Tratamentul anevrismului de aortă
Tratamentul anevrismului aortic depinde de mai mulți factori, precum localizarea anevrismului, dimensiunea acestuia sau de cât de repede se mărește.
În cazul anevrismelor mici, cu dimensiuni de sub 5 centimetri și care nu determină simptome, medicul poate decide monitorizarea pacientului, fără să intervină chirurgical. Pe lângă monitorizare, se recomandă și schimbarea stilului de viață. Aceasta poate include renunțarea la fumat, scădere în greutate, alimentație sănătoasă, activitate fizică moderată, cu evitarea efortului fizic intens pentru a nu provoca ruptura anevrismului. De asemenea, medicul vă poate recomanda și unele medicamente precum aspirina, un antiagregant plachetar, pentru a împiedica apariția cheagurilor de sânge, statine pentru scăderea colesterolului din sânge sau medicamente care să scadă tensiunea arterială.
În cazul în care anevrismul aortic are dimensiuni mari, de peste 5 centimetri sau dacă acesta crește cu mai mult de un centimetru pe an, se recomandă tratamentul chirurgical al anevrismului, pentru a nu apărea complicații, precum ruptura sau disecția de aortă, care pot fi fatale.
Operația pe cord deschis
Repararea aortei dilatate prin operație pe cord deschis se face sub anestezie generală. În funcție de localizarea anevrismului, medicul taie regiunea toracelui sau abdomenului pentru a ajunge la artera aortă. Anevrismul aortic este apoi îndepărtat, iar o grefă este cusută în locul lui. Grefa este, de obicei un tub din poliester, un material foarte rezistent la scurgeri. Timpul de recuperare după operația pe cord deschis este de aproximativ o lună de zile.
-
La SANADOR, anevrismul de aortă se tratează cu cele mai performante metode de tratament.
Programează-te!
Repararea endovasculară a anevrismului
Aceasta este o intervenție mai puțin invazivă decât operația pe cord deschis, deoarece se face prin cateterism cardiac, care se face cu anestezie locală și implică o recuperare rapidă a pacientului. Medicul va face o mică incizie la nivelul regiunii inghinale și va introduce un tub numit cateter prin artera femurală până în artera aortă la nivelul anevrismului. Prin acest cateter, medicul inseră un alt tub care se numește stent graft, pe care îl atașează de peretele aortei și îl lasă la nivelul anevrismului. Stentul este poziționat astfel încât să acopere tot anevrismul și să împiedice trecerea sângelui în anevrism.
Watch on YouTube
Până recent, opțiunile de tratament pentru anevrismele de aortă erau limitate la chirurgia deschisă, cu un risc semnificativ de complicații și deces. Însă în prezent, pacienții eligibili au acces la tehnici moderne de tratament, mai puțin invazive prin abordul endovascular. Tehnicile EVAR și TEVAR sunt utilizate pentru tratarea anevrismelor de aortă abdominală, respectiv toracică, fără a necesita incizii mari în stern sau abdomen. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de cardiologie intervențională au loc în Laboratorul de Cateterism Cardiac, echipat cu două angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7, asigurând tehnologie de vârf.
Medicii de la SANADOR cu experiență extinsă și pregătire internațională efectuează tratamente endovasculare precum TEVAR, EVAR și TAVI (protezarea valvulară aortică), într-un mediu steril, asigurat de un sistem de ventilație performant. Acest sistem eficient permite evacuarea ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii pacientului la radiații.