Ce este examenul angio-CT al arterelor carotide

Examenul angio-CT al arterelor carotide este o investigație imagistică care utilizează tomografia computerizată și o substanță de contrast specială pentru a crea imagini detaliate ale arterelor carotide, ceea ce permite diagnosticul unor afecțiuni ale acestora. La SANADOR, pacienții au acces la servicii avansate de imagistică medicală și consulturi interdisciplinare în neurologie, cardiologie și chirurgie vasculară.

La SANADOR, pacienții au acces la investigații imagistice efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice.

Arterele carotide comune și ramurile lor (artera carotidă internă, respectiv externă) vascularizează creierul, gâtul și fața și se regăsesc de o parte și de alta gâtului. În timpul unui angio-CT de artere carotide, o substanță de contrast este injectată la nivelul unei vene periferice și preluată de fluxul sanguin, ceea ce permite evidențierea vaselor de sânge pe imaginile obținute.

Tomografia computerizată este un examen imagistic ce utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale organelor interne, imagini care sunt apoi supuse unei procesări computerizate avansate. Aparatul sau scannerul de CT este format dintr-un portal circular de mari dimensiuni, numit gantry. La scanner-ul de CT este atașat o masă pe care se poziționează pacientul și care glisează în interiorul și în afara gantry-ului în timpul examinării.

În timpul unui examen CT, scanner-ul CT trimite un fascicul îngust de raze X care trece prin corpul pacientului în timp ce gantry-ul se rotește, astfel încât să se obțină imagini din mai multe unghiuri. Mai mulți detectori electronici, poziționați diametral opus față de tubul de raze X, vor măsura cantitatea de raze X absorbită de fiecare țesut în parte, în funcție de densitatea acestuia. La final, informațiile sunt preluate de un computer specializat, care interpretează aceste variații ale absorbției de raze X pentru a reconstrui imagini bidimensionale (2D) (numite și secționale) ale zonei examinate. Cu cât țesutul este mai dur (radiodens), acesta va avea o culoare mai albă (de exemplu, oasele); țesuturile moi (de exemplu inima, ficatul) apar în diverse nuanțe de gri, iar țesuturile cu aer (de exemplu, plămânii) apar negre.

Imaginile transversale generate după o angiografie CT carotidiană pot fi prelucrate digital și reconstruite în imagini tridimensionale (3D) ale arterelor carotide. Acest lucru permite medicilor vizualizarea detaliată a vaselor carotidiene și detectarea unor blocaje de tip aterosclerotic, stenoze (îngustări), de exemplu stenoza carotidiană, dilatări (anevrisme), disecții sau alte anomalii ale vaselor carotidiene.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Indicații pentru angiografie CT carotidiană

Medicul poate recomanda efectuarea unui examen angio-CT al arterelor carotide în următoarele situații:

  • după un atac ischemic tranzitor sau atac vascular cerebral, pentru evaluarea unor ocluzii (blocaje) sau tromboze (prezența unor cheaguri de sânge în interiorul vaselor carotidiene, ce pot limita trecerea sângelui spre creier);
  • pentru detecția unor anevrisme (dilatări) ale vaselor carotide sau ale ramurilor lor, după o hemoragie subarahnoidiană (sângerare în foițele meningeale);
  • evaluarea severității și a extinderii bolii vasculare aterosclerotice, una dintre cauzele principale de accident vascular cerebral, manifestată prin depunerea de grăsime în interiorul vaselor, cu îngreunarea fluxului sanguin;
  • evaluarea unor malformații vasculare ce pot debuta cu hemoragii cerebrale;
  • diagnosticul unor tumori cerebrale;
  • diagnosticul disecției carotidiene – identificarea unor rupturi la nivelul învelișului intern al arterelor carotidiene, asociate frecvent cu traumatisme sau boli ale țesutului conjunctiv;
  • ca parte a planning-ulului preoperator – vizualizarea detaliată a vaselor carotidiene poate fi necesară înainte de anumite proceduri chirurgicale, precum endarterectomia carotidiană sau stentarea arterelor carotidiene;
  • post-intervenție chirurgicală, pentru a evalua patența vaselor și a unor complicații ce pot apărea după diverse proceduri chirugicale.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pregătirea pentru angio-CT de artere carotide

Pregătirea pentru un angio-CT carotidiană este esențială pentru maximizarea eficienței și a siguranței procedurii. Înainte de intervenție, pacientul trebuie să informeze medicul asupra istoricului de alergii, în special la substanțele de contrast pe bază de iod ce vor fi utilizate pentru opacifierea vaselor carotidiene în timpul procedurii. În cazul unui istoric pozitiv de alergie la substanța de contrast, pacientul va primi medicație de tip antihistaminic sau de tip antiinflamator steroidian înainte de procedură.

De asemenea, pacientul trebuie să menționeze orice afecțiune cronică de care suferă, (de exemplu, boala de rinichi sau diabetul zaharat), întrucât utilizarea substanței de contrast iodate ar putea agrava o afecțiune cronică renală sau ar putea interfera cu anumite medicamente utilizate în tratamentul diabetului zaharat. Pacientele trebuie să înștiințeze medicul și în ceea ce privește sarcina sau posibilitatea de a fi însărcinată, pentru a evita expunerea fătului la radiații ionizante, mai ales în primul trimestru de sarcină. Consumul de alimente solide sau lichide trebuie evitat cu cel puțin 4-6 ore înainte de intervenție, pentru a diminua șansele de apariție a unor reacții adverse la substanța de contrast (de exemplu, greață).

Un alt pas obligatoriu în pregătirea pentru un angio-CT carotidian este dozarea nivelurilor de creatinină din sânge. Această analiză este esențială înainte de utilizarea substanței de contrast iodate, întrucât valorile normale ale nivelului de creatinină asigură o eliminare eficientă și rapidă a substanței de contrast din organism după injectare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se desfășoară angiografia CT carotidiană

Procedura de angiografie CT carotidiană începe prin poziționarea pacientului de către un tehnician radiolog pe masa de CT, care va glisa înăuntrul și în afara scanner-ului. Înainte de investigație, pacientul va fi rugat să îndepărteze orice obiect metalic, precum bijuterii, catarame, ochelari etc. Capul va fi poziționat într-un suport special, pentru a asigura stabilitatea și pentru a minimiza mișcarea acestuia în timpul investigației. Ulterior, pacientului i se va monta o linie venoasă periferică. Tehnicianul va ieși din încăpere chiar înainte de începerea scanării și va observa procedura dintr-o încăpere învecinată, separată de camera de examinare printr-un geam.

Injectarea substanței de contrast poate provoca o senzație de căldură, iar unii pacienți pot resimți un gust metalic pentru o scurtă perioadă de timp. Pe parcursul examinării, pacientul poate auzi diverse zgomote, de tipul unor bâzâituri, determinate de rotirea scanner-ului în jurul său. Scanarea propriu-zisă este complet nedureroasă și durează, de regulă, de la câteva secunde până la maximum 5 minute, în cazul angiografiei CT carotidiene.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce urmează după examenul angio-CT carotidian

După examenul angio-CT carotidian, linia intravenoasă este îndepărtată și locul injecției este curățat și acoperit cu un pansament. După procedură, pacientul trebuie supravegheat o scurtă perioadă de timp, pentru monitorizarea apariției unor reacții adverse imediate determinate de administrarea substanței de contrast, precum erupții cutanate, prurit (mâncărimi) sau greață. Pacientul va fi, de asemenea, rugat să se hidrateze corespunzător după investigație, pentru a accelera eliminarea pe cale renală a substanței de contrast din organism.

Medicul de radiologie și imagistică medicală va analiza apoi imaginile și va redacta un raport (interpretare), care va fi trimisă apoi către medicul care a solicitat investigația (neurolog, chirurg vascular etc.). Atunci când se identifică o anumită afecțiune a arterelor carotidiene sau când rezultatele sunt neconcludente, poate fi necesară completarea examenului CT cu investigații suplimentare, precum RMN (rezonanță magnetică) sau ecografie Doppler.

Avantajele angiografiei CT la arterele carotide

Angiografia CT carotidiană posedă numeroase avantaje față de alte metode de investigare imagistică a arterelor carotidiene:

  • este non-invazivă, în comparație cu angiografia pe cateter;
  • permite obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, inclusiv tridimensionale a arterelor carotidiene, ceea ce ajută medicul radiolog să caracterizeze corect vascularizația cerebrală și să depisteze cu ușurință diverse afecțiuni ale vaselor carotidiene;
  • este o investigație rapidă, ce se pretează inclusiv pentru diagnosticul în urgență a unor afecțiuni acute, cea mai frecventă dintre acestea fiind accidentul vascular cerebral de tip ischemic;
  • posedă mai puține riscuri pentru pacient față de alte metode de investigare ale vascularizației ceerebrale, precum angiografia carotidiană pe cateter.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Riscuri și contraindicații pentru angio-CT carotidian

Cele mai frecvente riscuri asociate procedurii de angio-CT carotidian includ:

  • expunerea la radiații ionizante – deși expunerea la radiații în timpul efectuării examinării CT este mai mare decât cea asociată radiografiilor clasice, cantitatea de radiații utilizată în timpul angiografiei CT carotidiene este considerată minimală; procedura trebuie, însă, evitată la pacientele gravide, pentru a nu expune fătul la radiații;
  • reacții alergice la substanța de contrast iodată – acestea sunt, de regulă, minime (de tipul erupțiilor cutanate, greață sau mâncărimi), însă, rareori, pot fi și severe, de tipul șocului anafilactic;
  • nefropatia indusă de substanța de contrast – după introducerea substanței de contrast poate apărea o agravare a funcției renale, mai ales în cazul pacienților cu boli renale preexistente;
  • extravazarea substanței de contrast în țesuturile înconjurătoare – accidentele de injectare, în care substanța de contrast este introdusă paravenos (în afara venei) poate irita țesuturile învecinate, inclusiv vasele și nervii alăturați; durerea în timpul injectării trebuie anunțată și poate fi un indiciu al apariției unui astfel de accident.
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Examenul Angio-CT carotidian la SANADOR

La SANADOR, pacienții care au indicație pentru angio-CT carotidiană beneficiază de investigații în condiții optime, utilizând echipamente de ultimă generație, precum CT DefinitionEdge 128 slice sau CT Siemens Somatom Go Up, contribuind la stabilirea unui diagnostic precis și rapid, esențial pentru inițierea promptă a tratamentului adecvat.

În plus, în funcție de particularitățile fiecărui caz, pot fi efectuate și alte explorări imagistice performante, precum angio-RM sau RMN de cord, pentru evaluarea complexă a sistemului cardiovascular. Pentru o evaluare completă, SANADOR oferă și consultații de specialitate în chirurgie vasculară, neurologie și cardiologie, esențiale în managementul afecțiunilor vasculare.

În plus, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la proceduri minim invazive, precum angioplastia carotidiană, în Laboratorul de Cateterism, echipat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Aceste proceduri sunt efectuate de o echipă de specialiști cu vastă experiență, asigurând pacienților îngrijire medicală la cele mai înalte standarde.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR