Stabilirea diagnosticului de angiodisplazie gastrointestinală
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Analize de sânge
Pacienții cu angiodisplazie pot prezenta anemie feriprivă în urma sângerărilor de la nivel gastrointestinal. Aceasta este diagnosticată prin scăderea numărului de globule roșii, a hemoglobinei, a hematocritului și a fierului seric. Pentru a determina bolile asociate angiodisplaziei, sunt necesare și alte teste precum determinarea funcției renale, hepatice, a electroliților și a funcției de coagulare.
Depistarea hemoragiilor oculte
Hemoragiile oculte sunt sângerări care sunt prezente în materiile fecale, dar care nu se pot observa cu ochiul liber. Pentru a pune în evidență hemoragiile oculte în scaun, este necesară prelevarea de materii fecale și trimiterea probei la un laborator.
Endoscopia digestivă superioară
Endoscopia digestivă superioară reprezintă o investigație prin care medicul introduce un endoscop (tub subțire cu o cameră video) prin cavitatea bucală. Această investigație permite vizualizarea directă a esofagului, stomacului și a primei porțiuni a intestinului subțire. Angiodisplazia este suspectată atunci când se observă vase de sânge tortuoase și dilatate.
Colonoscopia
În cazul acestei proceduri, endoscopul este trecut prin orificiul anal în intestinul gros, în timp ce pacientul este sedat. Prin intermediul colonoscopiei, medicul poate vizualiza în mod direct peretele colonului și leziunile de angiodisplazie.
Explorarea cu videocapsulă
Acest test folosește o videocapsulă de mărimea unei pastile care este înghițită de pacient. Aceasta înregistrează imagini video din întregul tract digestiv, de la nivelul cavității bucale până la nivelul orificiului anal. După investigație, camera video este eliminată și nu trebuie să fie recuperată. Investigația cu videocapsulă permite vizualizarea vaselor de sânge anormale și a zonelor de sângerare.
Angiografia prin CT sau RMN
Angiografia prin intermediul examenului CT sau examenului RMN este utilă atunci când endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia nu poate evidenția angiodisplazia, din cauza sângelui prezent în tractul digestiv, care acoperă leziunile.
Scintigrafia
Scintigrafia este o investigație care se bazează pe administrarea intravenoasă a unor medicamente radioactive, cel mai folosit fiind Technețiu. În cazul pacienților cu angiodisplazie, scintigrafia se folosește pentru a detecta sângerările gastrointestinale intermitente care nu pot fi vizualizate prin alte investigații.
Angiografia
Angiografia este o investigație care constă în administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod care colorează vasele de sânge, urmată de utilizarea razelor X pentru a obține imagini. Angiografia poate fi necesară la pacienții cu sângerare activă, pacienții cu instabilitate hemodinamică sau pentru pacienții la care sursa de sângerare nu poate fi identificată prin alte metode.