Anevrism gigant inferior de ventricol stang cu furt sistolic si insuficienta mitrala severa

In cursul lunii august a fost operat cu success un pacient de 68 de ani care a suferit in luna martie a acestui an, un infarct miocardic inferior sever. La momentul respectiv pacientul a fost trimis intr-un centru teritorial fara facilitati de cardiologie interventionala unde s-a administrat tratament trombolitic (un medicament care topeste cheagurile de sange din arterele coronare).

Evolutia lui a fost initial favorabila. Intr-un timp ulterior s-a practicat coronarografie (investigatia care arata arterele infundate responsabile de infarct). Aceasta a precizat existenta unei stenoze de 80 % pe una din areterele coronare si anume pe artera circumflexa. Ulterior pacientul a dezvoltat insuficienta cardiaca, motiv pentru care a fost referit unui centru de asistenta cardiologica tertiara.

A fost investigat exhaustiv prin ecocardiografie transtoracica si ecografie cardiacă transesofagiana si s-a stabilt un diagnostic complet: Anevrism gigant inferior de ventricol stang cu furt sistolic si insuficienta mitrala severa prin restrictie de cuspa posterioara. (Infarctul a afectat peretele inimii, care s-a dilatat foarte mult si a compromis functionarea valvei mitrale).

Deasemenea datorita inflamatiei declansate, s-a acumulat o cantitate de lichid in pericard (sacul in care sta inima). Cresterea cantitatii acestui lichid, a inceput sa jeneze functionarea cordului (tamponada pericardica). In conditile date pacientul a fost referit serviciului nostru, pentru rezolvare chirurgicala.

S-a practicat o interventie chirurgicala complexa, pe cord deschis, folosind circulatia extracorporeala. Aceasta procedura complexa a inceput prin deschiderea pericadului si eliminarea lichidului acumulat care era intr-o cantitate foarte mare, de aproximativ 1 litru! Apoi s-a rezecat anevrismul care avea dimensiunea unui ou de gaina. Peretele inimii a fost refacut folosind un "petec" sintetic.

Valva mitrala a fost inlocuita cu o proteza mecanica fabricata din otel inalt aliat: pyrolit carbon, iar vasului coronarian stenozat I-a fost aplicat un "by-pass". In urma acestei reparatii complexe, pacientul a avut o evolutie favorabila, fiind externat din spital in conditii optime.

Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan, Membu Corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, Sef de Sectie Chirurgie Cardiovasculara Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR