Ce este artroscopia de gleznă?

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Artroscopia de gleznă este o procedură minim invazivă, care permite diagnosticul și tratamentul chirurgical al unor afecțiuni ale gleznei sau piciorului, prin introducerea unei camere video la nivelul articulației. Cuvântul „artroscopie” provine din limba greacă, din „arthro", care semnifică „articulație” și „skopein", care înseamnă a „privi”. Astfel, termenul de „artroscopie” semnifică „o privire în interiorul articulației”.

Artroscopul este un tub mic și subțire, de mărimea unui pix, de care sunt atașate o cameră video și o sursă de lumină, cu ajutorul cărora pot fi transmise pe un monitor imagini în timp real din interiorul unei articulații. Structurile din interiorul acesteia sunt luminate și mărite, ceea ce permite medicului ortoped să vizualizeze diverse structuri, precum cartilaje, tendoane sau ligamente. Artroscopia de gleznă presupune efectuarea unor incizii mici la nivelul gleznei, necesare introducerii artroscopului și a instrumentelor chirurgicale.

Watch on YouTube

Indicații

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Numeroase afecțiuni musculo-scheletale pot beneficia de diagnostic și tratament prin intermediul artroscopiei; de exemplu:

  • Leziunile ligamentare – ligamentele sunt structuri conjunctive care conectează mușchii de oase; ruptura acestora poate determina instabilitate articulară și limitarea mișcărilor la nivelul articulației; cu ajutorul artroscopiei pot fi reparate acele ligamente inflamate sau rupte;
  • Sindromul de impingement anterior al gleznei (glezna fotbalistului) – această afecțiune apare la sportivi care au suferit entorse de gleznă repetate, care au determinat, în timp, îngroșarea ligamentelor și inflamația membranei sinoviale; prin dorsiflexii repetate, aceste structuri pot fi prinse între tibie și talus (astragal), determinând durere la nivelul feței anterioare a gleznei și scăderea mobilității; în timp, se pot dezvolta excrescențe osoase la acest nivel, ceea ce va determina ciocnirea suprafețelor osoase în timpul mișcării; prin intermediul artroscopiei, aceste structuri pot fi debridate (îndepărtate);
  • Sindromul de impingement posterior al gleznei (glezna dansatorului) – această afecțiune apare la persoanele care practică sporturi care implică flexii plantare repetate, cum este dansul; în timpul acestei mișcări, osul trigonum, un os accesor care se dezvoltă la nivelul talusului posterior, poate fi prins între tibie și calcaneu, provocând durere; cu ajutorul artroscopiei, acest fragment osos poate fi îndepărtat;
  • Leziunile de cartilaj ale gleznei – pot fi diagnosticate și tratate prin artroscopie;
  • Sinovitele – inflamații ale membranei sinoviale, ce pot apărea în diverse afecțiuni de tip autoimun;
  • Infecțiile articulare – vindecarea unei infecții de gleznă implică, pe lângă medicația antibiotică, spălarea și curățarea articulației prin intermediul artroscopiei;
  • Corpii liberi intraarticulari – aceștia reprezintă mici fragmente de os sau de cartilaj care se regăsesc libere în interiorul articulației și care pot bloca sau limita mișcările articulare; în timpul artroscopiei, acești corpi pot fi îndepărtați;
  • Fracturile de gleznă – artroscopia poate fi utilizată, alături de intervenția chirurgicală clasică, în tratamentul fracturilor oaselor gleznei, întrucât are avantajul de a permite vizualizarea leziunilor țesuturilor moi (de tipul celor de cartilaj) asociate;
  • Cicatricile articulare – acestea pot apărea în urma unor traumatisme la nivelul articulației gleznei și determină rigidizarea articulației.

Avantajele artroscopiei de gleznă

  • La SANADOR, artroscopia este realizată de medici cu cea mai bună pregătire. Programează-te!

O artroscopie de gleznă permite atât diagnosticul, cât și tratamentul unor afecțiuni ale articulației gleznei, cu un impact minim asupra organismului. Fiind o procedură chirurgicală a gleznei minim invazivă, aceasta implică o serie de avantaje, precum:

  • O perioadă mai rapidă de recuperare, în general de câteva săptămâni;
  • Durere redusă față de intervenția chirurgicală clasică, efectuată pe cale deschisă;
  • Pierderi mai mici de sânge și cicatrici reduse în comparație cu intervenția clasică;
  • Un risc scăzut de complicații postoperatorii;
  • Posibilitatea de a fi efectuată ca procedură de tip ambulator, într-o singură zi, fără a fi necesară spitalizarea pacientului.

Cum se desfășoară artroscopia de gleznă?

Pregătirea pentru procedură

Înaintea intervenției propriu-zise, medicul va discuta cu pacientul, explicându-i beneficiile și riscurile aferente procedurii. Fumatul va fi oprit cu câteva ore înainte de intervenție, întrucât acesta poate întârzia procesul de vindecare. De asemenea, medicația care fluidizează sângele, de tipul antiagregantelor sau anticoagulantelor va fi întreruptă sau ajustată înaintea intervenției, pentru a evita sângerările abundente. De asemenea, dezvoltarea unei răceli, febre, erupții herpetice sau a unei afecțiuni de orice fel va fi discutată cu medicul, întrucât poate fi necesară amânarea intervenției până la vindecarea acesteia.

Pentru reducere disconfortului și a durerii, artroscopia se realizează sub anestezie generală sau regională, motiv pentru care consumul alimentelor și lichidelor va fi oprit cu aproximativ 12 ore înaintea intervenției.

Efectuarea artroscopiei de gleznă

Pentru introducerea artroscopului și pentru a vizualiza cavitatea articulară, chirurgul ortoped va efectua o incizie mică la nivelul pielii ce acoperă glezna. În cazul în care este necesar tratamentul chirurgical al unor afecțiuni, medicul va efectua câteva incizii mici suplimentare, necesare introducerii instrumentelor chirurgicale.

Cea mai folosită tehnică în timpul artroscopiei este debridarea, care presupune practic curățarea articulației și rezecția părților rupte de cartilaj, os sau a țesutului sinovial inflamat. De asemenea, în timpul intervenției medicul poate practica reconstrucția ligamentelor rupte sau alte proceduri terapeutice, precum artrodeza de gleznă.

Uneori, în timpul intervenției, pot fi descoperite anumite leziuni extensive, care nu pot fi reparate adecvat doar prin intervenție minim invazivă, moment în care se poate decide extinderea intervenției și transformarea acesteia într-una de tip clasic, în timpul aceleiași anestezii sau într-o zi ulterioară. La final, inciziile vor fi suturate și acoperite cu pansament steril. Intervenția poate dura, în medie, de la 30 minute, până la o oră și jumătate.

Îngrijirea postoperatorie

După intervenție, pacienții vor fi mutați din sala de operație într-un salon, pentru a putea fi supravegheați postoperator. Acesția pot resimți o ușoară durere la nivelul gleznei, precum și o ușoară tumefiere a acesteia, care pot fi ameliorate cu medicație analgezică și de tip antiinflamator. Externarea se poate face în aceeași zi sau în ziua următoare, în funcție de decizia medicului.

În primele zile după operație, piciorul trebuie ținut ridicat, pe o pernă sau pe un suport special. În această perioadă, pansamentele vor fi frecvent curățate și schimbate, iar băile lungi vor fi înlocuite cu dușuri scurte. Firele de sutură vor fi scoase la aproximativ 1-2 săptămâni după intervenție.

Recuperarea după artroscopia de gleznă

Micile incizii punctiforme efectuate pentru introducerea artroscopului și a instrumentelor chirurgicale se vindecă repede, în medie în decurs de câteva zile. Cu toate acestea, pentru recuperarea maximală a articulației gleznei poate dura până la câteva săptămâni sau luni, perioadă în care este încurajată practicarea unui program de exerciții cu ajutorul unui kinetoterapeut, pentru a proteja articulația și pentru a accelera procesul de vindecare. După intervenție este necesară purtarea unei orteze de gleznă, iar deplasarea se va face cu ajutorul cadrului de mers sau a cârjelor.

Majoritatea pacienților se pot întoarce la muncă și pot relua activitățile zilnice uzuale la câteva zile după intervenție. Atleții și persoanele cu o condiție fizică bună se pot întoarce la antrenamentele obișnuite la câteva luni de la intervenție, în funcție de rapiditatea procesului de vindecare a gleznei.

Riscuri

Potențialele riscuri ale artroscopiei de gleznă sunt:

  • Tromboză venoasă profundă – reprezintă formarea unui cheag de sânge la nivelul uneia dintre venele profunde ale membrului inferior;
  • Sângerare intensă sau prelungită, din cauza unor afecțiuni preexistente ale pacientului, care evoluează cu un risc crescut hemoragic sau din cauza lezării unui vas de sânge în timpul procedurii;
  • Reacție alergică la anestezie;
  • Infecții intraarticulare;
  • Edemul (tumefacția) excesivă a gleznei;
  • Parestezii (furnicături) sau amorțeală la nivelul gleznei, care poate fi determinată de iritarea sau lezarea unui nerv de la nivelul gambei.

Artroscopia de gleznă la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cărora li s-a recomandat artroscopia au acces la medici cu experiență în realizarea de artroscopii și alte intervenții de chirugie ortopedică. Pe toată durata operației și postoperator, pacienții sunt monitorizați atent de medici specializați în anestezie și terapie intensivă. La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile se fac în blocuri operatorii moderne, dotate cu echipamente moderne, atât pentru diagnostic, cât și pentru terapie. Medicii aleg, atunci când este posibil, procedurile minim invazive, care scurtează timpul de recuperare și durata spitalizării și reduce disconfortul și riscul de complicații.

După operație, pacienții se pot recupera după artroscopia de gleznă, dar și după artroscopia de umăr, artroscopia de genunchi, cot, de încheietura mâinii și de șold la Baza de recuperare SANADOR, unde echipa specializată în medicină fizică și reabilitare stabilește planuri personalizate, astfel încât fiecare pacient să se recupereze corect, fără riscuri, până la redobândirea completă a mobilității articulare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR