Anevrismul de aortă ascendentă

Ce este anevrismul de aortă ascendentă?

Anevrismul de aortă ascendentă este o dilatare anormală la nivelul segmentului de aortă delimitat de inimă și crosa aortei. Anevrismele sunt periculoase, deoarece se pot rupe și pot provoca hemoragie internă severă, punând viața în pericol. La SANADOR, pacienții au acces la diagnostic rapid și la tratament modern, pentru prevenirea complicațiilor.

Watch on YouTube

Anevrismele aortice ascendente sunt mai frecvent diagnosticate la adulții în vârstă, de obicei în jurul vârstei de 50 sau de 60 de ani.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru anevrismul aortei ascendente

Anevrismul aortei ascendente se dezvoltă atunci când peretele unui vas de sânge devine vulnerabil sau este afectat, pe măsură ce procesele de îmbătrânire și bolile cardiovasculare reduc elasticitatea naturală a aortei. Presiunea exercitată de fluxul sanguin asupra zonei slăbite determină dilatarea vasului de sânge.

Printre afecțiunile care pot favoriza apariția anevrismelor de aortă ascendentă se numără inflamația aortei, acumularea de plăci în artere (ateroscleroză), anomalii ale valvei aortice, afecțiuni genetice precum sindromul Loeys-Dietz și sindromul Marfan, traumatisme și sindromul Turner.

Riscul de dilatare a aortei ascendente crește la bărbații care au peste 60 de ani și la femeile care au peste 70 de ani, precum și la persoanele cu antecedente familiale de anevrisme aortice. De asemenea, acest risc este mai mare la persoanele care au o valvă aortică bicuspidă sau tulburări ale țesutului conjunctiv, la cei care suferă de boli cardiace, hipertensiune arterială sau sunt fumători.

Cum se manifestă dilatarea de aortă ascendentă?

În stadiile incipiente sau când este de dimensiuni mici, dilatarea de aortă ascendentă poate fi adesea asimptomatică. Pe măsură ce dilatarea crește, pot apărea simptome precum dureri în piept, dureri lombare și o sensibilitate crescută în această zonă.

Alte semne și simptome includ modificări ale vocii, dificultăți de respirație și episoade de tuse. Cu toate acestea, nu toți cei afectați de anevrisme aortice ascendente vor manifesta astfel de simptome, chiar și când anevrismul este de dimensiuni mari.

Ruperea unui anevrism aortic ascendent este o urgență medicală. Semnele includ transpirație rece, dispnee, dificultatea de a înghiți, parestezie și slăbiciune în anumite părți ale corpului. Alte semne de avertizare sunt vertijul, sincopa și hipotensiunea arterială. De asemenea, tahicardia și durerea severă în piept sau de spate pot indica un anevrism aortic ascendent rupt.

Diagnosticul anevrismului de aortă ascendentă

Anevrismul de aortă ascendentă poate fi dificil de diagnosticat, deoarece de obicei nu provoacă semne și simptome. De multe ori este descoperit întâmplător, în timpul unei investigații medicale pentru o altă afecțiune.

Sunt folosite mai multe teste de imagistică pentru a identifica o aortă ascendentă dilatată. Radiografia toracică oferă o privire inițială rapidă asupra dimensiunilor aortei, însă este limitată în capacitatea sa de a detecta anevrisme mai mici.

Cu ajutorul ecocardiografiei transtoracice putem analiza fluxul sanguin prin inimă. Tomografia computerizată toracică oferă imagini detaliate ale toracelui, inclusiv a aortei, și poate evidenția chiar și anevrisme mici sau disecții de aortă, mai ales când se administrează un agent de contrast. Angiografia prin rezonanță magnetică oferă imagini detaliate ale toracelui și inimii, furnizând informații despre ventriculul stâng și valva aortică.

Complicațiile provocate de anevrismul de aortă ascendentă

Există riscul ca un anevrism de aortă ascendentă să se rupă, declanșând hemoragii interne care pot fi fatale. Cu cât dimensiunea anevrismului este mai mare, cu atât crește riscul de ruptură. În plus, anevrismele mai mari pot duce la o afecțiune gravă, numită disecție aortică, în care straturile aortei încep să se desprindă unele de altele, ce poate duce la complicații serioase și chiar la deces.

În contrast, anevrismele mai mici pot duce la complicații precum depunerea de plăci aterosclerotice în peretele vasului de sânge și formarea de cheaguri în jurul anevrismului. Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral.

Tratamentul pentru anevrismul de aortă ascendentă

Tratamentul pentru anevrismul de aortă ascendentă diferă în funcție de mărimea acestuia, rata de creștere și cauza subiacentă. În general, un anevrism cu un diametru mai mic de 5,5 centimetri nu necesită o intervenție chirurgicală imediată, cu excepția situațiilor în care există factori de risc suplimentari, precum tulburările de țesut conjunctiv sau prezența unei valve aortice bicuspide.

Medicul va recomanda medicamente pentru a controla tensiunea arterială. Pentru monitorizarea anevrismului, sunt indicate investigații de imagistică la intervale regulate, de obicei la fiecare șase luni. Dacă anevrismul crește lent, aceste examinări pot fi efectuate la intervale mai mari de timp. Este importantă adoptarea unui stil de viață echilibrat, cum ar fi ajustarea dietei, practicarea activităților fizice și renunțarea la fumat.

Intervenție de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie cardiovasculară se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România.

În cazul anevrismelor mai mari de 5,5 centimetri, de obicei este necesară o intervenție de chirurgie cardiovasculară. Cu toate acestea, există excepții pentru anumite afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Marfan sau prezența unei valve aortice bicuspide.

În timpul intervenției chirurgicale de reparare a anevrismului aortic ascendent, chirurgul efectuează o tăietură în piept pentru a ajunge la aortă și pentru a îndepărta partea deteriorată. Apoi, înlocuiește zona îndepărtată cu un tub special, numit grefon, care este făcut dintr-un material sintetic și rezistent.

În unele cazuri, persoanele cu valve aortice bicuspidă sau afecțiuni ale valvei aortice pot necesita și intervenții chirurgicale pentru repararea valvei aortice. Atât operațiile care necesită o incizie mai mare, cât și cele care sunt mai puțin invazive sunt efectuate în timp ce pacientul este sub anestezie generală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații imagistice performante pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare, cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla. În acest fel, medicii cardiologi experimentați identifică rapid un anevrism de aortă ascendentă și stabilesc tratamentul adecvat.

Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, operația se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR în primul bloc operator complet digitalizat din țară, dedicat intervențiilor cardiovasculare. Experiența deosebită a echipei de chirurgi cardiovasculari, completată de dotările de ultimă generație ale blocului operator, asigură obținerea celor mai bune rezultate terapeutice pe termen lung. Pentru o recuperare optimă, pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, care dispune de echipamente integrate informatic într-o platformă digitală.

Urgențele provocate de disecția sau ruptura unui anevrism de aortă ascendentă, sunt evaluate prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate inclusiv în regim de urgență, datorită liniei de gardă de chirurgie cardiovasculară care funcționează nonstop la Spitalul Clinic SANADOR.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR