Ce este antigenul carcinoembrionar

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este un tip de proteină secretată de diverse celule. În perioada vieții intrauterine, fetusul are niveluri ridicate de antigen carcinoembrionar, care scad mult după naștere. Adulții sănătoși au un nivel foarte scăzut de CEA, dar prezența unor tipuri de cancer poate determina creșterea acestuia, fiind numit marker tumoral CEA. La SANADOR, pacienții beneficiază de analize de laborator performante, prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne, pentru diagnostic precis și rapid.

Markerii tumorali sunt substanțe pe care unele celule canceroase le produc și care ajung în fluidele corporale, unde pot fi măsurate, prin markeri tumorali pentru diagnosticul cancerului. În cazul adulților, analize CEA pot fi efectuate pentru a verifica cât de bine funcționează tratamentul în anumite tipuri de cancer, în special cancerul intestinal. Testul de antigen carcinoembrionar poate de asemenea ajuta la urmărirea evoluției cancerului sau la răspândirea în alte părți ale corpului.

Un test CEA este folosit împreună cu alte investigații pentru a diagnostica, trata și urmări o serie de cancere, precum cancerul colorectal, cancerul de vezică urinară, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul ovarian și cancerul tiroidian. Dar un antigen carcinoembrionar mărit nu poate pune singur diagnosticul unei neoplazii, acesta necesită o examinare fizică și imagistică specifică. Există situații în care o persoană nu prezintă valori normale pentru antigen carcinoembrionar, dar are o afecțiune non-canceroasă, cum ar fi o boală hepatică sau o boală inflamatorie intestinală.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este recomandat testul CEA

O testare CEA nu este o modalitate exactă de a pune un diagnostic de cancer, deoarece multe alte boli pot determina creșterea nivelului acestei proteine. Există de asemenea situații în care anumite cancere nu determină un antigen carcinoembrionar mărit. În general, un test antigen carcinoembrionar este folosit dacă este cunoscut deja diagnosticul de cancer pentru:

  • a ghida planul de tratament, imediat după diagnosticare, fiind o testare de bază,
  • a evalua eficacitatea tratamentelor precum chimioterapia, imunoterapia, radioterapia sau intervențiile chirurgicale, în timpul tratamentului,
  • verificarea evoluției cancerului sau a răspândirii acestuia în alte părți ale corpului (metastaze),
  • pentru a verifica dacă cancerul a revenit (recidivă) după terminarea tratamentului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se realizează testarea pentru antigen carcinoembrionar

Testul de antigen carcinoembrionar este efectuat cel mai des din sânge, operațiunea de recoltare durează în general mai puțin de cinci minute. În timpul recoltării, un asistent medical introduce un mic ac într-una dintre venele de la nivelul brațului, care a fost în prealabil dezinfectat, atașează un flacon sau o eprubetă la ac și colectează o mică probă de sânge.

În momentul introducerii acului în venă, este posibil să apară o ușoară senzație de usturime locală. Ulterior, proba de sânge este trimisă la laborator, unde este analizată pentru a verifica cantitatea de antigen carcinoembrionar.

Mai rar, poate fi efectuat un test CEA din alte lichide, precum:

  • lichidul cefalorahidian sau LCR - din coloana vertebrală,
  • lichidul peritoneal - din cavitatea abdominală,
  • lichidul pleural - din zona din jurul plămânilor.

În aceste cazuri, medicul recoltează de obicei o mică probă de lichid folosind un ac sau o seringă, printr-o procedură care durează în jur de 30 de minute. Pentru această recoltare este necesară efectuarea unei anestezii epidurale, locale, la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul toracelui. Apoi, medicul introduce un ac sau o seringă în zonă și colectează o probă de LCR, lichid pleural sau lichid peritoneal.

În ceea ce privește pregătirea înainte de efectuarea unui test antigen carcinoembrionar, trebuie discutat cu medicul specialist, deoarece, în unele situații, poate fi necesară oprirea temporară a anumitor medicamente sau suplimente care cresc riscul de sângerare, cum ar fi aspirina.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Valorile normale pentru antigen carcinoembrionar

Valorile normale pentru antigenul carcinoembrionar pot varia puțin în funcție de laborator, acestea având intervale de referință ușor diferite. Există situații în care pot fi acceptate praguri mai mari, în funcție de circumstanțele fiecărui pacient în parte. CEA este de obicei raportat în nanograme pe mililitru (ng/mL), iar valorile cel mai des considerate ca normale sunt încadrate între 0 și 2,9 ng/mL.

Dar obținerea unor valori normale pentru antigen carcinoembrionar nu exclude posibilitatea prezenței cancerului, deoarece unele cancere intestinale nu provoacă creșterea nivelului CEA. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer colorectal, dar cu o valoare CEA normală, s-a observat o rată de supraviețuire generală mai bună.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce înseamnă o valoare anormală a markerului tumoral CEA

În general, un nivel de antigen carcinoembrionar mai mare de 2,9 ng/mL este considerat anormal, dar nu înseamnă neapărat că este prezentă o neoplazie. Medicul specialist folosește rezultatele testelor CEA pentru a urmări cancerul astfel:

  • nivelurile scăzute de CEA - pot însemna că o tumoră este mică și nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, dar anumite tipuri de cancer nu produc atât de mult antigen carcinoembrionar,
  • nivelurile ridicate de CEA - pot sugera că o tumoră este mare sau s-a răspândit în alte părți ale corpului,
  • nivelul de CEA este mai mare decât normalul și crește în timp - poate semnala că neoplazia a crescut sau a recidivat după tratament.

Este foarte important de reținut că nivelurile ridicate de antigen carcinoembrionar nu înseamnă neapărat prezența unui cancer. De exemplu, fumatul poate crește nivelul CEA, dar și numeroase afecțiuni, printre care:

Niveluri crescute de antigen carcinoembrionar pot apărea de asemenea la anumite persoane care urmează tratament cu anticorpi monoclonali sau la femeile însărcinate.

Alte investigații indicate în caz de antigen carcinoembrionar mărit

În momentul în care este descoperit un antigen carcinoembrionar mărit pentru care nu este cunoscută cauza, medicul poate recomanda efectuarea mai multor investigații de imagistică medicală. Acestea pot include:

Măsurarea nivelului de antigen carcinoembrionar la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator avansate pentru măsurarea nivelului de CEA și a altor tipuri de markeri tumorali, cu rezultate precise și rapide, pentru diagnostic corect și stabilirea unui plan de tratament personalizat.

Pacienții cu valori crescute ale antigenului carcinoembrionar au acces la consultații și investigații avansate, precum tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RMN 3Tesla), care permit o vizualizare detaliată a organelor interne, facilitând astfel diagnosticarea exactă a posibilelor tumori sau leziuni. Pe lângă aceste investigații, pacienții beneficiază și de biopsie, probele fiind recoltate în condiții de maximă siguranță la Spitalul Clinic SANADOR și analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR