Ce este aspirația de meconiu

Aspirația de meconiu este o complicație neonatală care apare atunci când un nou-născut inhalează lichid amniotic contaminat cu meconiu (primul scaun al bebelușului), ceea ce poate duce la probleme respiratorii grave. Maternitatea SANADOR asigură servicii medicale complete pentru o naștere în siguranță, iar micuții cu probleme de sănătate primesc îngrijiri de specialitate pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente de ultimă generație.

Secția de Terapie Intensivă Neonatală SANADOR asigură îngrijire avansată pentru nou-născuți.

Aspirația de meconiu apare în principal nou-născuții la termen sau post-termen, fiind indusă de factori de stres intrauterin (hipertensiune maternă, preeclampsie, infecții, acidoză). Sindromul aspirației de meconiu (SAM) apare la aproape un sfert din nașteri, iar dintre nou-născuți doar o parte dezvoltă sindromul de aspirație de meconiu. Incidența aspirației de meconiu a scăzut, datorită îmbunătățirii tehnicilor obstetricale.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru aspirația meconiului la nou-născuți

Aspirația meconiului la nou născuți este favorizată de multipli factori de risc:

  • Infecții: endotoxinele bacteriene, când sunt prezente în lichidul amniotic pot stimula extravazarea meconiului și aspirația in utero;
  • Obstrucția de căi aeriene: meconiul poate bloca parțial sau total căile aeriene, producând hiperinflație pulmonară, atelectazie (colabarea alveolelor) sau pneumotorax (colabarea plămânului);
  • Stresul intrauterin (hipoxemia) poate provoca eliberarea meconiului în lichidul amniotic și respirația reflexă a fătului, ducând la aspirație.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum se manifestă sindromul de aspirație de meconiu

Aspirația meconiului se manifestă prin următoarele semne și simptome:

  • Dificultăți respiratorii: respirație rapidă, greoaie, gemete în timpul expirului și tiraj costal (retragerea pielii în timpul inspirului),
  • Modificări de culoare ale pielii: pielea și buzele pot fi cianotice (tentă albăstrui-violacee)  sau galben-verzui datorită pătrunderii pigmentului dat de meconiu,
  • Atonia sau hipotonia la naștere – nou-născuții pot fi complet apatici,
  • Colorarea lichidului amniotic – indică prezența clară a meconiului în lichidul amniotic la naștere,
  • Zgomote pulmonare accentuate – raluri ronflante,
  • Torace hiperinflat – în formă de butoi,
  • Tensiune arterială scăzută.

Complicații provocate de aspirația de meconiu

Sindromul de aspirație de meconiu deși este în sine o complicație a procesului nașterii, odată apărut, se poate complica suplimentar.

Respirația accelerată (tahipneea) poate persista câteva zile de la naștere, însă în anumite cazuri poate fi necesară ventilația mecanică. Dacă acest lucru se prelungește, poate apărea în timp hipertensiunea pulmonară ce reprezintă o complicație gravă cu implicații severe și potențial fatal.

Lipsa de oxigen in utero sau hipoxia prelungită provocată poate conduce la leziuni cerebrale.

Aspirația de meconiu poate cauza uneori leziuni pulmonare permanente, însă mai frecvent, nou-născuții pot rămâne cu tuse sau respirație șuierătoare în primii 5-10 ani de viață și au un risc mai crescut de a dezvolta astm în adolescență.

Diagnosticul aspirației de meconiu

Diagnosticul aspirației de meconiu se bazează pe îmbinarea mai multor elemente:

  • Semne clinice: respirație dificilă, șuierătoare, cianoză la nou născut, raluri pulmonare, pete galben-verzui ale pielii, unghiilor sau ale cordonului ombilical;
  • Examene de laborator: gazometria sanguină ce indică acidoză metabolică și respiratorie, cu niveluri scăzute de oxigen și crescute de dioxid de carbon, măsurarea electroliților pentru identificarea injuriei renale acute;
  • Imagistica: radiografia toracică poate indica zone de atelectazie, hiperinflație pulmonară și pneumotorax – este utilă pentru confirmarea diagnosticului sindromului de aspirație de meconiu și a localizării zonelor afectate;
  • Laringoscopia: detectează prezența de meconiu pe corzile vocale, fiind cel mai precis test pentru aspirația de meconiu;
  • Monitorizarea parametrilor vitali prin pulsoximetrie și calcularea indicelui de oxigenare pentru evaluarea severității sindromului de aspirație, util pentru deciderea folosirii metodelor suportive avansate (ex: ECMO);
  • Hemoleucograma completă pentru identificarea semnelor precoce de infecție sau policitemie (număr crescut de celule roșii în sânge).

Aceste analize combinate pot identifica în mod corect prezența sindromului de aspirație de meconiu precum și posibilele complicații ce derivă în urma acestuia.

Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de incubatoare performante și de echipamente pentru ventilație mecanică, pentru stabilizarea și tratarea bebelușilor.

Tratamentul pentru sindromul de aspirație de meconiu

Tratamentul sindromului de aspirație de meconiu presupune măsuri inițiale precum aspirarea nou-născutului imediat ce capul este vizibil în timpul nașterii, mai ales în prezența semnelor de suferință fetală.

Dacă nou-născutul nu este activ și nu plânge la naștere, este recomandată încălzirea utilizând un radiator, uscarea și stimularea nou-născutului pentru a iniția respirația. Medicul poate folosi măști faciale de oxigen speciale pentru nou-născuți pentru a asigura oxigenarea eficientă.

În cazuri severe, poate fi necesară intubarea de protecție și utilizarea ventilației mecanice sau a unui sistem de C-PAP. Administrarea de oxid nitric inhalator poate îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin și oxigenarea.

Antibioticoterapia este utilizată pentru tratarea infecțiilor sau profilaxia acestora. Medicul poate administra și surfactant pentru stimularea schimbului de gaze la nivel pulmonar.

ECMO este un procedeu de oxigenare extracorporală utilizat în cazurile severe pentru a asigura schimbul de gaze și suportul pulmonar și cardiac, până la recăpătarea funcției pulmonare normale.

Tratamentul aspirației de meconiu se realizează pe secțiile de terapie intensivă neonatală unde scopul principal este reluarea rapidă a respirației normale spontane, înțărcarea de orice suport ventilator și externarea cât mai rapidă pentru a evita suprainfecțiile intraspitalicești sau complicațiile suplimentare asociate procedurilor invazive.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum poate fi prevenită aspirația de meconiu

Sindromul de aspirație de meconiu poate fi prevenit prin menținerea sănătății mamei în timpul sarcinii și respectarea sfaturilor medicului.

Testele trimestriale efectuate în timpul sarcinii pot arăta semne de suferință fetală, motiv pentru care monitorizarea fetală conform programării indicate de medicul ginecolog este esențială.

Monitorizarea și identificarea semnelor de suferință fetală precoce pot, de asemenea, orienta medicul asupra măsurilor necesare a fi efectuate rapid la momentul nașterii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, nou-născuții beneficiază de îngrijiri medicale avansate pentru diagnosticul și tratamentul unor probleme de sănătate. Dotată cu echipamente moderne și susținută de o echipă medicală cu experiență, maternitatea dispune de incubatoare performante și de aparate pentru ventilație mecanică. Aceste resurse permit stabilizarea și tratarea bebelușilor cu diverse probleme de sănătate, asigurându-le cele mai bune condiții de îngrijire încă din primele momente de viață.

Pentru cazurile de aspirație de meconiu, intervenția rapidă este esențială, iar Secția de Terapie Intensivă Neonatală SANADOR oferă cu succes îngrijirile necesare.

  • Alege Maternitatea SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR