Cum se desfășoară artroscopia de gleznă?
Pregătirea pentru procedură
Înaintea intervenției propriu-zise, medicul va discuta cu pacientul, explicându-i beneficiile și riscurile aferente procedurii. Fumatul va fi oprit cu câteva ore înainte de intervenție, întrucât acesta poate întârzia procesul de vindecare. De asemenea, medicația care fluidizează sângele, de tipul antiagregantelor sau anticoagulantelor va fi întreruptă sau ajustată înaintea intervenției, pentru a evita sângerările abundente. De asemenea, dezvoltarea unei răceli, febre, erupții herpetice sau a unei afecțiuni de orice fel va fi discutată cu medicul, întrucât poate fi necesară amânarea intervenției până la vindecarea acesteia.
Pentru reducere disconfortului și a durerii, artroscopia se realizează sub anestezie generală sau regională, motiv pentru care consumul alimentelor și lichidelor va fi oprit cu aproximativ 12 ore înaintea intervenției.
Efectuarea artroscopiei de gleznă
Pentru introducerea artroscopului și pentru a vizualiza cavitatea articulară, chirurgul ortoped va efectua o incizie mică la nivelul pielii ce acoperă glezna. În cazul în care este necesar tratamentul chirurgical al unor afecțiuni, medicul va efectua câteva incizii mici suplimentare, necesare introducerii instrumentelor chirurgicale.
Cea mai folosită tehnică în timpul artroscopiei este debridarea, care presupune practic curățarea articulației și rezecția părților rupte de cartilaj, os sau a țesutului sinovial inflamat. De asemenea, în timpul intervenției medicul poate practica reconstrucția ligamentelor rupte sau alte proceduri terapeutice, precum artrodeza de gleznă.
Uneori, în timpul intervenției, pot fi descoperite anumite leziuni extensive, care nu pot fi reparate adecvat doar prin intervenție minim invazivă, moment în care se poate decide extinderea intervenției și transformarea acesteia într-una de tip clasic, în timpul aceleiași anestezii sau într-o zi ulterioară. La final, inciziile vor fi suturate și acoperite cu pansament steril. Intervenția poate dura, în medie, de la 30 minute, până la o oră și jumătate.
Îngrijirea postoperatorie
După intervenție, pacienții vor fi mutați din sala de operație într-un salon, pentru a putea fi supravegheați postoperator. Acesția pot resimți o ușoară durere la nivelul gleznei, precum și o ușoară tumefiere a acesteia, care pot fi ameliorate cu medicație analgezică și de tip antiinflamator. Externarea se poate face în aceeași zi sau în ziua următoare, în funcție de decizia medicului.
În primele zile după operație, piciorul trebuie ținut ridicat, pe o pernă sau pe un suport special. În această perioadă, pansamentele vor fi frecvent curățate și schimbate, iar băile lungi vor fi înlocuite cu dușuri scurte. Firele de sutură vor fi scoase la aproximativ 1-2 săptămâni după intervenție.
Watch on YouTube