Ce este arteriografia cerebrală?

Arteriografia cerebrală, numită și angiogramă cerebrală sau angiografie cerebrală, este o investigație de neuroradiologie intervențională, minim invazivă, care permite vizualizarea vaselor de sânge de la nivelul gâtului și creierului, cu ajutorul razelor X și al unei substanțe de contrast.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Această procedură permite diagnosticarea unor afecțiuni precum stenozele vaselor de sânge (îngustările), dilatațiile anevrismale sau blocajele din interiorul vaselor, determinate de trombi sau de plăcile de ateroscleroză. În anumite situații, intervenția poate fi continuată cu o procedură de tratament minim invaziv.

Indicațiile arteriografiei cerebrale

Arteriografia cerebrală este utilizată pentru diagnosticul avansat al unor afecțiuni ale vaselor cerebrale:

Arteriografia cerebrală poate fi utilizată și pentru a evalua cu o acuratețe mai mare o anomalie descrisă la investigațiile imagistice cerebrale, de tipul tomografiei computerizate (CT) sau rezonanței magnetice (RMN).

De asemenea, procedura poate fi indicată pentru observarea fluxului vascular al unei tumori cerebrale sau pentru evaluarea vascularizației arteriale de la nivelul capului și gâtului, înainte de efectuarea unei intervenții neurochirurgicale. O altă indicație a investigației este vizualizarea și localizarea clipurilor chirurgicale fixate pe vaselor de sânge în cursul unor intervenții chirurgicale anterioare.

În anumite situații, arteriografia cerebrală pot fi continuată cu o procedură de tratament:

  • Plasări de stenturi (dispozitive metalice sub forma unor mici tuburi, acoperie sau nu cu substanțe active farmacologic, de exemplu anticoagulante) - acestea sunt montate în interiorul vaselor îngustate sau obstruate, pentru a le dilata și pentru a le menține deschise; astfel, arteriografia carotidiană poate fi completată cu angioplastie carotidiană;
  • Trombolize – administrarea unui medicament care are rolul de a dizolva cheagurile vasculare; acestea pot fi introduse direct la locul obstrucției;
  • Trombectomii – extragerea (îndepărtarea) cheagurilor de sânge din interiorul vaselor înfundate;
  • Endarterectomie carotidiană,
  • Administrare locală de medicație de tip chimioterapic pentru diverse tumori cerebrale;
  • Embolizări ale anevrismelor cerebrale – introducerea unor bobine mici, moi, metalice, la nivelul unui anevrism, pentru a bloca aportul vascular al acestuia și pentru a preveni ruperea acestuia și declanșarea unei hemoragii.

Avantajele arteriografiei cerebrale

Avantajul principal al arteriografiei cerebrale este posibilitatea de a efectua, într-o singură procedură de tip minim invaziv, atât diagnosticul, cât și tratamentul unei anumite afecțiuni. Acest lucru este posibil datorită introducerii unui cateter la nivel vascular.

În plus, arteriografia cerebrală oferă imagini foarte detaliate și precise ale anatomiei vaselor intracraniene, eliminând astfel necesitatea unei intervenții chirurgicale. Imaginile vasculare oferite prin acest tip de investigație sunt superioare celor obținute prin imagistica cerebrală de tipul tomografiei sau al rezonanței magnetice.

Cu ajutorul arteriografiei pot fi vizualizate vasele gâtului și vasele cerebrale mari, de la arterele carotide (arteriografie carotidiană) și arterele vertebrale (arteriografie vertebrală), până la nivelul celor mai mici vase, de tip capilar.

Pregătirea pentru investigație

Înainte de efectuarea procedurii, medicul va discuta cu pacientul și va efectua un examen clinic. În timpul discuției, specialistul va obține de la pacient informații referitoare la starea sa de sănătate, la bolile cronice sau recent apărute, la alergii (la iod, la substanță de contrast, la latex sau la diverse anestezice de tip local sau general). La rândul său, medicul îi va explica pacientului în ce constă procedura, beneficiile și posibilele riscuri ale acesteia.

De asemenea, dacă pacientul se află sub tratament cu anumite medicamente, mai ales dacă acestea sunt de tipul celor care fluidizează sângele (antiagregante – aspirină sau anticoagulante), medicul va recomanda oprirea tratamentului înaintea procedurii. În cazul femeilor, este important de știut dacă acestea sunt însărcinate, deoarece expunerea la radiații X în timpul sarcinii implică anumite efecte adverse pentru făt.

Pentru a induce relaxarea musculară și starea de somnolență în timpul procedurii, medicul anestezist poate utiliza medicație de tip sedativ sau chiar anestezie generală, cea din urmă fiind recomandată mai ales în cazul copiilor. Din acest motiv, este necesară întreruperea consumului de lichide sau de alimente cu aproximativ 4-8 ore înaintea procedurii. În cazul pacienților cu diabet zaharat, dozele de insulină vor fi modificate înainte de intervenție, pentru a preveni apariției unor posibile dezechilibre glicemice.

Întrucât perioada de recuperare după arteriografie cerebrală poate dura până la câteva ore, pacientul va fi rugat să urineze înainte de procedură.

Cum se realizează arteriografia cerebrală?

În funcție de statusul pacientului, arteriografie cerebrală poate fi efectuată în regim ambulator sau poate necesita internarea în spital. Înaintea efectuării angiografiei, pacientul va fi rugat să scoată orice bijuterie de la nivelul capului sau gâtului, agrafe de păr, proteze dentare sau alte obiecte metalice, întrucât acestea pot interfera cu radiațiile X. Îmbrăcămintea pacientului va fi înlocuită cu una specială, pentru spital.

Mai departe, pacientul va fi poziționat pe masa radiologică, unde i se va monta o linie venoasă la nivelul brațului sau mâinii, pentru administrarea sedativelor. De asemenea, pe parcursul procedurii, pacientul va fi conectat la aparate speciale, care măsoară tensiunea arterială și frecvența cardiacă (pulsul). Capul pacientului va fi plasat într-un suport special, pentru a evita mișcările acestuia în timpul achiziției imaginilor. 

Procedura propriu-zisă este efectuată de un medic specializat în radiologie intervențională sau în cardiologie intervențională și implică efectuarea unei incizii la locul de abord vascular, care poate fi la nivelul gâtului, brațului sau inghinal. Cel mai des este folosită artera femurală, fiind realizată o incizie la nivel inghinal. Medicul va administra anestezie locală la locul abordului vascular.

Odată efectuată incizia, sub ghidaj imagistic fluoroscopic (un tip special de rază X), medicul va introduce un cateter (un mic tub moale, din plastic), care va fi avansat până la nivelul arterelor de la nivelul gâtului. Ulterior, pentru a vizualiza vasele cerebrale, prin acest cateter va injecta substanță de contrast, urmată apoi de radiografierea acestora, cu ajutorul razelor X.

În timpul achizițiilor de imagini, pacientul trebuie să stea nemișcat. După obținerea cadrelor necesare, cateterul va fi îndepărtat, iar medicul va aplica o mică presiune la nivelul arterei abordate, pentru a evita hemoragii la nivelul țesuturilor moi înconjurătoare și apariția unor posibile hematoame. Incizia va fi ulterior acoperită cu un plasture steril. Efectuarea unei arteriografii cerebrale poate dura între 1 și 3 ore.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Recuperarea după investigație

După procedură, în funcție de locul de incizie, este necesar un repaus de câteva ore la pat. Dacă pacientul resimte durere, medicul poate recomanda aplicarea de gheață la locul inciziei sau medicație de tip analgezic și antiinflamator.

Activitatea normală poate fi reluată la aproximativ 8-12 ore post-intervenție, însă este recomandat ca efortul fizic sau activitățile solicitante să fie amânate, cel puțin pentru o scurtă perioadă.

Pacientul își poate relua alimentația normală imediat după terminarea procedurii. Mamele sunt sfătuite să amâne alăptarea pentru aproximativ 24 de ore după intervenție, pentru ca substanța de contrast să fie complet eliminată din organism.

Riscuri și contraindicații

Unii pacienți pot manifesta o alergie la substanța de contrast, care se poate exprima sub forma unei iritații ușoare la nivelul pielii, asociată cu mâncărime și scăderea tensiunii arteriale, până la forme de o gravitate crescută. Aceste reacții sunt rare și pot fi ușor prevenite printr-o anamneză riguroasă cu privire la istoricul alergic, efectuată înaintea intervenției.     

Alte posibile riscuri asociate angiografiei sunt:

  • Sângerări la nivelul abordului vascular, la câteva ore după procedură;
  • Obstrucția cateterului, prin formarea unui cheag la vârful acestuia, ceea ce va determina simptomatologie asemănătoare unui accident vascular cerebral; acest risc este foarte scăzut, însă el există și este important ca pacientul să fie informat asupra lui;
  • Echimoze (vânătăi) la locul inciziei;
  • Lezarea vasului abordat, ceea ce se poate complica prin hemoragii interne;
  • Infecții la nivelul inciziei;
  • Afectarea funcției renale din cauza substanței de contrast.

Nu există contraindicații pentru efectuarea angiografiei cerebrale, însă este necesară precauție în cazul anumitor categorii de pacienți, cum sunt cei cu funcție renală scăzută, diabeticii, gravidele și cei cu reacții alergice la substanța de contrast sau la iod.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Arteriografie cerebrală la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de investigații performante pentru diagnosticul avansat și tratamentul minim invaziv al afecțiunilor cardiovasculare, prin diferite tipuri de arteriografie și angioplastie. Procedurile sunt efectuate cu ajutorul angiografelor de ultimă generație Philips Azurion 7, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul din țară care dispune de două aparate de acest fel.

Pentru siguranța sporită a pacientului, toate intervențiile de cardiologie intervențională se desfășoară în atmosferă sterilă, datorită sistemului de ventilație cu presiune pozitivă din dotarea Laboratorului de Cateterism. De asemenea, pacienții beneficiază de un consult preanestezic complet și de monitorizare permanentă în timpul procedurii și postoperator din partea unui medic specializat în anestezie și terapie intensivă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR