Ce este artrodeza de gleznă?

Artrodeza de gleznă este o intervenție chirurgicală cunoscută indicată pentru a fuziona oasele acestei articulații. Operația, cunoscută și sub denumirea de fuziune a gleznei, poate fi necesară pentru a trata artrita la gleznă, folosind șuruburi sau plăci, eliminând astfel articulația dureroasă.

La nivelul gleznei se găsesc două articulații, articulația tibiotalară, între tibie și un os al piciorului numit talus, și articulația subtalară, între talus și calcaneu, osul de la nivelul călcâiului. Artrita poate afecta aceste două articulații, cartilajul neted de pe suprafața oaselor deteriorându-se în timp. Acest lucru are ca rezultat durere de gleznă, inflamație și edem (umflare) în articulație.

În timpul operației de artrodeză de gleznă, chirurgul ortoped îndepărtează cartilajul de pe capetele fiecărui os, apoi fixează oasele cu ajutorul unor materiale metalice speciale sau a unor grefe osoase, astfel încât acestea să fuzioneze pe măsură ce se vindecă.

Fuziunea gleznei poate fi efectuată printr-o intervenție de chirurgie ortopedică a gleznei clasică, deschisă, sau minim invazivă, prin artroscopie de gleznă, folosind o incizie mai mică. Operația de artrodeză de gleznă poate ameliora semnificativ simptomele artritei gleznei, inclusiv durerea, inflamația și edemul. Timpul de recuperare post intervenție chirurgicală variază în funcție de mulți factori, dar, în general este între șase și 12 săptămâni, iar aproximativ 90% din procedurile de fuziune a gleznei sunt de succes.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicațiile procedurii

Procedura de fuziune a gleznei este recomandată de obicei în cazurile în care articulația este sever afectată. În cazul unei artrite ușoare sau moderate, medicul vor indica întâi alte tratamente, precum administrarea de medicamente antialgice, injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi sau/și fizioterapia.

Dacă simptomatologia este severă, nu cedează la măsurile nechirurgicale și afectează semnificativ efectuarea activităților zilnice, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală de artrodeză de gleznă.

Principalele indicații pentru această operație sunt:

  • Artroza posttraumatică - afectare articulară din cauza unei leziuni anterioare;
  • Artrită infecțioasă - cea mai frecventă cauză;
  • Osteoartrita cauzată de uzura în timp;
  • Artrita reumatoida - cauzată de o boală autoimună care afectează articulațiile;
  • Instabilitatea cronică a gleznei;
  • Necroza avasculară a talusului;
  • Artropatia Charcot;
  • Pseudartroza.

Beneficiile artrodezei de gleznă

Principalele beneficii ale artrodezei de gleznă sunt reducerea sau eliminarea totală a durerii articulare, ameliorarea inflamației și a edemului. Acest lucru îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientului, pentru că îi permite acestuia să își reia treptat activitățile zilnice, oferindu-i o creștere a mobilității și un grad de independență.

Pregătirea pentru operație

Înainte de efectuarea operației de fuziune a gleznei, este necesară o pregătire specifică. Medicul care va efectua operația trebuie să fie informat despre toate medicamentele luate de către pacient, pentru că unele ar putea necesita întrerupere pentru o scurtă perioadă preoperator.

Din cauza riscului de a întârzia vindecarea, este recomandată renunțarea la fumat. De asemenea, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și executarea unor exercițiile fizice în mod regulat ajută la recuperarea pe termen lung și la îmbunătățirea sănătății.

În ceea ce privește pregătirea din spital înainte de operație, medicul poate indica efectuarea unor teste imagistice, precum radiografia de gleznă, ecografia de părți moi, tomografia computerizată (CT) sau chiar imagistica prin rezonanță magnetică (RMN de gleznă), care poate oferi detalii atât despre structura osoasă, cât și despre țesuturile moi (mușchi, tendoane) din jurul articulației.

Cum se realizează procedura?

Un chirurg ortoped va efectua fuziunea gleznei, procedură care poate dura câteva ore. În general, pacienții sunt anesteziați fie cu rahianestezie, astfel încât să nu simtă nimic de la talie în jos, fie prin anestezie generală, pentru a dormi și a nu percepe durerea. Un medic anestezist va monitorza semnele vitale ale pacientului, precum ritmul cardiac și tensiunea arterială, în timpul intervenției chirurgicale.

Chirurgul ortoped va face incizii în și în jurul gleznei și va îndepărta orice cartilaj rămas din articulația afectată, astfel încât să existe contact între suprafețele osoase. Apoi, va conecta oasele împreună în poziția corectă, care va fi susținută cu dispozitive metalice, pentru a permite oaselor să se vindece împreună.

Tehnici de artrodeză a gleznei

În prezent, există două tehnici de artrodeză de gleznă. Alegerea tehnicii depinde de anatomia și starea specifică a articulației pacientului și de preferința chirurgului. Fuziunea gleznei poate fi efectuată clasic, printr-o incizie largă, pe partea exterioară a gleznei, sau printr-o tehnică minim invazivă, cunoscută sub numele de artroscopie, în care o cameră video specială este plasată în articulație.

Artrodeza artroscopică este indicată numai dacă există o deformare minimă la nivelul articulației, în cazurile mai severe fiind recomandată abordarea deschisă. După ce chirurgul accesează articulația și îndepărtează cartilajul rămas, poate folosi șuruburi și plăci metalice sau grefe osoase, pentru a ține glezna în poziția corectă. Echipa medicală va radiografii seriate de gleznă în timpul intervenției chirurgicale, pentru a verifica alinierea articulației și plasarea materialelor de fuziune.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după intervenție

Indiferent de tehnica operatorie folosită, după intervenția chirurgicală pacientul poate avea dureri, pentru care medicul va recomanda medicamente antialgice. Pentru recuperarea după intervenție, este indicată odihna și menținerea piciorului într-o poziție ridicată cât mai mult posibil.

După operație, se montează o atelă, care trebuie purtată timp de câteva săptămâni, timp în care pacientul nu poate pune nicio greutate pe piciorul operat, prin urmare poate fi necesară și folosirea unor cârje timp de 6-12 săptămâni.

În unele cazuri, medicul poate recomanda proceduri de recuperare medicală timp de câteva luni după intervenția chirurgicală, pentru a ajuta la păstrarea forței în gleznă și în picior și la recâștigarea treptată a mobilității. Recăpătarea mobilității și reluarea activităților uzuale poate dura câteva luni, însă trebuie reținut faptul că alergarea și săriturile nu mai sunt permise niciodată după fuziunea gleznei.

Riscuri și contraindicații pentru artrodeza de gleznă

Fiecare intervenție chirurgicală implică anumite riscuri, iar în ceea ce privește operația de artrodeză de gleznă, acestea includ:

  • Infecţia locală;
  • Leziunea nervilor din apropiere;
  • Deteriorarea vaselor de sânge;
  • Tromboze (formarea unor cheaguri de sânge) ;
  • Nealinierea corectă a oaselor;
  • Artrită în articulațiile din apropiere.

Riscul de complicații poate varia în funcție de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului. Nu pentru toate persoanele cu artrită este indicată o intervenție de fuziune a gleznei. De exemplu, chirurgul ortoped poate considera drept contraindicații pentru această intervenție unele situații precum, precum:

  • Infecție activă de țesuturi moi sau osoasă (osteomielita) ;
  • Boală vasculară profundă;
  • Funcție nervoasă proastă;
  • Necroza avasculară totală a talusului;
  • Deformare severă a gleznei și/sau piciorului;
  • Calitatea/cantitatea osului nesatisfăcătoare.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Artrodeza de gleznă la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament chirurgical performant pentru afecțiunile articulare. Chirurgii ortopezi au experiență îndelungată în efectuarea de operații complexe, atât minim invazive, prin atroscopie, cât și clasice, prin chirurgie deschisă, în funcție de indicația medicală stabilită. În acest fel, prin abordare personalizată, pot fi obținute cele mai bune rezultate pe termen lung.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții chirurgicale performante pentru afecțiunile articulare.

Artrodeza de gleznă este realizată la Spitalul Clinic SANADOR într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Tehnica de artrodeză potrivită va fi stabilită de chirurgul ortoped în urma consultației, ținând cont de rezultatele analizelor efectuate și de starea generală de sănătate a pacientului. După intervenția chirurgicală, pacientul are acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR