Ce este ateromatoza carotidiană

Ateromatoza carotidiană este o boală vasculară ce constă în depunerea de grăsimi sub forma unor plăci (numite ateroame) la nivelul arterelor carotide. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, realizate de o echipă medici cu vastă experiență în cardiologie.

Aceste plăci determină rigidizarea peretelui vasului și îngustarea lumenului acestuia, ceea ce provoacă, în timp, scăderea fluxului de sânge către organele vitale. Procesul de ateromatoză are o predilecție pentru arterele carotidiene, vasele care hrănesc cu sânge creierul, fața și gâtul, în special în porțiunea lor extracraniană.

Watch on YouTube

Blocarea completă a acestor vase printr-o placă de aterom poate determina apariția unui accident vascular cerebral, o urgență medicală în care creierul nu mai primește suficient sânge cu oxigen, iar celulele cerebrale mor în decurs de câteva minute.

Ateromatoza carotidiană este o boală frecventă în rândul populației, iar complicația principală asociată acesteia, AVC ischemic acut, reprezintă o cauză principală de deces la nivel mondial. Tratamentul ateromatozei carotidiene constă, în primul rând, în modificări ale stilului de viață, tratament medicamentos și, în cazurile avansate, tratament chirurgical.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de ateromatoză carotidiană

Cele două artere carotidiene comune se regăsesc de o parte și de alta a gâtului, una pe dreapta, respectiv una pe stângă. Fiecare arteră este bifurcată într-o arteră carotidiană internă (care vascularizează partea anterioară a creierului și ochii) și o arteră carotidiană externă (care vascularizează fața și gâtul).

Astfel, în funcție de localizarea procesului de ateromatoză la nivel vascular, putem întâlni mai multe tipuri:

  • ateromatoză carotidiană internă;
  • ateromatoză carotidiană externă;
  • ateromatoză carotidiană stângă;
  • ateromatoză carotidiană dreaptă;
  • ateromatoza carotidiană bilaterală (procesul de ateromatoză afectează arterele carotidiene de ambele părți).

Cauzele și factorii de risc pentru boala carotidiană

Procesul de formarea a plăcilor de aterom (ateromatoza sau ateroscleroza) este unul complex, constând în depunerea de lipide (grăsimi, în principal colesterol), calciu și celule inflamatorii sub stratul intern al peretelui vaselor de sânge arteriale, strat numit endoteliu. Lipidele din circulație sub preluate și depozitate sub forma unor astfel de plăci, ceea ce determină apariția unui proces inflamator, cu atragerea celulelor inflamatorii la acel nivel. 

Depunerea de plăci de aterom pe arterele carotide poate fi influențată de acțiunea unor factori, precum:

  • hipertensiunea arterială – creșterea tensiunii arteriale presupune, de fapt, creșterea presiunii coloanei de sânge care, în timp, poate determina fragilizarea pereților vaselor;
  • vârsta înaintată – ateromatoza este un proces care este dezvoltată gradual, fiind influențat și de rigidizarea arterială ce survine odată cu îmbătrânirea;
  • fumatul – consumul de nicotină determină un proces inflamator la nivelul pereților arteriali;
  • diabetul zaharat;
  • profilul lipidic – un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL sau “colesterol rău”), asociat cu un nivel scăzut al lipoproteinelor cu densitate crescută (HDL sau “colesterol bun”) creștere riscul depunerii acestora la nivelul vaselor arteriale sau formării plăcilor de aterom;
  • obezitatea – asociată cu un nivel ridicat de lipide în sânge, hipertensiune arterială și diabet zaharat;
  • stilul de viață sedentar (lipsa exercițiului fizic).
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se manifestă boala arterelor carotide

În stadiile inițiale, o carotidă înfundată poate fi silențioasă din punct de vedere clinic și nu determină manifestări. În timp, din cauza blocării progresive a vaselor din cauza depunerilor de aterom, fluxul de sânge către creier scade, ceea ce poate determina apariția unor atacuri ischemice de tip tranzitor (AIT), atunci când fluxul se oprește brusc pentru câteva minute și se reia, sau a unui accident vascular cerebral, atunci când fluxul este oprit complet.

Atât AIT-urile, cât și accidentele vasculare cerebrale pot determina clinic manifestări similare, diferența dintre ele constând în faptul că, în cazul AIT, simptomele durează câteva minute și apoi își revin complet, fără a determina leziuni cerebrale și fără a lăsa sechele, în timp când într-un AVC celulele creierului suferă leziuni ireversibile, ce pot lăsa sechele (dizabilitate permanentă). În ambele situații, manifestările apar brusc, în plină stare de sănătate.

Din punct de vedere clinic, un AIT sau un AVC determinat de boală carotidiană poate fi manifestat printr-o serie de semne și simptome, care pot fi recunoscute cu ajutorul acronimului BE FAST:

  • B (balance – echilibru) – amețeală sau scăderea bruscă a echilibrului;
  • E (eyes – ochi) – scăderea bruscă a vederii la unul sau la ambii ochi;
  • F (face – față) – asimetrie facială instalată brusc;
  • A (arms – brațe) – slăbiciune bruscă sau chiar paralizie la nivelul membrelor, de obicei pe aceeași parte a corpului;
  • S (speech – limbaj) – tulburare bruscă de vorbire, de exprimare sau de înțelegere a vorbirii;
  • T (time – timp) – este timpul să suni la 112, întrucât un AVC este o urgență medicală, în care timpul scurs de la debutul manifestărilor are un impact vital asupra salvării creierului.

Complicațiile ateromatozei carotidiene

Cea mai gravă complicație provocată de boala arterelor carotide este reprezentată de accidentul vascular cerebral, o urgență medicală care, atunci când nu este recunoscută și tratată la timp, poate provoca dizabilități permanente și chiar deces.

Diagnosticarea ateromatozei carotidiene

Din cauza perioadei îndelungate în care boala este silențioasă clinic, ateromatoza carotidiană este diagnosticată, de obicei, după instalarea unui accident vascular cerebral.

În prezent, există multiple teste de tip imagistic cu ajutorul căreia poate fi diagnosticată ateromatoza carotidiană. De exemplu:

  • Ultrasongrafia (ecografia Doppler) duplex a arterelor carotidiene – acest test este unul neinvaziv, nedureros și neiradiant, care permite vizualizarea și evaluarea fluxului de sânge prin arterele carotide; de asemenea, permite vizualizarea plăcilor de aterom, atât a celor moi, cât și a celor calcificate (ateromatoză carotidiană calcificată);
  • Tomografia computerizată cu substanță de contrast (angio-CT) – această variantă de diagnostic permite vizualizarea vaselor carotidiene, precum și a celor de dimensiuni mai mici, intracerebrale, prin injectarea unei substanțe de contrast la nivelul unei vene periferice, urmată de aplicarea unor raze X; în urma scanării, aparatul permite obținerea unor imagini detaliate, tridimensionale a vaselor și evidențierea unor îngustări sau blocări ale acestora;
  • Rezonanța magnetică (RMN) cu substanță de contrast – permite obținerea unor imagini cu o acuratețe superioară față de cele obținute prin CT, fiind totodată o investigație neiradiantă; dezavantajele sunt timpul crescut de examinare și disponibilitatea scăzută a acestei investigații în urgență.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru boală carotidiană

Ținta principală a tratamentului bolii carotidiene este reprezentată de încetinirea progresiei procesului de ateromatoză, pentru a preveni apariția accidentului vascular cerebral. Din această cauză, tratamentul bolii începe, întotdeauna, cu modificarea stilului de viață și evitarea acelor factori care au declanșat și care au perpetuat procesul de depunere a plăcilor de aterom la nivel carotidian.

În ceea ce privește terapia medicamentoasă, pot fi indicate medicamente precum cele de scădere a nivelului de colesterol sanguin, numite statine, precum și a celor de tip antihipertensiv, pentru reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, în lipsa unor contrandicații, pot fi recomandate și doze mici de antiinflamatoare nesteroidiene, ce au ca efect fluidizarea sângelui și reducerea inflamației sistemice, care poate potența depunerea de ateroame la nivel carotidian.

Tratamentul chirurgical poate fi recomandat în cazuri severe, refractare la tratamentul medicamentos și la modificarea stilului de viață, precum și în cazurile în care accidentul vascular cerebral deja s-a instalat. Acest tratament poartă numele de endarterectomie și presupune excizia chirurgicală a plăcii de aterom de la nivelul arterei carotide prin efectuarea unei incizii la nivelul gâtului. Ulterior, defectul vascular poate fi închis prin sutură (cusătură stimplă) sau plasarea unei grefe vasculare, adică atașarea unui „petic” vascular prelevat de la nivelul unui alt vas pentru a substitui peretele vascular excizat.

Watch on YouTube

O altă variantă este reprezentată de angioplastia carotidiană, tehnică ce presupune abordul vasului carotidian, urmată de introducerea și umflarea unui balon în interiorul acestuia, ce are ca efect deschiderea vasului de sânge. Ulterior, tehnica presupune introducerea unui mic dispozitiv metalic cilindric, de forma unui tub flexibil în interiorul vasului carotidian, numit stent, fixat la nivelul pereților vasului și rămâne atașat de acesția, pentru a preveni restenozarea (reîngustarea) vasului.

Cum poate fi prevenită formarea de plăci de aterom pe carotide

Pentru a preveni formarea și progresia dezvoltării plăcilor de aterom la nivelul carotidian este recomandată adoptarea unor măsuri ce vizează un stil de viață cât mai sănătos, prin:

  • Evitarea consumului de alcool și tutun;
  • Menținerea unei greutăți corporale adecvate;
  • Adoptarea unei diete echilibrate, constituită, în principal, din fructe și legume, nuci, cereale integrale și pește;
  • Limitarea consumului de sare, în special în rândul pacienților hipertensivi;
  • Tratamentul medicamentos al afecțiunilor existente (hipertensiune arterială, diabet);
  • Efectuarea de exercițiu fizic regulat, ce poate fi extrem de benefic datorită efectelor sale de scădere a tensiunii arteriale și de echilibrare a balanței dintre colesterolul „bun” și colesterolul
    „rău” din organism.

Dignostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură pacienților acces la o gamă completă de servicii medicale pentru evaluarea precisă a afecțiunilor cardiovasculare, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Investigațiile pot include ecografie Doppler, angio-RMN sau arteriografie cerebrală.

Pentru cazurile de stenoză carotidiană provocată de ateromatoză care necesită intervenții chirurgicale, procedurile de chirurgie vasculară sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Pacient în timpul intervenției chirurgicale vasculare, efectuată de Dr. Sorin Băilă.
La SANADOR, intervențiile chirurgicale vasculare sunt efectuate într-un bloc operator bine dotat.

În plus, la Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă SANADOR, pacienții au acces la proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu echipamente de ultimă generație, de medici cu vastă experiență, în Laboratorul de Cateterism dotat cu două angiografe performante, Philips Azurion 7.

La SANADOR, echipa medicală oferă consiliere de specialitate pentru adoptarea unui stil de viață echilibrat, esențial pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge și oferă soluții terapeutice personalizate, menite să prevină complicațiile severe.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR