Ce este astmul bronșic?
Astmul bronșic, afecțiune frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii, este o boală cronică inflamatorie a căilor respiratorii superioare, care provoacă crize periodice de tuse, wheezing (respirație șuierătoare) și dispnee (dificultăți de respirație).
În numeroase cazuri, astmul bronșic se declanșează în strânsă legătură cu diferite tipuri de alergii, de aceea pentru un diagnostic precis în cazul acestei afecțiuni este nevoie de o abordare interdisciplinară, în care să fie implicați medici specializați în pneumologie și alergologie. Studiile recente arată că persoanele care suferă de astm pe fond alergic prezintă risc crescut de crize de astm pe timp de noapte și au nevoie de medicamente mai puternice pentru a-și controla simptomele.
-
Ai simptome de astm bronșic? Programează o consultație la SANADOR, pentru diagnostic și tratament!
În sângele pacienților care suferă de astm sunt prezente în număr mare celule cu rol proinflamator - mastocite, eozinofile și limfocite T. Atât valorile crescute ale eozinofilelor, cât și ale limfocitelor T sunt asociate cu alergiile și inflamația din organism. Aceste celule sunt principalii factori responsabili de inflamarea căilor respiratorii în cazul astmului, care duc la hiperreactivitatea bronhiilor și la limitarea cantității de aer inspirat.