Diagnosticul artritei reumatoide
Diagnosticul artritei reumatoide se bazează pe examinarea clinică efectuată de medicul reumatolog sau internist și pe rezultatele analizelor de sânge (testarea nivelului de anticorpi antimitocondriali, anticorpi antinucleari) sau ale altor investigații (de exemplu, radiografii, RMN de ster și articulații sternoclaviculare, RMN, ecografia de părți moi, test Sudoscan, examen capilaroscopic). Acestea sunt necesare și pentru diferențierea de alte afecțiuni, ca polimialgia reumatică sau pseudoguta.
Analizele de sânge evidențiază semne de inflamație sistemică (creșterea VSH și a proteinei C-reactive) și prezența factorului reumatoid (la 70-80% dintre bolnavii de poliartrită reumatoidă), dar o analiză mai specifică este dozarea anticorpilor anti-CCP (anti-peptide citrulinate ciclic), care sunt prezenți la majoritatea pacienților încă din stadiile incipiente de boală și se corelează cu progresia acesteia.
Radiografiile evidențiază eroziuni marginale, tumefacție periarticulară (a țesuturilor moi din jurul articulației), îngustarea uniformă și simetrică a spațiilor articulare, osteoporoză juxta-articulară și, în stadiile tardive, subluxații și luxații însoțite de anchiloze.
Ecografia este foarte utilă la debutul bolii și poate evidenția cu ușurință inflamația și proliferarea sinovialei, dar și acumularea de lichid (bursita) sau inflamarea tendoanelor (tenosinovita).
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este investigația cu cea mai mare sensibilitate în evidențierea modificărilor precoce, care permite vizualizarea tuturor structurilor intra- și periarticulare (capsulă, tendoane, ligamente), a chisturilor osoase, a eroziunilor și a hipetrofiei sinovialei.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!