Ce este angioplastia carotidiană?
Angioplastia carotidiană este o procedură minim invazivă de tratament pentru ateroscleroza arterelor carotide (boala carotidiană). Această afecțiune este caracterizată de îngustarea vaselor de sânge de la nivelul gâtului, ceea ce afectează fluxul de sânge către creier. Angioplastia carotidiană este necesară în tratamentul stenozelor de grad ridicat, această procedură de neuroradiologie intervențională fiind o alternativă la procedura chirurgicală (endarterectomie carotidiană).
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Intervenția restabilește circulația sangvină optimă la nivelul creierului, prevenind astfel un atac ischemic tranzitoriu sau un accident vascular cerebral ischemic. Ateroscleroza este caracterizată de prezența unor plăci de aterom la nivelul pereților arteriali, care îngustează canalul vasului de sânge. Plăcile sunt compuse din colesterol și alte substanțe. Pe măsură ce cresc în volum, îngreunează circulația sangvină. De asemenea, acestea se pot rupe, cauzând formarea unui cheag de sânge sau migrarea fragmentelor în zone vitale. Atunci când afectează arterele carotide, ateroscleroza se asociază cu un risc ridicat de accident vascular cerebral, care poate cauza invaliditate sau deces.
Angioplastia carotidiană se efectuează percutanat, printr-o puncție (înțepătură) la nivelul pielii, fără a fi necesare incizii. Astfel, recuperarea este rapidă, iar riscurile sunt minime. În timpul procedurii, medicul dilată zona stenozată cu ajutorul unui cateter (tub subțire) și a unui balon expandabil de mici dimensiuni. De asemenea, poate monta un stent, pentru a menține canalul deschis. Intervenția este efectuată sub ghidajul unui aparat cu raze X numit angiograf.
În trecut, prima opțiune de tratament pentru acest tip de ateroscleroză era endarterectomia carotidiană, o procedură de chirurgie vasculară. Operația pentru carotidă înfundată presupune deschiderea arterei printr-o incizie la nivelul gâtului, urmată de îndepărtarea plăcii de aterom. Procedura este folosită și în prezent, fiind mai potrivită pentru anumiți pacienți decât angioplastia carotidiană.