Vrei să obții corectarea poziției dinților prin aplicarea unui aparat dentar? Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR!
Vrei să obții corectarea poziției dinților prin aplicarea unui aparat dentar? Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR!
Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu alinierea și corecția poziției dinților, reglarea mușcăturii și a rapoartelor dintre cele două arcade dentare. Avantajele utilizării unui aparat dentar se resimt atât nu doar din punct de vedere estetic și funcțional, ci și asupra stimei de sine. Timpul investit într-un tratament ortodontic conduce atât la un zâmbet perfect, cât și la îmbunătățirea pe termen lung a sănătății orale.
Purtarea unui aparat dentar are multiple beneficii pentru pacient:
Prin urmare, un aparat dentar este alegerea ideală pentru un stil de viață sănătos, oferind în același timp un zâmbet armonios. Rolul unui aparat dentar este de aplicare continuă a presiunii asupra dinților problematici, într-un interval de timp care să permită mutarea acestora într-o poziție favorabilă. Pe măsură ce dinții migrează, se schimbă și fizionomia. În cazul corecțiilor minore, se poate face apel și la aparate dentare mobile sau la aparate dentare „invizibile”.
Aparatul ortodontic rezolvă problemele de aliniere a dinților pe cele două arcade, dar și modul în care dinții se întâlnesc la închiderea gurii, în mușcătură.
Există și situații complexe, în care tratamentul ortodontic trebuie însoțit de chirurgia ortognatică. Este vorba de cazurile în care anomaliile dentare sunt însoțite de anomalii osoase grave:
Este esențial să fii bine informat privind opțiunile de tratament, astfel încât să iei decizia potrivită pentru tine. Înainte de începerea tratamentului ortodontic, este necesară realizarea unei radiografii dentare sau a unei ortopantomograme.
Odată cu alinierea corectă a dinților și a arcadelor dentare, se îmbunătățește aspectul estetic, dar beneficiile sunt majore pentru sănătatea orală, precum și pentru fonație (vorbire) și masticație.
În funcție de rezultatul dorit și de vârsta la care se începe tratamentul ortodontic, pacientul poate opta pentru un aparat dentar fix metalic sau ceramic, mobil sau invizibil, compus dintr-un set de gutiere transparente, personalizate cu ajutorul tehnologiei digitale.
Indiferent de modelul ales, acestea sunt proiectate astfel încât să fie cât mai confortabile pentru pacient, însă presiunea exercitată de geometria aparatului, necesară corectării, poate produce un minim disconfort.
Avantajele utilizării unui dispozitiv modern, cum este aparatul dentar invizibil Spark, aduc îmbunătățiri estetice considerabile. Acestea au aceeași eficacitate ca și aparatele dentare tradiționale, însă au și câteva beneficii suplimentare: gutierele sunt detașabile, ceea ce înseamnă că pot fi scoase în timpul mesei sau atunci când te speli pe dinți. Lipsa brackeților contribuie la creșterea gradului de confort și adaptare, vorbirea nu este afectată, iar riscul de apariție a aftelor este eliminat.
Se recomandă purtarea unui aparat dentar în special copiilor, după instalarea dinților permanenți. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți adulți optează pentru acest tratament. Înainte de începerea tratamentului ortodontic, trebuie tratate leziunile carioase sau parodontale.
Evaluarea în vederea alegerii unui aparat dentar se face de către medicul stomatolog ortodont. Există situații în care unii pacienți nu pot purta aparat dentar, cum este în cazul celor afectați de parodontoză.
Perioada de timp în care va fi purtat un aparat dentar poate varia în funcție de severitatea malpozițiilor, iar corectarea poate dura de la câteva luni până la doi ani sau chiar mai mult. În acest interval de timp, este necesară efectuarea unui control periodic la medicul stomatolog ortodont (de regulă, lunar) pentru evaluarea corectărilor și reajustarea aparatului dentar.
În cazul adulților, este posibil ca durata purtării aparatului dentar să fie mai lungă, însă cu rezultate similare. Cu toate acestea, nu toate problemele pot fi corectate, dată fiind elasticitatea mai redusă a oaselor și oprirea creșterii acestora odată cu avansarea în vârstă.