Ce este angioplastia carotidiană?

Angioplastia carotidiană este o procedură minim invazivă de tratament pentru ateroscleroza arterelor carotide (boala carotidiană). Această afecțiune este caracterizată de îngustarea vaselor de sânge de la nivelul gâtului, ceea ce afectează fluxul de sânge către creier. Angioplastia carotidiană este necesară în tratamentul stenozelor de grad ridicat, această procedură de neuroradiologie intervențională fiind o alternativă la procedura chirurgicală (endarterectomie carotidiană).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Intervenția restabilește circulația sangvină optimă la nivelul creierului, prevenind astfel un atac ischemic tranzitoriu sau un accident vascular cerebral ischemic. Ateroscleroza este caracterizată de prezența unor plăci de aterom la nivelul pereților arteriali, care îngustează canalul vasului de sânge. Plăcile sunt compuse din colesterol și alte substanțe. Pe măsură ce cresc în volum, îngreunează circulația sangvină. De asemenea, acestea se pot rupe, cauzând formarea unui cheag de sânge sau migrarea fragmentelor în zone vitale. Atunci când afectează arterele carotide, ateroscleroza se asociază cu un risc ridicat de accident vascular cerebral, care poate cauza invaliditate sau deces.  

Angioplastia carotidiană se efectuează percutanat, printr-o puncție (înțepătură) la nivelul pielii, fără a fi necesare incizii. Astfel, recuperarea este rapidă, iar riscurile sunt minime. În timpul procedurii, medicul dilată zona stenozată cu ajutorul unui cateter (tub subțire) și a unui balon expandabil de mici dimensiuni. De asemenea, poate monta un stent, pentru a menține canalul deschis. Intervenția este efectuată sub ghidajul unui aparat cu raze X numit angiograf.

Watch on YouTube

În trecut, prima opțiune de tratament pentru acest tip de ateroscleroză era endarterectomia carotidiană, o procedură de chirurgie vasculară. Operația pentru carotidă înfundată presupune deschiderea arterei printr-o incizie la nivelul gâtului, urmată de îndepărtarea plăcii de aterom. Procedura este folosită și în prezent, fiind mai potrivită pentru anumiți pacienți decât angioplastia carotidiană. 

Cui îi este recomandată angioplastia carotidiană?

Angioplastia carotidiană este indicată pacienților care prezintă o stenoză carotidiană în proporție mai mare de 70% la nivelul arterei carotide, fie că au sau nu istoric sau simptome de accident vascular cerebral.

Medicul poate recomanda o angioplastie carotidiană în următoarele situații:

  • Starea de sănătate a pacientului nu permite efectuarea unui tratament chirurgical – spre exemplu, în caz de afecțiuni pulmonare sau cardiace severe (angină pectorală instabilă, insuficiență cardiacă congestivă avansată, infarct miocardic recent);
  • Localizarea stenozei face dificilă intervenția chirurgicală;
  • Pacientul a beneficiat în trecut de endarterectomie carotidiană și se prezintă cu o nouă stenoză (restenozare);
  • Istoric de radioterapie la nivelul gâtului;
  • Prezența unei traheostome;
  • Ocluzia arterei carotide contralaterale (opuse celei care se tratează);
  • Istoric de leziuni la nivelul corzilor vocale.

Angioplastia carotidiană poate fi contraindicată în anumite cazuri, cum ar fi la pacienții cu istoric de alergii severe la substanța de contrast și la cei cu defecte ale arcului aortic (spre exemplu, prezența unor calcificări majore la acest nivel).

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Ce investigații se efectuează înainte de operație?

Înainte de intervenție, medicul va recomanda un set de analize de sânge, precum și unele investigații imagistice, pentru a prelua imagini din interiorul arterelor:

  • Ecografie Doppler de carotide: Presupune aplicarea unui gel special pe pielea gâtului și deplasarea unui transductor cu ultrasunete pe suprafața acesteia;
  • Angiografie carotidiană (arteriografie cerebrală): Este procedura minim invazivă de diagnostic a bolii carotidiene, prin care se evidențiază leziunile aterosclerotice, cu ajutorul substanței de contrast. Aceasta se efectuează în mod similar cu angioplastia, prin cateterism. Procedura de tratament poate fi efectuată imediat în continuarea angiografiei, în cadrul aceleiași intervenții;
  • Angio-CT sau angio-RMN: Sunt tipuri de tomografie computerizată, respectiv RMN, care permit vizualizarea specifică a vaselor de sânge. Un computer tomograf (CT) utilizează raze X pentru a prelua imagini detaliate ale structurilor interne, iar un RMN folosește câmpul magnetic. Aceste proceduri presupun introducerea pacientului într-un aparat circular tip tunel sau gogoașă.

Cum se realizează angioplastia carotidiană?

Angioplastia carotidiană este o procedură de cardiologie intervențională efectuată într-un laborator de cateterism.

Cum este pregătit pacientul?

Medicul poate recomanda întreruperea unor tratamente medicamentoase, cum ar fi anticoagulantele, unele antidiabetice și antiinflamatoarele nesteroidiene. Medicamentele permise pot fi administrate cu o cantitate mică de apă, deoarece consumul de lichide trebuie întrerupt în noaptea dinaintea procedurii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Imediat înaintea procedurii, pacientul va sta întins pe o masă medicală specială, în sala de angiografie. Pentru că de obicei se utilizează abordul transfemural, medicul specialist va aplica o soluție antiseptică în zona inghinală, apoi va injecta un anestezic local. De asemenea, un medic specializat în anestezie și terapie intensivă va monitoriza permanent activitatea cardiacă a pacientului în timpul intervenției. În general, nu este necesară anestezia generală. Echipa medicală va administra, însă, fluide și medicamente sedative pe cale intravenoasă, pentru ca pacientul să rămână relaxat și treaz pe parcursul procedurii.

Ce se întâmplă în timpul angioplastiei carotidiene?

Procedura propriu-zisă de angioplastie carotidiană presupune următoarele etape:

  1. Medicul introduce o teacă (tub mic de plastic) prin piele, în zona inghinală, accesând astfel artera femurală.
  2. Specialistul introduce prin teacă un cateter (tub subțire și flexibil din plastic), prevăzut cu un balon dezumflat la vârf, care este ghidat până la nivelul arterei carotide afectate. Medicul poate vizualiza poziția acestuia pe ecranul angiografului, cu ajutorul razelor X. Pacientul nu va simți disconfort sau durere.
  3. Prin cateter, medicul injectează o substanță de contrast pentru a obține imagini detaliate ale plăcilor de aterom, cu ajutorul angiografului. Sunt introduse și alte instrumente de mici dimensiuni, cum ar fi un filtru de protecție embolică, care colectează fragmentele de plăci ateromatoase ce se pot desprinde.
  4. Balonul este poziționat în zona stenozată și este umflat progresiv, pentru a dilata vasul de sânge.
  5. Medicul extrage balonul, apoi inseră un stent, un dispozitiv metalic cilindric, care va rămâne fixat pe pereții arterei, pentru a o menține deschisă. Acesta poate fi impregnat cu substanțe farmaceutice care previn restenozarea. Se efectuează angiografii repetate, pentru a confirma poziția stentului.
  6. La final, sunt îndepărtate cateterele și teaca. Se aplică presiune pe zona puncției, pentru a opri sângerarea, apoi regiunea este bandajată cu un pansament steril.

Îngrijirea postoperatorie

După procedură, poate fi necesară spitalizarea pentru o noapte, sub supraveghere medicală. Dacă angioplastia carotidiană a fost efectuată dimineața, pacientul poate fi externat în aceeași zi.

Pentru a preveni sângerarea la locul puncției, pacientul trebuie să stea întins, nemișcat, timp de câteva ore și va primi medicamente pentru reducerea disconfortului și a durerii. Post-intervenție, poate fi nevoie de o nouă ecografie Doppler de artere carotide sau de alte analize, pentru a evalua rezultatul.

Recuperarea după angioplastia carotidiană

Pacienții care beneficiază de angioplastie carotidiană se bucură de o recuperare ușoară și rapidă. Locul puncției rămâne sensibil și inflamat în următoarele zile. După intervenție, pacientul trebuie să evite efortul fizic intens și ridicarea de greutăți timp de câteva zile.

Medicul va prescrie anticoagulante, care trebuie administrate, în general, timp de o lună după intervenție, pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge. Specialistul poate oferi și alte recomandări, dacă este cazul. De asemenea, este importantă menținerea unui stil de viață sănătos pe termen lung, pentru a preveni restenozarea.

Riscurile intervenției

Precum orice altă procedură medicală, angioplastia carotidiană prezintă o serie de riscuri:

  • Reacție alergică la substanța de contrast;
  • Sângerări abundente sau hematom la nivelul puncției;
  • Restenozarea arterei în timp;
  • Formarea unui cheag de sânge post-intervenție sau detașarea plăcii de aterom în timpul procedurii – acestea pot obstrucționa fluxul de sânge către creier sau inimă, cauzând un accident vascular cerebral, infarct miocardic sau deces.

Cu toate acestea, riscurile sunt în general mai mici comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică. Ele diferă în funcție de starea de sănătate, de vârstă și de alte caracteristici ale pacientului. Echipa medicală va lua toate măsurile pentru a reduce aceste riscuri. Spre exemplu, va administra anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Angioplastia carotidiană la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, pentru evaluarea rapidă și detaliată a stării de sănătate, în vederea stabilirii indicației de angioplastie carotidiană. După stabilirea acestei recomandări, pacientul va fi supus unui consult preanestezic complet și va efectua toate analizele și investigațiile imagistice necesare.

Watch on YouTube

Procedura de angioplastie carotidiană se desfășoară în Laboratorul de Cateterism din Spitalul Clinic SANADOR, care este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Toate intervențiile au loc într-o atmosferă sterilă, asigurată de un sistem performant de ventilație cu presiune pozitivă.

Dacă stenoza carotidiană este severă și a produs un accident vascular cerebral ischemic, Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat, poate gestiona eficient această complicație, prin tromboliză intravenoasă. Pentru a beneficia de acest tratament, pacientul trebuie să ajungă la spital după cel mult 4 ore și jumătate de la apariția primelor semne și simptome. Spitalul Clinic SANADOR dispune și de un Serviciu de Ambulanță cu dispecerat propriu (telefon 021.9699), astfel încât pacienții au acces la cele mai bune îngrijiri medicale prespitalicești de urgență și la transport specializat la spital.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR