge pentru hormonii tiroidieni: Aceste teste măsoară nivelurile de TSH (hormonul stimulator al tiroidei), T4 și T3 în sânge pentru a determina funcționarea glandei tiroide.
  • Ecografie tiroidiană. O ecografie a glandei tiroide poate ajuta la evaluarea dimensiunii și texturii acesteia.
  • Biopsie tiroidiană cu ac fin: În cazul în care se suspectează prezența nodulilor tiroidieni, se poate efectua o biopsie cu ac fin pentru a exclude afecțiuni precum cancerul tiroidian.

Tratamentul pentru atrofia glandei tiroide

Tratamentul atrofiei glandei tiroide depinde de severitatea afecțiunii și de nivelurile hormonilor tiroidieni. Unele alimente sau diete bogate în fibre sau soia pot influența nivelul hormonului levotiroxină. Este indicat să menționați la controlul medical dacă luați suplimente cu fier, medicație pentru colesterol, antiacide, medicație pentru ulcer sau suplimente de calciu.

Opțiunile de tratament includ:

  • Terapia cu hormoni tiroidieni. Pacienții cu hipotiroidism cauzat de atrofia glandei tiroide pot fi tratați cu hormoni tiroidieni sintetici, cum ar fi levotiroxina.
  • Monitorizare regulată. Persoanele cu atrofie a glandei tiroide pot necesita monitorizare medicală regulată, pentru a se asigura că nivelurile hormonilor tiroidieni rămân în limite normale.
  • Chirurgia tiroidiană. În cazurile rare în care atrofia glandei tiroide este severă sau sunt prezenți noduli tiroidieni suspecți, poate fi necesară o tiroidectomie, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau completă a glandei tiroide.
  • Radioterapie sau terapie cu iod radioactiv. Aceste tratamente pot fi folosite în cazul în care atrofia glandei tiroide este legată de afecțiuni precum cancerul tiroidian.

Tratament la SANADOR

Medicii endocrinologi ai SANADOR aleg metodele de tratament pentru atrofia glandei tiroide după investigații amănunțite. Planul de tratament poate include, când este necesar, și o intervenție chirurgicală.  Glanda tiroidă este situată lângă structuri anatomice importante, ca traheea, esofagul, nervii și principalele rețele vasculare ale gâtului. De aceea, tireidectomia este o operație delicată. Pentru ca riscurile pentru pacient să fie minime, la Spitalul Clinic SANADOR tireidectomia este realizată de medici experimentați în chirurgia endocrină.

Când medicul recomandă terapia izotopică, pacienții au garanția procedurilor sigure, grație echipamentelor performante din secția de terapie izotopică din Centrul Oncologic SANADOR. Aceasta este prima secție de acest tip din mediul privat, dotată cu condiții speciale de izolare. Astfel, saloanele au pereții, ușile și tavanul realizate din materiale speciale, cu conținut de plumb pentru protecție împotriva radiațiilor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR