Ce este un atac ischemic tranzitoriu?

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este asemănător unui accident vascular cerebral ischemic acut, dar implică o lipsă temporară a fluxului de sânge către o zonă cerebrală, care se rezolvă spontan, în scurt timp.

Un AIT determină aceleași simptome ca un accident vascular cerebral, însă cu durată limitată, de doar câteva minute, și nu provoacă sechele permanente, motiv pentru care se pot folosi și denumirile de accident vascular tranzitoriu sau AVC tranzitoriu.

Un atac ischemic tranzitoriu poate fi un avertisment pentru un accident vascular cerebral în viitorul apropiat, situație care apare în medie la 1 din 3 persoane care au avut un AIT. Acesta este motivul pentru care un accident ischemic tranzitoriu este o urgență medicală și este esențială descoperirea cauzei, pentru administrarea tratamentului potrivit.

Cauzele și factorii de risc

Un AIT are aceleași cauze ca și un accident vascular cerebral ischemic, diferența fiind că lipsa fluxului de sânge este de scurtă durată și nu există o deteriorare permanentă a creierului.

Cauza de bază a unui AIT este ateroscleroza, adică acumularea de depozite de colesterol în plăci la nivelul arterelor care livrează oxigen și nutrienți creierului. Plăcile de colesterol pot scădea fluxul de sânge printr-o arteră, determinând insuficiența vertebro-bazilară, sau pot duce la dezvoltarea unui cheag.

Există numeroși factori de risc pentru dezvoltarea unui AIT, care se pot împărți în funcție de posibilitatea de modificare.

Factorii de risc nemodificabili cuprind:

  • Istoric în familie de AIT sau AVC,
  • Vârstă - riscul crește cu înaintarea în vârstă,
  • Sexul masculin,
  • Istoric personal de AIT,
  • Siclemia sau anemia cu celule falciforme - celulele roșii din sânge au o formă anormală și au tendința de a se bloca în pereții arterelor.

Factorii de risc modificabili, care pot fi controlați, cuprind aspecte care țin de stilul de viață și de diverse afecțiuni. În privința stilului de viață, cei mai importanți factori de risc pentru un atac ischemic tranzitoriu sunt:

  • Fumatul - crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, crește tensiunea arterială și contribuie la dezvoltarea aterosclerozei,
  • Sedentarismul,

Cu privire la alte boli care cresc riscul apariției unui accident vascular tranzitoriu, menționăm:

Cum se manifestă un AVC tranzitoriu?

Un AVC tranzitoriu se manifestă similar cu un accident vascular cerebral ischemic, are debut brusc al semnelor și simptomelor și se poate exprima clinic diferit, în funcție de zona creierului implicată. Atacurile ischemice tranzitorii durează în mod normal câteva minute, iar cele mai multe semne și simptome de AVC tranzitoriu dispar într-o oră.

Cele mai frecvente manifestări clinice cuprind:

  • slăbiciune, amorțeală sau paralizie - la nivelul feței, brațului sau piciorului, pe o parte a corpului,
  • vorbire neclară,
  • dificultăți de înțelegere a persoanelor din jur,
  • vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea bruscă a vederii,
  • vertij sau amețeală,
  • pierderea echilibrului sau a coordonării,
  • confuzie,
  • dificultate la înghițire (disfagie).

Primul ajutor în caz de atac ischemic tranzitoriu

Un atac ischemic tranzitoriu este o urgență medicală, la fel ca un accident vascular cerebral, pentru că nu poate fi anticipată durata afectării. Din acest motiv, este esențial ca la prezența semnelor și simptomelor de AIT să fie solicitat ajutor medical imediat, la numărul de urgență 112.

Până la sosirea ambulanței, persoana care prezintă semne și simptome de accident ischemic tranzitoriu trebuie să stea în repaus, în poziție de siguranță, întinsă pe partea stângă, și să îi fie verificate periodic starea de conștiență, pulsul și respirația.

Stabilirea diagnosticului

Stabilirea diagnosticului corect de AIT și al cauzei acestuia sunt esențiale pentru a decide asupra unui protocol terapeutic specific. Astfel, imediat ce pacientul ajunge la spital, evaluarea acestuia va include:

  • Examen fizic și examen neurologic - un medic va testa vederea, mișcările ochilor, vorbirea, puterea și reflexele, dar va verifica și prezența unor factori de risc, de exemplu măsurând tensiunea arterială,
  • Ecografie carotidiană - pentru a căuta îngustarea sau prezența de cheaguri de sânge la nivelul arterelor carotide,
  • Tomografie computerizată (CT) cervicală și cerebrală - oferă o imagine a creierului și a vaselor de sânge de la nivelul gâtului și capului,
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) cerebrală - furnizează o imagine mult mai detaliată a creierului,
  • Ecocardiografie transtoracică sau transesofagiană - permite analizarea inimii, de exemplu prezența unor cheaguri de sânge la nivelul cavităților inimii,
  • Arteriografie cerebrală - oferă o imagine a arterelor din creier care nu pot fi vizualizate prin alte metode; procedura de cardiologie intervențională este efectuată prin introducerea un tub subțire și flexibil (cateter) printr-o mică incizie, de obicei în zona inghinală, care este avansat până la nivelul arterelor din creier, unde medicul injectează o substanță de contrast și realizează imagini radiologice seriate.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile unui accident vascular tranzitoriu

Un accident vascular tranzitoriu, fiind o afecțiune temporară, nu provoacă în sine complicații specifice semnificative.

Este vital însă ca pacientul care prezintă un AIT să fie evaluat corespunzător, pentru că acesta este de obicei un avertisment pentru un viitor AVC.

În medie, aproximativ 20% dintre persoanele care au un AIT vor prezenta un accident vascular cerebral în următoarele 3 luni.

Tratamentul recomandat

Tratamentul recomandat este stabilit în funcție de cauza atacului ischemic tranzitoriu și are scopul de a preveni un accident vascular cerebral.

În funcție de fiecare situație în parte, medicul poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos sau poate recomanda diverse proceduri chirurgicale sau endovasculare.

  1. Tratamentul medicamentos - reduce riscul unui accident vascular cerebral după un AIT. În funcție de indicație, pot fi administrate:
  2. antiagregante plachetare – scad riscul de formare a cheagurilor de sânge;
  3. anticoagulante - încetinesc coagularea sângelui, ceea ce reduce riscul formării unui cheag de sânge;
  4. antihipertensive - reduc presiunea asupra vaselor de sânge; cuprind blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor angiotensinei II, diuretice
  5. statine - scad nivelul de colesterol;
  6. Proceduri endovasculare – medicul folosește dispozitive subțiri, sub formă de tuburi, care sunt introduse în vasele de sânge prin incizii foarte mici. Acestea pot include:
  1. trombectomie endovasculară - procedură de îndepărtare a cheagului de sânge,
  2. angioplastie carotidiană - implică folosirea unui cateter cu un balon la vârf, care este umflat, lărgind astfel arterele îngustate,
  3. stentarea - implică utilizarea unui dispozitiv asemănător unui balon, pentru a lărgi artera și plasarea unui mic tub (stent) pentru a o menține deschisă,
  4. endarterectomie carotidiană - se practică în cazuri de stenoza carotidiană severă sau boala arterelor carotide, prin îndepărtarea plăcilor aterosclerotice.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR

Pacienții cu semne și simptome de atac ischemic tranzitoriu beneficiază de asistență medicală de urgență în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat.

Echipa specializată în medicină de urgență realizează prompt o evaluare medicală completă a pacientului, prin consultație urmată de investigații imagistice disponibile 24 de ore din 24 și analize de laborator care pot fi efectuate în sistem point-of-care, la patul bolnavului.

După administrarea tratamentului necesar, pacientul va fi internat pe secția de neurologie, pentru monitorizare, astfel încât să fie redus riscul declanșării unui accident vascular cerebral ischemic acut. În cazul în care apare această complicație, pacientul are acces la tromboliză, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul din sistemul medical privat care poate administra acest tratament intravenos.

Pentru pacienții care nu se pot deplasa la Compartimentul de Primiri Urgențe, Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Serviciu de Ambulanță cu flotă proprie și dispecerat dedicat – telefon 021.9699.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR