Ce este atacul de panică

Un atac de panică este un episod brusc și intens de anxietate sau teamă extremă, ce apare în lipsa unui pericol real și care determină apariția unor manifestări fizice precum accelerarea bătăilor inimii, senzație de sufocare, tremor sau transpirații. La SANADOR, persoanele cu atacuri de panică beneficiază de terapii moderne, pentru rezultate cât mai bune pe termen lung.

Aproximativ o treime din populație experimentează un atac de panică la un moment dat pe parcursul vieții. Aceste episoade apar în mod neașteptat și sunt de obicei scurte, de la câteva minute până la jumătate de oră.

Unele persoane pot prezenta atacuri de panică recurente, dezvoltând ceea ce se numește tulburare de panică, o afecțiune din spectrul tulburărilor de anxietate. Teama persistentă a acestor pacienți legată de posibilitatea repetării episoadelor de atac de panică îi poate determina să dezvolte un comportament maladaptativ, în scopul evitării situaților care ar putea declanșa atacurile.

Aceste situații nu reprezintă adevărate pericole și pot fi situații obișnuite, de exemplu ieșitul la cumpărături. Tulburarea de panică poate afecta sever calitatea vieții acestor pacienți, scăzându-le capacitatea de a-și finaliza activitățile zilnice și predispunându-i la un risc crescut de a dezvolta comportamente autodistructive, tulburări de dispoziție (depresie, tulburare bipolară) sau chiar tendințe suicidale.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Ce declanșează atacul de panică

Cauza apariției atacurilor de panică nu este încă pe deplin cunoscută. Unele teorii științifice invocă drept cauză o disfuncție a amigdalei, o structură mică din creier implicată în procesarea emoțiilor. De asemenea, se crede că anumite dezechilibre ale unor molecule cu rol de neurotransmisie din creier, precum serotonina, cortizolul sau GABA (acidul gama-amino-butiric) joacă un rol important în declanșarea atacurilor de panică.

Când corpul este expus la un pericol iminent, creierul trimite semnale către sistemul nervos autonom pentru a activa răspunsul de tip „fight-or-flee” sau „luptă sau fugi”. Astfel, organismul este inundat de o varietate de substanțe chimice, dintre care cea mai importantă este adrenalina, care determină anumite schimbări fiziologice. Adrenalina determină accelerarea ritmului cardiac, a frecvenței respiratorii și trimite mai mult sânge către mușchi, pentru a-l pregăti de luptă sau de fugă.

Atacurile de panică apar atunci când acest răspuns de tip „luptă sau fugi” este activat în lipsa unor pericole reale, în situații absolut obișnuite, inofensive, lipsite de stres. Aceste stări de panicăpot apărea în mod neașteptat sau inopinat, fără o avertizare în prealabil. De exemplu, unii pacienți pot experimenta atacuri de panică în somn (atacuri de panică noaptea), care nu sunt cauzate de expunerea la un factor extern. În schimb, un atac de panică este aștetpat în momentul expunerii la un anumit factor stresor, de exemplu înainte de decolarea avionului, în cazul persoanelor cu frică de zbor, sau înainte de prelevarea analizelor de sânge pentru pacienții cu frică de ace (tripanofobie).

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Factori de risc pentru atacul de panică

Anumiți factori se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a atacurilor de panică sau pot activa într-un mod neadecvat răspunsul de tip „luptă sau fugi”; de exemplu:

  • Istoricul familial – această predispoziție pentru dezvoltarea atacurilor de panică poate fi moștenită de la rude de gradul întâi (părinți, frați sau surori) care prezintă tulburări de anxietate, inclusiv tulburare de panică;
  • Stresul acut – experimentarea unei traume majore, precum un accident de mașină, agresiune fizică, sexuală sau decesul unui apropiat, poate determina expunerea la cantități foarte mari de hormoni de stres;
  • Stresul cronic – expunerea la stres pe perioade îndelungate se asociază cu niveluri ridicate de adrenalină și cortizol în sânge;
  • Schimbarea bruscă a mediului – de exemplu, expunerea într-un loc foarte călduros sau aglomerat;
  • Abuzul de substanțe interzise;
  • Tulburări de ritm circadian;
  • Exercițiul fizic intens;
  • Consumul unor cantități excesive de cafea, tutun sau alcool;
  • Afecțiunile din sfera psihiatrică – tulburări de anxietate sau tulburări de dispoziție, precum despresia sau tulburarea bipolară;
  • Istoricul de abuz fizic sau sexual în copilărie – aceste experiențe negative suferite în perioada copilăriei pot determina atacuri de panică la copii sau mai târziu, la vârsta de adult.
  • Specialiștii SANADOR te ajută să gestionezi atacurile de panică. Programează-te!

Cum se manifestă atacurile de panică

În timpul unui atac de panică, pacienții prezintă multiple manifestări determinate de reacția de tip „luptă sau fugi”, precum:

Pe plan psihologic, pacientul cu atac de panică poate acuza resimțirea anumitor emoții puternice, ca de exemplu:

  • Senzație iminentă de moarte;
  • Teamă de a pierde controlul;
  • Derealizare (senzația că ceea ce se întâmplă nu este real) sau depersonalizare (detașare de propria persoană, ca și cum s-ar privi din exterior).

Cum este diagnosticat un atac de panică?

Medicul psihiatru poate diagnostica un atac de panică în urma interviului cu pacientului, pe baza relatării episodului și a simptomatologiei, dar și pe baza excluderii unor afecțiuni medicale ce pot cauza simptome similare cu cele ale unui atac de panică, precum afecțiuni cardiovasculare, respiratorii (astm), diabet sau hipertiroidism. În acest sens, vor fi necesare anumite investigații, precum:

  • Analize de sânge, pentru determinarea nivelurilor de hormoni tiroidieni sau a glicemiei;
  • Efectuarea unor probe respiratorii (spirometrie);
  • Electrocardiogramă sau ecocardiogramă, pentru depistarea afecțiunilor cardiovasculare;
  • Evaluare psihologică, în timpul căreia pacientul va relata simptomele, fricile sale, relațiile interpersonale, traumele familale și alte situații care îi creează unui nivel ridicat de stres.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce să faci când ai un atac de panică?

Trăirea unui atac de panică poate fi înspăimântătoare pentru pacienți. Cu toate acestea, deși aceste episoade nu pot fi prevenite și pot apărea într-un mod neașteptat, pregătirea unui plan pentru gestionarea atacului de panică poate ameliora disconfortul și poate face ca persoana respectivă să se simtă mai confortabil în legătură cu episodul.

Ce să faci în timpul unui atac de panică pentru a gestiona mai ușor episodul?

  • Amintește-ți că episodul o să treacă și că nu îți va crea niciun rău fizic;
  • Controlează-ți respirația – trage aer adânc în piept, încet, de câteva ori, concentrându-te pe fiecare respirație;
  • Refugiază-te într-un loc liniștit până la terminarea episodului;
  • Plimbă-te sau fă câteva exerciții fizice ușoare;
  • Îndreaptă-ți atenția către un lucru din jur, pentru a-ți distrage atenția de la simptome; de exemplu, fredonează în gând melodia preferată sau numără înapoi de la 100;
  • Practică tehnici de relaxare în atacul de panică (remedii pentru atac de panică)– de exemplu, tehnici de relaxare musculară;
  • Închide ochii și imaginează-ți că te afli într-un loc preferat, liniștit, în care te simți relaxat.
  • Specialiștii SANADOR te ajută să-ți îmbunătățești viața. Programează-te!

Primul ajutor în atacul de panică

Dacă vezi că cineva are un atac de panică, trebuie să știi că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta persoana respectivă; de exemplu:

  • Rămâi alături de persoana respectivă și asigur-o că îi vei fi aproape pe toată durata episodului;
  • Însoțește-o către un loc mai liniștit, în cazul în care vă aflați într-un spațiu aglomerat sau zgomotos la debutul episodului;
  • Întreabă persoana în cauză dacă are nevoie de ceva și informeaz-o asupra disponibilității tale de a-i oferi orice are nevoie;
  • Practicați împreună tehnici de ancorare în prezent, de exemplu tehnica 5-4-3-2-1; această tehnică are ca scop îndreptarea atenției persoanei afectate de la factorul stresor către mediul înconjurător și presupune enumerarea a 5 obiecte din jur, ascultarea și identificarea sursei a 4 zgomote diferite, atingerea a 3 obiecte diferite (insistând pe textura, temperatura și întrebuințările lor), identificarea a două mirosuri diferite și numirea unui lucru pe care îl poate gusta;
  • Amintește-i că indiferent cât durează atacul de panică,episodul se va termina la un moment dat și că simptomele pe care le resimte sunt doar temporare.

Tratamentul pentru atacuri de panică

Principalele opțiuni în tratamentul atacurilor de panică sunt psihoterapia și terapia medicamentoasă, eficiența fiind crescută atunci când cele două sunt combinate. Terapia cognitic-comportamentală poate ajuta în ameliorarea fricii legate de noile atacuri de panică și poate scădea frecvența apariției acestora.

Cele mai recomandate medicamente pentru atacuri de panicăsunt reprezentate de:

  • Antidepresive – inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei, precum Fluoxetina (Prozac) și inhibitorii de recaptare a serotoninei și a noradrenalinei, precum Duloxetina, sunt medicamentele utilizate pentru tratamentul de lungă durată în cazul pacienților cu atacuri de panică recurente;
  • Anxiolitice – cele mai prescrise sunt benzodiazepinele, de exemplu Alprazolam (Xanax); aceste medicamente sunt utile mai ales în timpul episoadelor de atac de panică, fiind eficiente în tratarea și prevenția acestora, însă trebuie utilizate cu precauție, întrucât prezintă risc de dependență.

Poate fi prevenit un atac de panică?

Nu există nicio modalitate pentru a preveni apariția atacurilor de panică. În schimb, există anumite recomandări care, odată respectate, pot fi eficiente în scăderea frecvența atacurilor și în gestionarea simptomelor produse de acestea. Astfel, se recomandă:

  • practicarea constantă a unor tehnici de relaxare;
  • programele de terapie cognitiv-comportamentală;
  • exercițiu fizic regulat, pentru a scădea nivelul de stres și încordarea musculară, dar și pentru efectul de elevare a dispoziției și a creșterii stimei de sine;
  • administrarea medicației prescrise de către medicul psihiatru;
  • evitarea cafeinei, alcoolului și a tutunului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu atacuri de panică găsesc psihologi și medici psihiatri foarte bine pregătiți și empatici. Fiecare pacient este ascultat și consultat cu atenție, pentru indentificarea factorilor declanșatori și dezvoltarea unei strategii eficace de gestionare a atacurilor de panică. Pacienții SANADOR beneficiază de programe de psihoterapie și terapii moderne, personalizate, pentru rezultate cât mai bune pe termen lung. De asemenea, primesc recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață și sunt monitorizați cu regularitate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR