Ce este arahnoidita

Arahnoidita este o afecțiune neurologică rară, caracterizată prin inflamația membranei arahnoide, unul dintre țesuturile care protejează creierul și măduva spinării. Pacienții beneficiază la SANADOR de consultații de neurologie, imagistică medicală și de o abordare terapeutică multidisciplinară, pentru diagnosticul precis și tratamentul afecțiunilor neurologice.

La SANADOR, tehnologii de ultimă generație permit o evaluare precisă a stării coloanei vertebrale și a structurilor nervoase.

Aceasta poate fi cauzată de factori multipli, printre care traumatisme și infecții. Modificările patologice din arahnoidită au ca rezultat funcționarea defectuoasă a nervilor spinali, ceea ce determină apariția unui spectru larg de simptome neurologice.

Meningele reprezintă un țesut alcătuit din trei membrane protectoare: dura mater, arahnoida și pia mater. Acestea îndeplinesc roluri esențiale în protecția mecanică a sistemului nervos central, circulația lichidului cefalorahidian, și suportul vaselor de sânge care alimentează țesuturile de la acest nivel.

Dura mater este stratul extern și rezistent, atașat de craniu. Arahnoida este membrana mijlocie, situată între dura mater și pia mater. Aceasta este separată de pia mater prin spațiul subarahnoidian, unde circulă lichidul cefalorahidian. Pia mater este stratul intern și subțire, care aderă strâns la suprafața creierului și măduvei spinării. Aceasta conține numeroase vase de sânge care irigă țesuturile creierului.

Inflamația arahnoidei cauzează o serie de modificări în lanț, formarea de țesut cicatricial și aderențe care comprimă nervii spinali, fibroză, scăderea fluxului lichidului cefalorahidian, comasarea sau încapsularea rădăcinilor nervoase, scăderea perfuziei de sânge la nivelul nervilor. Toate acestea au ca rezultat deteriorarea sau atrofia nervilor, ceea ce generează dureri severe și disfuncții neurologice.

Cel mai frecvent sunt afectați nervii din zona lombară și toracică, mai rar fiind prezente leziuni la nivelul întregii coloane vertebrale.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de arahnoidită

Există mai multe forme de arahnoidită, printre care:

  • Arahnoidita cerebrală – implică inflamația membranelor care înconjoară creierul;
  • Arahnoidita adezivă – cea mai severă formă, în care nervii spinali se lipesc între ei, cauzând dizabilitate. Pacienții cu arahnoidită spinală adezivă cronică pot necesita utilizarea unui scaun cu rotile;
  • Arahnoidita ossificans – caracterizată prin osificarea membranei arahnoide (transformarea în țesut osos);
  • Arahnoidita ereditară – o formă congenitală rară, rezultată din defecte ale meningelui prezente încă de la naștere;
  • Arahnoidita neoplazică – cauzată de prezența unor formațiuni tumorale;
  • Arahnoidita optochiasmatică – implică inflamația nervului optic, afectând vederea.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru arahnoidită

Arahnoidita poate fi declanșată de numeroși factori, printre care se numără:

Cauzele arahnoiditei pot fi dificil de identificat. După expunerea la factorii de risc, declanșarea simptomatologiei poate avea loc tardiv.

Pe de altă parte, arahnoidita poate fi idiopatică, ceea ce înseamnă că în unele cazuri nu poate fi identificată cauza.

Semne și simptome de arahnoidită

Manifestările clinice ale arahnoiditei variază în funcție de subtipul acesteia și localizarea leziunilor. Acestea pot include:

  • Dureri de cap;
  • Dureri cronice de spate, senzație de arsură sau înțepături, localizate în zona lombară, toracală sau cervicală, cu posibilă iradiere în membre;
  • Senzații anormale la nivelul pielii – amorțeală, furnicături, hipersensibilitate, senzație de arsură;
  • Slăbiciune musculară, dificultăți în mișcarea membrelor, până la paralizie parțială în stadii avansate;
  • Inabilitatea de a sta în șezut un timp prelungit;
  • Disfuncții ale vezicii urinare sau ale intestinului – cum ar fi pierderea abilității de a controla micțiunea (urinarea) sau defecația;
  • Disfuncții sexuale;
  • Țiuit în urechi;
  • Tulburări de vedere;
  • Oboseală cronică;
  • Spasme musculare și crampe – contracții involuntare și dureroase ale mușchilor;
  • Dureri articulare.

Intensitatea simptomelor poate varia de la manifestări ușoare până la complicații invalidante.

Stadiile arahnoiditei

Evoluția arahnoiditei poate fi împărțită în trei stadii:

  1. Stadiul inițial – presupune inflamația nervilor spinali, intensificarea fluxului de sânge și dispariția spațiului subarahnoidian. De asemenea, țesutul cicatricial începe să se dezvolte;
  2. Stadiul intermediar – are loc proliferarea țesutului cicatricial, cu aderarea (lipirea) nervilor între ei și la dura mater;
  3. Stadiul avansat – încapsularea completă a rădăcinilor nervoase și atrofia acestora au ca rezultat reducerea producției de lichid cefalorahidian în zona afectată. În unele cazuri, țesutul cicatricial se calcifică.

Complicații provocate de arahnoidită

Arahnoidita poate avea o evoluție progresivă. Fără un management adecvat, aceasta poate duce la complicații severe, precum:

  • Dizabilitate ireversibilă – durerile cronice și slăbiciunea musculară limitează capacitatea de muncă a pacienților. De asemenea, aceștia pot ajunge să depindă de dispozitive de asistență pentru a se putea deplasa;
  • Disfuncții ale organelor– pierderea controlului vezicii urinare și intestinului, precum și disfuncțiile sexuale pot avea un impact major asupra calității vieții;
  • Probleme psihologice – manifestările persistente ale arahnoiditei și limitările funcționale pot crește riscul de depresie și anxietate;
  • Dezvoltarea altor afecțiuni la nivelul sistemului nervos– cum ar fi siringomielia, chisturi arahnoide sau hidrocefalie.

În ceea ce privește speranța de viață în arahnoidita adezivă sau alte subtipuri, boala poate scurta viața pacienților cu aproximativ 12 ani. 

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Diagnosticul de arahnoidită

Diagnosticarea arahnoiditei începe printr-o anamneză, prin care specialistul evaluează simptomele și istoricul medical (cum ar fi informații privind intervenții chirurgicale spinale, proceduri diagnostice sau terapeutice realizate în trecut și prezența infecțiilor anterioare). Consultația este completată de un examen clinic, care permite identificarea disfuncțiilor neurologice, localizarea zonelor cu sensibilitate ridicată și a slăbiciunii musculare.

În continuare, investigațiile ajută la identificarea leziunilor și diferențierea arahnoiditei de alte afecțiuni neurologice cu manifestări similare, cum ar fi scleroza multiplă, hernia de disc sau tumori ale măduvei spinării.

Principala investigație prin care arahnoidita poate fi identificată și evaluată în detaliu este examenul RMN (imagistică prin rezonanță magnetică). Aceasta evidențiază anomalii ale membranei arahnoide, cum ar fi aderențe și comprimarea nervilor.

SANADOR oferă acces la o gamă completă de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor neurologice.

Atunci când un RMN nu poate fi efectuat sau dacă rezultatele sunt neconcludente, mielografia CT este o alternativă. Aceasta utilizează raze X și o substanță de contrast pentru a identifica leziunile.

Evaluarea funcției nervoase și musculare poate fi realizată prin electromiografie, pentru a determina gradul de afectare neurologică.

Puncția lombară pentru analiza lichidului cefalorahidian poate fi indicată dacă este suspectată o infecție sau alte afecțiuni ale sistemului nervos. Biopsia măduvei spinării este luată în considerare dacă medicul suspectează prezența unor mase tumorale.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru arahnoidită

În prezent, nu este disponibil niciun tratament care să vindece complet arahnoidita. Tratamentul bolii se concentrează pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului, printr-o serie de metode. Planul de tratament este adaptat severității bolii și nevoilor pacientului.

Tratamentul medicamentos poate include:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene sau opioide pentru controlul durerii cronice;
  • Anticonvulsivante și antidepresivepentru reducerea durerii neuropate;
  • Corticosteroizi pentru a reduce inflamația;
  • Miorelaxante pentru controlul spasmelor musculare.

Medicul poate recomanda tratamente cu impulsuri electrice pentru a modula percepția durerii, cum ar fi prin implantul unui dispozitiv electric sau prin terapia TENS (stimulare nervoasă electrică transcutanată).

Alte tratamente recomandate:

  • Kinetoterapie – exerciții specifice pentru menținerea mobilității și prevenirea atrofiei musculare;
  • Hidroterapie – exerciții în apă caldă pentru reducerea tensiunii musculare și îmbunătățirea funcției motorii;
  • Psihoterapieși suport psihologic – gestionarea anxietății și depresiei cu ajutorul specialistului.

Rar, în cazurile severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale, cum ar fi pentru restabilirea fluxului lichidului cefalorahidian și eliminarea aderențelor. Totuși, operația pentru arahnoidită nu oferă o ameliorare semnificativă a durerii și poate duce la complicații suplimentare. Deși arahnoidita este o afecțiune progresivă, monitorizarea atentă și abordarea terapeutică multidisciplinară pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Monitorizarea persoanelor cu arahnoidită

Monitorizarea pacienților cu arahnoidită este esențială pentru ajustarea tratamentului și prevenirea progresiei bolii. Astfel, sunt recomandate:

  • Evaluări periodice prin consultații multidisciplinare – pe lângă controlul neurologic și alte consultații sunt esențiale pentru un plan de tratament optim. Medicul neurolog, medicul urolog, kinetoterapeutul, psihologul sunt doar câțiva dintre specialiștii care pot colabora pentru tratarea unui pacient cu arahnoidită;
  • Teste imagistice– examenul RMN periodic permite evaluarea progresiei bolii, mai ales în cazurile în care simptomele se agravează;
  • Evaluarea funcțională – teste pentru aprecierea forței musculare, sensibilității și reflexelor pentru detectarea modificărilor neurologice.

Arahnoidita este o afecțiune rară, care necesită o evaluare complexă pentru un diagnostic diferențial corect.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de o echipă dedicată și multidisciplinară, pregătită pentru a oferi un plan terapeutic individualizat. Astfel, pacienții au acces la consultații de specialitate, realizate de medici cu experiență și dispun de echipamente de ultimă generație pentru o evaluare de precizie, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice.

În plus, departamentul de Medicină Fizică și de Reabilitare SANADOR asigură acces pacienților la servicii de recuperare neurologică, oferind programe personalizate menite să amelioreze simptomele și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților. Prin abordarea multidisciplinară și utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, SANADOR oferă acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate pentru pacienții cu afecțiuni neurologice complexe.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR