Tratamentul pentru angina pectorală
Tratamentul anginei pectorale presupune în primul rând schimbarea stilului de viață și controlul factorilor de risc.
Acest lucru se realizează prin:
- renunțarea la fumat,
- dietă săracă în grăsimi,
- activitate fizică regulată,
- scăderea în greutate în cazul pacienților cu obezitate,
- scăderea nivelului de colesterol din sânge, în caz de colesterol mărit,
- controlul tensiunii arteriale și a diabetului zaharat.
Tratamentul medicamentos
Există mai multe clase de medicamente care se pot folosi în angina pectorală.
Cel mai cunoscut medicament din această clasă este nitroglicerina. Aceasta se poate administra în criza de angină pectorală sub formă de spray sub limbă sau sub formă de tabletă, administrată tot la nivel sublingual. Rolul nitraților este de a lărgi arterele coronare și astfel cantitatea de sânge care ajunge la inimă crește.
- Antiagregantele plachetare
Aceste medicamente previn apariția cheagurilor de sânge la nivelul arterelor inimii și astfel scad șansele de a apărea un infarct miocardic acut. Printre cele mai folosite medicamente din această clasă se numără Aspirina.
Aceste medicamente scad pulsul și tensiunea arterială și astfel muschiul inimii va avea nevoie de o cantitate mai mică de sânge și oxigen pentru a se putea contracta. S-a demonstrat ca betablocantele ameliorează simptomele și previn apariția infarctului miocardic acut și a decesului.
- Blocanții canalelor de calciu
Rolul acestor medicamente este de a relaxa și de a lărgi arterele coronare, astfel încât crește cantitatea de sânge și oxigen care ajunge la mușchiul inimii.
- Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei și blocantele receptorilor de angiotensina II
Aceste medicamente pot fi prescrise la pacienții cu tensiune arterială crescută, diabet zaharat și boală cronică de rinichi. Cele mai importante beneficii sunt reprezentate de scăderea riscului de infarct miocardic acut și a mortalității.
Aceste medicamente se folosesc pentru a scădea nivelul de colesterol din sânge și astfel împiedică formarea unor plăci de grasime în interiorul arterelor de la inimă și previn înfundarea acestora.
-
La Spitalul Clinic SANADOR, ai acces la tratament chirurgical sau endovascular pentru afecțiunilor cardiace.
Programează-te!
Angioplastia cu stent
Angioplastia coronariană cu stent reprezintă o metodă de tratament pentru pacienții care suferă de angină pectorală instabilă sau angină pectorală stabilă, dar care nu raspund la medicamentele specifice. În timpul acestei intervenții de cardiologie intervențională, medicul introduce un mic balon printr-o arteră a brațului sau de la nivel inghinal, până în zona în care artera inimii este îngustată. Se umflă acest balon pentru a lărgi artera, apoi se introduce o spirală de sârmă (stent), pentru a menține artera deschisă.
La Spitalul Clinic SANADOR, angina pectorală instabilă sau angina rezistentă la tratament beneficiază de tratament minim invaziv, prin angioplastie cu balon și stent. Procedura se realizează în Laboratorul de Cateterism Cardiac al Departamentului de Cardiologie Intervențională SANADOR, dotat cu două angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generație. Acesta asigură acces imagistic tridimensional, iradiere scăzută și eficiență operațională crescută.
Operația pe cord deschis (bypass-ul aortocoronarian)
La fel ca în cazul angioplastiei cu stent, bypassul aortocoronarian reprezintă o metodă de a trata angina pectorală instabilă sau angina pectorală refractară la tratament, în care episoadele de angină sunt frecvente, în ciuda schimbării stilului de viață și a unei medicații adecvate. Această intervenție de chirurgie cardiovasculară implică folosirea unei vene sau a unei artere din altă parte a corpului, pentru a devia circulația sângelui, ocolind astfel artera coronară înfundată.