Ce este artroza umărului?

Artroza umărului, cunoscută și sub numele de omartroză, este o boală articulară degenerativă în care se produce distrugerea treptată a cartilajului articular și a suprafețelor osoase care intră în alcătuirea articulației umărului. Atroza umărului apare mai frecvent la nivelul articulației dintre osul brațului (humerus) și omoplat, dar poate fi întâlnită și la nivelul articulației dintre claviculă și vârful omoplatului (acromion).

Omartroza determină durere, scăderea mobilității articulației umărului și impotență funcțională. Pierderea funcției umărului poate duce la depresie, anxietate, reducerea activității fizice și scăderea performanței la locul de muncă.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc pentru omartroză

Artroza umărului poate fi primară și secundară. Artroza primară nu are o cauză specifică, dar este legată de vârstă, factori genetici și sex. Se întâlnește mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar femeile sunt mai des afectate decât bărbații.

Artroza secundară prezintă o cauză cunoscută și numeroși factori de risc:

  • traumatisme la nivelul umărului;
  • rupturi ale manșetei rotatorilor;
  • suprasolicitarea repetată a articulației umărului;
  • boli osteortriculare (artrita infecțioasă, artrita reumatoidă);
  • aport insuficient de sânge la nivelul componentelor articulare;
  • diabetul zaharat;
  • guta;
  • obezitatea.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de artroză a umărului

Durerea la nivelul articulației umărului este principalul simptom al artrozei. Aceasta poate fi prezentă în partea din față, laterală sau din spate a umărului. Unele persoane pot avea durere doar în timpul activităților, iar altele pot resimiți durere și în repaus. Adesea, durerea se agravează la ridicarea de greutăți sau după efectuarea exercițiilor fizice. Durerea poate iradia în braț sau chiar până la nivelul cotului sau încheieturii mâinii.

Rigiditatea articulației este un alt simptom care poate apărea la pacienții cu artroză la umăr. Aceasta duce la scăderea mobilității articulației umărului, iar activitățile zilnice uzuale pot deveni greu de efectuat. Unii pacienți cu artroză la umăr pot prezenta crepitații (senzația de pocnitură care apare la mișcarea umărului). Multe persoane cu omartroză evită mișcările dureroase și ridicarea obiectelor, ceea ce poate duce la slăbiciune musculară și atrofie.

Diagnosticarea omartrozei

Diagnosticul de omartroză este pus prin anamneză, examen fizic și investigații paraclinice.

Medicul va cere pacientului să descrie simptomele, momentul în care au debutat, tipul de durere, limitările în ceea ce privește amplitudinea de mișcare, precum și factorii care agravează sau ameliorează simptomele. Medicul va examina umărul pacientului, observând orice semn al unui traumatism anterior, dar și punctele de durere sau slăbiciune musculară. De asemenea, va examina amplitudinea mișcărilor active sau pasive. Examenul fizic în cazul pacienților cu artroză la umăr constă și în examinarea celorlalte articulații deoarece afectarea acestora poate indica o afecțiune inflamatorie precum artrita reumatoidă sau guta. În plus, pacientul trebuie evaluat și pentru probleme la nivelul gâtului, spatelui, cotului sau altor articulații care pot provoca durere la nivelul umărului.

Investigațiile paraclinice care contribuie la stabilirea diagnosticului de omartroză sunt testele de laborator, radiografia, examenul CT, examenul RMN și ecografia.

Testele de laborator nu pot fi folosite pentru a stabili diagnosticul de artroză la umăr, dar pot fi utile pentru a exclude alte afecțiuni care pot determina durere la nivelul umărului: artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, gută sau o infecție.

Radiografia de umăr poate arăta dacă există o pierdere de spațiu articular care semnifică o pierdere de cartilaj. Radiografia poate pune în evidență fracturile osoase asociate, malformațiile oaselor sau pintenii osoși, care reprezintă creșteri osoase suplimentare, semn că oasele au încercat să compenseze pierderea cartilajului.

Tomografia computerizată oferă imagini mai detaliate ale umărului decât o radiografie standard. O scanare CT poate ajuta medicul să vizualizeze mai bine cavitatea umărului, suprafețele articulare și să identifice defectele osoase care ar putea influența intervenția chirurgicală.

Examenul RMN de umăr poate oferi imagini detaliate ale țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente), dar și ale oaselor. O artrogramă RMN, care presupune injectarea unei substanțe de contrast, este cea mai avansată tehnică imagistică recomandată pentru articulația umărului. RMN-ul este util mai ales atunci când radiografia nu este concludentă sau când medicul suspectează că simptomele sunt produse de alte cauze decât artroza umărului, precum ruptura de coafă rotatorie.

Ecografia, la fel ca și RMN-ul, poate evidenția leziuni ale țesuturilor moi. RMN-ul oferă imagini mai detaliate decât ecografia. Cu toate acestea, în timpul unei examinări ecografice, pacientului i se poate cere să facă anumite mișcări din articulația umărului, permițând medicului să vadă modul în care mișcările afectează structurile umărului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru artroza umărului

Pacienților cu omartroză li se recomandă reducerea activităților care agravează durerile de la nivelul umărului, odihnă și aplicarea unor comprese reci pentru a reduce inflamația și durerea sau a unor comprese calde, pentru a reduce din rigiditatea umărului.

Fizioterapia este recomandată pentru întărirea mușchilor care susțin articulația umărului. Astfel, poate fi redusă durerea și rigiditatea umărului și poate fi crescută amplitudinea de mișcare. Un fizioterapeut poate crea un program de exerciții adecvat și poate monitoriza pacientul până când acesta poate fi trecut la un program independent la domiciliu.

Analgezicele orale, precum paracetamolul, pot reduce durerea, iar antiinflamatoarele nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul pot reduce durerea și inflamația. Medicamentele topice sub formă de creme și geluri pot fi aplicate pe pielea de la nivelul umărului. Acestea evită tulburările gastrointestinale pe care le pot determina medicamentele orale, însă este posibil să nu fie eficiente împotriva durerii profunde din artroza umărului.

Injecțiile cu steroizi reduc inflamația, durerea și rigiditatea umărului, iar cele cu acid hialuronic sunt recomandate pentru lubrifierea artriculației umărului. Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite și injecțiile cu celule stem pot fi indicate pentru a stimula vindecarea țesuturilor afectate de la nivelul umărului.

În cazul în care durerea de la nivelul umărului devine severă, iar mobilitatea articulației umărului este grav afectată, medicul poate recomanda un tratament chirurgical. Există mai multe metode de tratament chirurgical la pacienții cu artroza umărului:

  • Osteotomia de umăr. Osteotomia constă în îndepărtarea pintenilor osoși de la nivelul articulației umărului. Scopul este de a reduce frecarea dintre partea superioară a humerusului și cavitatea glenoidă a omoplatului în timpul mișcării umărului.
  • Debridarea umărului. În timpul acestei proceduri chirurgicale, medicul îndepărtează bucățile libere de cartilaj deteriorat și netezește cartilajul existent. Scopul este de a reduce frecarea în articulația umărului.
  • Microfractura (regenerarea cartilajului). În cazul în care leziunile cartilajului sunt mici și izolate, medicul poate recomanda o procedură de regenerare a cartilajului. Cartilajul nu conține vase de sânge, iar sângerarea este necesară pentru vindecare. Chirurgul poate încerca să încurajeze creșterea de cartilaj nou prin efectuarea unor mici tăieturi în osul de sub cartilajul lezat.
  • Hemiartroplastia. Hemiartroplastia este cunoscută și sub numele de înlocuire parțială a umărului. Această intervenție este recomandată în cazul pacienților cu artroză la umăr la care capul osului humerus este afectat, dar cavitatea glenoidă a omoplatului nu este lezată. Presupune înlocuirea capului humeral cu o bilă metalică, la care se atașează o tijă care se introduce în canalul osului humerus.
  • Artroplastia totală a umărului. În cazul pacienților cu omartroză avansată se recomandă înlocuirea totală a umărului. Aceasta implică îndepărtarea ambelor zone osoase afectate din articulația gleno-humerală și înlocuirea lor cu proteze.
  • Artroplastia totală inversată a umărului. Se recomandă la pacienții cu artroză la umăr care prezintă și afectarea coafei rotatorilor. În acest tip de intervenție, soclul și bila sunt inversate. Bila metalică este atașată la nivelul omoplatului, iar soclul (suportul din material plastic) este atașat la partea superioară a humerusului.
  • Pacienții cu artroza umărului pot beneficia și de o procedură chirurgicală minim-invazivă numită artroscopie. Aceasta constă în realizarea unor incizii mici la nivelul umărului prin care medicul introduce un artroscop (tub subțire cu o cameră video) la nivelul articulației umărului. Cu ajutorul artroscopului, medicul poate vizualiza direct structurile articulare. Prin inciziile realizate, sunt introduse instrumentele necesare realizării intervenției chirurgicale. Artroscopia prezintă numeroase avantaje, precum stabilirea cu precizie a diagnosticului, aplicarea tratamentului cu o vindecare mai rapidă și risc scăzut de complicații.

Pentru tratamentul artrozei de umăr se utilizează o procedură artroscopică numită CAM (Comprehensive Arthroscopic Management) care constă în combinarea mai multor tehnici chirurgicale: artroscopie, condroplastie glenohumerală, îndepărtarea membranei sinoviale, îndepărtarea corpilor liberi intraarticulari, realizarea de microfracturi, rezecția pintenilor osoși sau tratarea leziunilor musculare. Această procedură reduce durerea, îmbunătățește funcția articulației și poate reprezenta o alternativă de conservare a articulației prin artroplastie. Procedura CAM este indicată pacienților tineri cu omartoză avansată.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu artroză la umăr au acces la consultații complete și investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne. În funcție de rezultatul acestora, medicii experimentați aleg tratamentul adecvat, cu rol în reducerea simptomelor și îmbunătățirea mobilității. Când există indicație în acest sens, pacienții sunt operați de chirurgi cu pregătire vastă, care realizează numeroase tipuri de proceduri chirurgicale pentru tratamentul artrozei și al altor afecțiuni care afectează sistemul locomotor. Atunci când este posibil, medicii utilizează proceduri minim-invazive, prin artroscopie.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii realizează și artroplastia de umăr, pentru care se folosesc proteze moderne și durabile, recomandate pentru fiecare pacient în urma unei evaluări medicale complete, efectuate de medicul ortoped. Pacienții beneficiază de condiții excelente, iar actul medical este realizat în siguranță.

Pentru întărirea mușchilor și creșterea flexibilității, ca parte a planului de tratament și recuperare, pacienții se pot adresa Departamentului de medicină fizică și reabilitare, unde beneficiază de planuri de refacere personalizate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR