Ce sunt anticorpii antinucleari?

Anticorpii antinucleari (ANA) sunt printre anticorpii sintetizați cel mai des de sistemul imunitar în cazul unor boli autoimune. Denumirea acestora provine de la ținta lor, care sunt anumite componente ale nucleilor celulari (de exemplu, nucleozomii și ribonucleotidele). Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente avansate, asigură pacienților servicii medicale performante pentru măsurarea nivelului de anticorpi antinucleari.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar al corpului uman pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, infecțiilor virale sau parazitare. În bolile autoimune, organismul produce anticorpi împotriva propriilor celule sau țesuturi.

Testul ANA este o analiză din sânge nespecifică, ce detectează atât prezența, cât și numărul anticorpilor antinucleari atunci când există o suspiciune ridicată de boală autoimună. Deși majoritatea oamenilor prezintă o cantitate infimă de ANA, numărul crescut al acestora, alături de alte analize (de exemplu, semne de inflamație-VSH crescut și/sau proteina C reactivă crescută) și de semne și simptome specifice unei afecțiuni autoimune orientează adesea medicul specializat în reumatologie sau în medicină internă spre alte investigații.

Când este indicată testarea anticorpilor antinucleari?

Analiza ANA este indicată în caz de:

  • erupții cutanate caracteristice, accentuate de expunerea la soare (de exemplu, rash malar, rash heliotrop), ori leziuni urticariene sau buloase;
  • cădere părului pe o perioadă mai lungă de timp, alături de eroziuni sau ulcerații care nu se vindecă;
  • oboseală accentuată, alături de mialgii și febră, în absența unei infecții;
  • dureri articulare, rigiditate articulară sau anchiloză și edem al articulațiilor, în absența unei afecțiuni degenerative, precum artroza;
  • anemie hemolitică (dsitrugerea hematiilor din sânge cu scăderea numărului acestora);
  • modificări ale altor analize de laborator, precum trombocitopenie (număr scăzut de trombocite), limfopenie (număr scăzut de limfocite), hipergamaglobulinemie, hematurie sau proteinurie (sânge sau proteine în urină).

Astfel, testul de anticorpi antinucleari se folosește pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului de:

  • lupus eritematos sistemic (boală autoimună severă care afectează pielea, rinichii, vasele de sânge și creierul);
  • pemfigus;
  • poliartrita reumatoidă (afectarea simultană a mai multor articulații care devin dureroase și se umflă, deformându-se în timp);
  • sclerodermia (scleroza pielii și a vaselor de sânge din anumite organe, precum plămânii);
  • dermatomiozita (boală rară care afectează mușchii și pielea);
  • sindromul Sjögren (cu xerostomie-uscarea gurii și xeroftalmie-uscarea ochilor);
  • boala Addison (care afectează glandele suprarenale);
  • hepatita autoimună (cu icter și evoluție severă).

În toate situațiile, testul de anticorpi antinucleari nu este suficient pentru stabilirea diagnosticului, iar valorile acestuia se corelează întotdeauna cu titrele altor anticorpi sau alte analize (de exemplu, factor reumatoid, test ASLO, anticorpi anti-CCP în poliartrita reumatoidă, anticorpi anti-ADN dublu catenar în lupus eritematos sistemic, anti-centromer sau anti-Scl 70 în sclerodermie ori anti-mitocondriali în ciroza biliară primitivă).

În 2019, ghidurile americane și europene (elaborate de EULAR-European Alliance of Associations for Rheumatology și ACR-American College of Rheumatology) au introdus dozarea anticorpilor antinucleari ca analiză obligatorie pentru stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic, iar un rezultat pozitiv la cel puțin două dozări succesive este considerat înalt sugestiv pentru această afecțiune.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum este realizată analiza ANA?

În general, testarea anticorpilor antinucleari se realizează prin imunofluorescență indirectă, o tehnică de laborator care folosește microscopul cu fluorescență și permite detectarea autoanticorpilor circulanți. Astfel, bolnavului i se recoltează sânge venos într-o eprubetă obișnuită, fără a exista restricții alimentare și fără a fi nevoie de recoltare într-un anumit moment al zilei.

După recoltare, proba este transportată către laborator, unde serul este diluat succesiv și adăugat peste un substrat care poate fi derivat din țesut animal sau uman. Ulterior, în a doua etapă, la acest preparat se adaugă o soluție de anticorpi marcați fluorescent care se vor lega de anticorpii primari din sângele bolnavului. Etapa finală constă în analiza pattern-urilor la microscop, mai exact a modului în care se poziționează anticorpii, existând anumite modele caracteristice în funcție de afecțiune, precum aspectul omogen (în lupus), aspectul pătat (în miozită, sclerodermie) sau aspectul de centrozom (în sindrom Raynaud).

Mult mai rar, analiza ANA se realizează prin tehnica imunoenzimatică ELISA care constă în interacțiunea dintre autoanticorpii din proba analizată, care în general sunt de tip IgG (mai puțin frecvent IgM sau IgA), cu un preparat antigenic. Rezultatul este pozitiv, negativ sau echivoc și în general trebuie confirmat prin imunofluorescență indirectă.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Rezultatele testului de anticorpi antinucleari

Rezultatul se exprimă ca ultima diluție la care se observă fluorescență la peste 50% dintre nucleii examinați. Astfel, pe buletinul de analize apare un raport, adică un titru (1:40, 1:80), care dacă este crescut (respectiv mai mare de 1:160) poate indica o afecțiune autoimună a țesutului conjunctiv. Trebuie menționat faptul că nu toate bolile autoimune se asociază cu anticorpi antinucleari, exemplele cele mai sugestive fiind psoriazisul, vitiligo sau astmul broșic.

Un raport mai mic de 1:80 este considerat negativ, însă rezultate pozitive pot apărea și la persoanele mai în vârstă (în absența vreunei boli), la cei care iau medicație anti-hipertensivă, anti-convulsivantă sau anti-TNFα (terapie biologică), dar și în caz de:

  • infecții virale (mai ales mononucleoză infecțioasă la copii sau tuberculoză);
  • arsuri extinse;
  • anumite tipuri de cancere.

Screeningul ANA este indicat pentru:

  • monitorizarea tratamentului;
  • evaluarea extinderii unei tulburări de țesut conjunctiv (de exemplu, trecerea de la lupus eritematos cutanat-formă localizată de boală, la lupus eritematos sistemic);
  • diferențierea unor dureri nespecifice (de exemplu, durerile articulare din artroză de cele din diferite tipuri de artrite autoimune), fapt care ajută la orientarea spre alte investigații;
  • pacienții cu rude de gradul I cu afecțiuni autoimune.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Testarea anticorpilor antinucleari la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici cu o vastă experiență și de investigații complete, prin analize de laborator avansate, conform recomandărilor specialiștilor. Testul pentru anticorpi antinucleari (ANA) este efectuat în Laboratoarele SANADOR, echipate cu tehnologie de ultimă generație, pentru rezultate rapide și precise.

Pentru interpretarea rezultatelor testelor de anticorpi antinucleari și diagnosticarea corectă a bolilor autoimune, SANADOR asigură acces la consultații de reumatologie, medicină internă și imunologie clinică, realizate de medici cu vastă experiență în managementul și tratamentul acestor afecțiuni. Pacienții beneficiază de tratament personalizat, în funcție de specificul fiecărui caz, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR