Ce sunt aritmiile ventriculare

Aritmiile ventriculare sunt probleme de contracție ale inimii caracterizate prin ritmuri anormale care sunt localizate în ventricule. Ventriculele sunt cele două camere inferioare ale inimii, opuse atriilor care se află în partea de sus. Ventriculele sunt mai mari decât atriile și au o structură ușor diferită, cu musculatură mai bine dezvoltată și misiunea lor este să pompeze sângele oxigenat către organele corpului. În cazul unei aritmii, ventriculul nu mai reușește să pompeze ci este blocat într-un ritm care nu-i este caracteristic, ce ar putea fi comparat cu un tremor sau un tic.

Alteori, aritmia îmbracă o formă mai ușoară, fiind descrisă ca o frecvență ventriculară crescută, cu un număr de peste 100 de bătăi pe minut. În timp ce unele aritmii au o durată limitată și nu prezintă simptome, altele pot fi periculoase, ducând la complicații grave sau chiar la deces. Aritmiile apar atât la adulți, dar și la copii (cu anumite particularități specifice).

Watch on YouTube

Tipuri

Aritmiile ventriculare îmbracă mai multe forme. Cele amenințătoare de viață sunt: tahicardia ventriculară susținută, fibrilația ventriculară, torsada vârfurilor. Tahicardia ventriculară susținută, care durează mai mult de 30 de secunde, conduce frecvent la presincopă (amețeală), sincopă (leșin), hipotensiune și stop cardiac. În fibrilația ventriculară, se produce o activare foarte rapidă și neregulată a ventriculelor, fără o activitate mecanică de contracție.

Pe de altă parte, există și tahicardia ventriculară idiopatică, pe o inimă sănătoasă structural, care nu are consecințe asupra sănătății. Rareori, ea devine permanentă, caz în care poate conduce la dezvoltarea cardiomiopatiei (dacă nu este tratată). Un alt tip de tahicardie ventriculară este cea nesusținută, care e caracterizată de 5 sau mai multe bătăi consecutive cu origine ventriculară, cu durată sub 30 de secunde. Extrasistolele ventriculare, un alt tip de aritmie, pot produce disconfort dacă sunt frecvente. Pacientul simte că inima sa are bătăi în plus, bătăi mai puternice decât ar fi normal sau bătăi omise.

Cauze și factori de risc pentru aritmiile ventriculare

Aritmiile ventriculare apar cel mai frecvent în cazul persoanelor care suferă deja de o afecțiune cardiologică. Odată cu vârsta, acești pacienți au un risc mărit de a dezvolta și o aritmie. În general, aritmiile ventriculare sunt foarte frecvente și sunt întâlnite la toate vârstele, fără a afecta sănătatea. Alteori, ele apar în cazul unor persoane care nu aveau nici o idee că suferă de probleme cardiace, fiind aritmii moștenite genetic, precum sindromul Brugada, care este întâlnit la persoane tinere de sex masculin ( cel mai frecvent).

Printre alte cauze de aritmie ventriculară se află cardiomiopatia și toate bolile cardiace care modifică structura inimii, bolile cardiace congenitale, dezechilibre electrolitice, infarct în antecedente, insuficiența cardiacă sau inflamațiile, bolile valvulare, lipsa temporară de oxigen, blocul bifascicular, intervențiile chirurgicale pe cord dar și unele medicamente.

Fibrilația ventriculară poate fi produsă și de traumatisme în zona pieptului sau electroctrocutare. Extrasistolele pot fi induse de lipsa de oxigen (hipoxie), consum de cafeină sau băuturi energizante, hipertiroidism sau niveluri anormale de electroliți serici, fumatul, efortul fizic, vremea caniculară sau temperaturile scăzute, șocurile emoționale sau un stres puternic.

Semne și simptome de aritmie ventriculară

Semnele și simptomele aritmiei ventriculare depind de tipul ei. Extrasistolele pot avea simptome ușoare precum o senzație de vibrație în zona inimii, o accelerare a bătăilor inimii sau o „fluturare,” dureri de cap, anxietate, panică sau senzație de amețeală. Tahicardia ventriculară are de obicei următoarele simptome: angina (durere în piept), amețeală sau pierderea stării de conștiență, dificultăți respiratorii, palpitații. Fibrilația ventriculară duce destul de rapid la colaps. Uneori, nu există semne premergătoare acestui incident. Alteori, apar simptome sugestive cu câteva minute înainte de pierderea stării de conștiență precum amețeală, greață, palpitații sau puls accelerat și neregulat, dificultăți respiratorii, confuzie, transpirații sau slăbiciune bruscă.

Investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

O aritmie ventriculară va fi diagnosticată pe baza anamnezei, a istoricului familial și a simptomelor descoperite la examinarea fizică, dar și prin anumite teste. Medicul va măsura presiunea sangvină, va asculta inima cu ajutorul stetoscopului și va cere o electrocardiografie (EKG). Cu ajutorul electrozilor plasați pe piept, EKG-ul va detecta activitatea electrică a inimii și abaterile acesteia de la ritmul normal (ritm sinusal). EKG-ul este principala metodă de diagnosticare a aritmiilor ventriculare și este folosit atât în cazurile de urgență cât și pentru aritmiile benigne.

Atunci când aritmia ventriculară nu este susținută, ci apare sporadic, medicul recomandă folosirea unui dispozitiv Holter pe o perioadă mai lungă de timp (până la două zile). Holter este un dispozitiv mic ce va fi purtat în jurul taliei, pe sub haine.

Pentru a determina cauza unei aritmii, medicul cardiolog poate solicita analize de sânge, examinarea inimii prin ecocardiografie sau un test de efort (acesta este folosit în legătură cu aritmiile care apar sau se agravează în timpul unui efort fizic). În cazul unei aritmii amenințătoare de viață sau care poate duce la complicații, pacientul va fi internat, monitorizat și tratat la secția de cardiologie, în spital.

Tratamentul pentru aritmiile ventriculare

Extrasistolele ventriculare nu necesită tratament decât în cazul în care încep să devină frecvente. Medicamentele betablocante se dau numai pacienților care suferă de boală coronariană ischemică (BCI). Pentru aritmiile severe, tratamentele includ medicație antiaritmică, implantarea unor dispozitive intracardiace sau chiar intervenție chirurgicală.

În cazurile de fibrilație este folosită cardioversia electrică (corectarea ritmului anormal cu ajutorul unui aparat numit defibrilator) atunci când medicația (betablocante, antiarimice, amiodaronă) nu funcționează. De asemenea, se poate folosi ablația cardiacă pentru corectarea aritmiilor. Realizată prin cateter, ablația este o procedură minim invazivă, efectuată sub anestezie.

Pacienții care au trecut printr-un episod de fibrilație ventriculară legat de un infarct miocardic acut și au supraviețuit au un risc mai mare de moarte subită cardiacă și în cazul lor, defibrilatoarele implantabile reprezintă tratamentul principal.

Măsuri de prevenție

Schimbarea stilului de viață este unul din cele mai bune lucruri pe care putem să le facem pentru sănătatea inimii. Renunțarea la fumat (nici măcar țigări electronice), alcool, droguri sau băuturi energizante îmbunătățește rapid sănătatea cardiovasculară. Asociația Americană a Inimii(AHA) recomandă includerea peștelui gras în meniul nostru dar și a altor alimente bogate în acizi grași omega 3.

Activitatea fizică în limitele impuse de propriile circumstanțe individuale ne ajută să gestionăm stresul din viața cotidiană, controlând astfel unul din factorii declanșatori ai aritmiilor ventriculare. Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să țină legătura cu un medic cardiolog și să efectueze controale regulate, pentru prevenirea oricăror complicații.

Studiile arată că suplimentarea cu magneziu are un rol important în profilaxia aritmiilor, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Pacienții care urmează deja un tratament trebuie să monitorizeze cu grijă efectele și să le comunice medicului; de asemenea, este important să-și urmărească pulsul și tensiunea arterială, să ia medicația la timp și în dozele prescrise.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu aritmii ventriculare beneficiază de tratamente moderne, în Laboratorul de Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile, care funționează la standarde internaționale. Aparatura de ultimă generație, care include și angiograful ultraperformant Philips Azurion 7, permite realizarea de proceduri de aritmologie intervențională pentru aritmiile ventriculare, cât și pentru alte afecțiuni, ca flutterul atrial, fibrilația atrială și sindromul WPW. La Spitalul Clinic SANADOR se realizează și intervenții de implantare a dispozitivelor intracardiace, ca defribilatorul cardiac și stimulatorul cardiac (pacemaker), necesar în anumite cazuri de bradicardie.

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu afecțiuni ale inimi au acces la servicii medicale integrate pentru sănătatea cardiovasculară. Echipa inimii de la SANADOR include medici de diverse specializări, profesioniști care, lucrând în echipă, aleg cel mai bun tratament pentru fiecare pacient. Cardiologii, chirurgii cardiovasculari, cardiologii intervenționiști, anesteziștii au la dispoziție tehnologie ultraperformantă, astfel că pot realiza intervenții complexe, inclusiv prin metode minim invazive. Pacienții beneficiază de investigații avansate, îngrijire preoperatorie și postoperatorie în noua Secție de terapie intensivă cardiovasculară complet digitalizată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR