De ce se atrofiază creierul?
Factorii de risc în apariția atrofiei cerebrale sunt:
Atrofia cerebrală poate avea cauze multiple, de la boli degenerative, traumatisme, infecții până la afecțiuni congenitale.
Boli neurodegenerative
Bolile neurodegenerative care pot provoca atrofia cerebrală sunt:
- Boala Alzheimer. Are loc o deteriorare progresivă a neuronilor și a sinapselor, cu debut după vârsta de 60 ani;
- Boala Huntington. Apare o deteriorare progresivă a neuronilor, cu debut între vârsta de 30 și 40 de ani;
- Scleroza multiplă. Este o boală autoimună ce atacă învelișul protector al celulelor nervoase, afectând funcționarea sistemului nervos;
- Leucodistrofiile. Sunt tulburări genetice rare, care lezează învelișul protector al neuronilor.
Traumatisme ale craniului
În cazul unui traumatism cranian, cum ar fi o cădere sau un accident de mașină, se pot produce leziuni ale țesutului cerebral care pot declanșa pierderea neuronilor și pierderea legăturilor dintre aceștia. Deși protejat de cutia craniană, în cazul unui traumatism, creierul se lovește de oasele acesteia, ceea ce produce leziuni cerebrale.
Accidentul vascular cerebral
AVC-ul apare atunci când unul dintre vasele de sânge din rețeaua care irigă țesuturile cerebrale se sparge sau se blochează din cauza unui cheag de sânge. În cazul unui accident vascular cerebral, fluxul de sânge este întrerupt, țesutul cerebral nu primește suficient oxigen, iar neuronii din zona afectată încep să moară.
Infecțiile
Anumite infecții au un impact puternic asupra creierului. Cele care produc atrofie cerebrală sunt:
- SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), provocată de infecția cu virusul HIV. Virusul HIV eliberează substanțe inflamatorii și proteine care lezează conexiunile dintre neuroni.
- Encefalita. Cel mai des este provocată de virusul Herpes simplex, care deteriorează celulele nervoase.
- Neurosifilisul. Această afecțiune poate să apară la persoanele cu sifilis (infecție cu transmitere sexuală) care nu au fost tratate corespunzător. Neurosifilisul poate cauza leziuni cerebrale.
Cauze congenitale
Atrofia cerebrală poate fi prezentă încă de la naștere, din cauza unei dezvoltări insuficiente a creierului sau a unor boli neurologice congenitale. În această situație, atrofia cerebrală este deseori însoțită de anumite deficiențe, precum cele de vedere sau auz. De asemenea, poate fi provocată de boala hemoragică a nou-născutului.