Ce este artrita psoriazică?

Artrita psoriazică reprezintă afectarea articulațiilor, a tendoanelor și a ligamentelor la persoanele cu psoriazis. Afecțiunea se caracterizează prin durere și rigiditate articulară. Aproximativ 1 din 3 persoane cu psoriazis dezvoltă pe parcursul vieții o formă de artrită psoriazică. În general, boala apare după 5-10 ani de la stabilirea diagnosticului de psoriazis, dar există și cazuri mai rare, în care afectarea articulară precedă erupția cutanată.

În prezent, se cunosc câteva tipuri distincte de artrită psoriazică, respectiv:

  • forma cu afectare simetrică a articulațiilor (poliartrita psoriazică) – este cea mai frecventă și afectează ambii genunchi, ambele coate sau articulațiile mici ale mâinilor;
  • forma cu afectare asimetrică a articulațiilor (oligoartrita psoriazică) – este al doilea cel mai frecvent tip de artrită psoriazică și implică, de obicei, un singur genunchi sau articulațiile de la un singur deget;
  • artrita interfalangiană distală, care se asociază cu leziuni psoriazice ale unghiilor (pitting unghial sau unghii „înțepate cu acul”) și afectează predominant degetele de la mâini și picioare;
  • spondilita psoriazică asociază afectarea coloanei vertebrale (de obicei sacroileită) cu artrita periferică;
  • artrita mutilantă, care este o formă rară, dar gravă de artrită psoriazică și implică deformarea și distrugerea articulațiilor mici ale mâinilor.

Cauzele artritei psoriazice și factorii de risc

Artrita psoriazică, similar psoriazisului, este o boală autoimună, declanșată de sistemul imunitar care se îndreaptă împotriva anumitor structuri ale corpului. Studiile au arătat că în articulațiile persoanelor bolnave se află o concentrație crescută de factor de necroză tumorală (TNF-α) și de interleukine secretate de diferite celule ale sistemului imunitar, precum limfocitele.

În plus, factorii genetici intervin în declanșarea artritei psoriazice, fiind cunoscută implicarea mai multor gene printre care HLA-B27. De aceea, pentru pacienții care au în familiile în care există cazuri de artrită psoriazică, este indicat și un sfat genetic, urmat de efectuarea unor teste specifice.

La toate acestea se adaugă și factorii de mediu, precum:

  • traumatismele (loviturile pot precipita apariția episoadelor de artrită psoriazică);
  • anumite infecții (de exemplu, infecția cu streptococ β-hemolitic de tip A sau infecția cu HIV);
  • obezitatea.

Semnele și simptomele de artrită psoriazică

Aproximativ 30% dintre bolnavii de psoriazis dezvoltă artrită psoriazică. Psoriazisul este o afecțiune cutanată, caracterizată prin erupții eritematoase, acoperite de scuame groase, argintii, care au o evoluție cronică, recidivantă, cu perioade de recădere urmate de remisiuni. Boala poate afecta orice zonă a corpului, inclusiv unghiile și scalpul, iar uneori, simultan sau la distanță de erupția cutanată, poate apărea și afectarea articulațiilor. Aceasta din urmă se caracterizează prin:

  • durere articulară;
  • rigiditate matinală (dimineața bolnavul își simte articulațiile „înțepenite”);
  • anchiloza articulațiilor, adică limitarea parțială sau totală a mișcărilor;
  • edemul (umflarea) și eritemul (înroșirea) degetelor, care capătă aspect de „degete în cârnat”;
  • în cazurile severe, netratate, apare deformarea mâinilor, cu poziții vicioase de „gheară”.

În spondilita din psoriazis apar dureri lombare și, mai rar, cervicale, de tip inflamator, însoțite de redoare. Astfel, durerile de spate persistente, apărute la un bolnav cunoscut cu psoriazis, pot fi un semn de spondiloartropatie și sunt un motiv de prezentare la medicul reumatolog sau la un medic internist, pentru investigații suplimentare.

  • Artrita psoriazică poate duce la complicații grave. Vino la consultație și începe tratamentul din timp!

În plus, psoriazisul și artrita din psoriazis pot fi însoțite și de alte manifestări, precum: entezita (inflamația tendoanelor și/sau a ligamentelor), dactilita (inflamația difuză a unui singur deget), oboseala accentuată, anemia, afectarea oculară (conjunctivită, irită, episclerită) și, mai rar, afectarea cardiacă (aortită și insuficiență aortică).

Artrita psoriazică se manifestă prin umflarea și înroșirea degetelor.

Diagnosticarea artritei psoriazice

Orice durere articulară apărută de curând care nu trece în câteva zile și care apare la un bolnav cunoscut cu psoriazis trebuie investigată de un medic specialist, mai ales dacă este însoțită și de edem al articulației. În general, analizele de sânge indică:

  • semne de inflamație sistemică (VSH crescut și proteina C-reactivă crescută);
  • semne de turn-over celular crescut (nivel ridicat de acid uric în sânge);
  • prezența antigenului HLA-B27 în sânge;
  • absența factorului reumatoid și a anticorpilor antinucleari (utile mai ales în diagnosticul diferențial cu alte tipuri de artrite).

Radiografia, ecografia de părți moi, tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt foarte utile pentru depistarea elementelor caracteristice, precum eroziunile osoase (acro-osteoliză) și neoformarea osoasă, periostita, subluxația și anchiloza articulațiilor interfalangiene, aspectul telescopat al degetelor în artrita mutilantă.

CT și RMN sunt metode foarte utile pentru depistarea leziunilor în stadiile incipiente și sunt folosite cu precădere în spondilita psoriazică, unde evidențiază sacroileita cu sindesmofite (punți osoase care se formează între vertebre și care duc la anchiloza coloanei vertebrale) și osificări paraspinale.

Ecografia de părți moi poate fi de ajutor în evidențierea hipervascularizației și a modificărilor din jurul articulației afectate și este folosită în diagnosticul entezitei (mai ales la nivelul călcâiului) și al dactilitei.

Complicațiile artritei psoriazice

Pacienții cu artrită psoriazică (mai ales femeile aflate la menopauză) au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză, deoarece, conform unor studii efectuate în ultimii ani, în artrita psoriazică se observă o porozitate crescută a corticalei oaselor. În plus, inflamația sistemică accentuează pierderea osoasă. Durerile articulare și rigiditatea limitează mișcările și astfel există un risc mai ridicat de obezitate și de tulburări metabolice, precum dislipidemiile sau diabetul zaharat de tip 2.

  • La SANADOR, ai acces la echipamente imagistice performante, pentru diagnosticarea rapidă și sigură a artritei psoriazice. Programează-te!

Boala netratată duce la deformarea și distrugerea ireversibilă a articulațiilor, care este o importantă cauză de invaliditate. Bolnavii care au nevoie de doze mari de medicamente pentru controlul afecțiunii au un prognostic rezervat (risc ridicat de distrugere articulară).

Inflamația cronică, sistemică (prezentă în tot corpul), caracteristică psoriazsului și artritei psoriazice, poate declanșa alte boli autoimune, precum recto-colita ulcero-hemoragică și boala Crohn și pot crește stresul oxidativ (radicalii liberi de oxigen), care contribuie la apariția cancerului de sân, a limfoamelor și a leucemiilor.

Tratamentul artritei psoriazice

În artrita psoriazică, principalele obiective ale tratamentului sunt:

  • ameliorarea durerii și a inflamației;
  • controlul procesului patologic și al leziunilor cutanate;
  • prevenirea distrugerii osoase și a instalării dizabilităților.

Ameliorarea durerii și a inflamației se poate face prin administrarea topică și/sau sistemică a antiinflamatoarele nesteroidiene sau a glucocorticoizilor. Cei din urmă pot agrava leziunile cutanate de psoriazis dacă sunt administrați pe cale orală, motiv pentru care se preferă injectarea lor intra-articulară.

Imunosupresoarele și imunomodulatorii, precum metotrexatul sau ciclosporina, au fost folosiți cu succes și și-au dovedit eficacitatea în controlul bolii pe termen mediu și lung.

Terapiile biologice sunt cele mai noi forme de tratament folosite cu succes, care încetinesc progresia artritei și previn instalarea complicațiilor. Acestea includ diverse molecule care se administrează injectabil, subcutanat și care acționează țintit asupra celulelor responsabile de instalarea inflamației. Terapiile biologice induc un răspuns clinic spectaculos atât asupra leziunilor cutanate, cât și asupra celor articulare și pot fi folosite în asociere cu alte tratamente descrise anterior.

Fizioterapia, masajul terapeutic și kinetoterapia sunt metode alternative de tratament, care ameliorează durerea și relaxează musculatura, fiind recomandate în multe forme de artrite, inclusiv în artrita din psoriazis.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații oferite de medici reumatologi cu experiență, care vor recomanda toate analizele și investigații imagistice necesare pentru stabilirea diagnosticului. De asemenea, pacienții SANADOR beneficiază de toate opțiunile de tratament disponibile, care vor fi stabilite personalizat, inclusiv de proceduri de recuperare medicală și medicină fizică, pentru redobândirea mobilității.

Programează-te!

  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de tratament personalizat, cu rezultate bune pe termen lung!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR