Ce este anemia

Anemia este definită ca scăderea numărului celulelor roșii sangvine, eritrocitele, care au rolul de a furniza oxigenul de la nivelul plămânilor la nivelul țesuturilor și de a transporta dioxidul de carbon de la țesuturi la plămâni, acestea realizându-se cu ajutorul hemoglobinei – o heteroproteină cu rol în transportul oxigenului, care leagă temporar și reversibil acest compus chimic. În anemii, numărul scăzut de eritrocite împiedică organismul să realizeze acest schimb gazos în parametrii optimi.

Watch on YouTube

Anemia poate fi prezentă pe o perioadă mai scurtă sau pe termen lung și poate varia ca severitate, de la forme ușoare până la forme foarte grave, în funcție de valoarea hemoglobinei. Dacă vă simțiți extenuat, incapabil să vă duceți la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi, iar paloarea feței și a mâinilor este accentuată, trebuie să vă prezentați urgent la un consult de hematologie.

Cauzele anemiei

În practică, există peste 400 de tipuri de anemie, grupate în trei mari clase în funcție de cauzele pentru care apar: pierderea de sânge, distrugerea exagerată a eritrocitelor (anemia hemolitică) și o producție insuficientă a acestora. Fiecare dintre aceste cauze include o serie de etiologii care necesită o terapie specifică și adecvată. Insuficiența pancreatică exocrină poate duce la anemie prin malabsorbția vitaminelor esențiale. Anemia poate să apară și în cazul unor boli autoimune, cum este sindromul Felty.

Etiologiile genetice includ:

  • Hemoglobinopatii;
  • Talasemii (beta-talasemie și alfa-talasemie);
  • Defectele de citoschelet eritrocitar;
  • Anomalii enzimatice ale căilor glicolitice.

Etiologiile nutriționale sunt:

  • Deficit de fier;
  • Deficitul de vitamina B12;
  • Deficit de folat;
  • Înfometarea și malnutriția generalizată (în cazurile de anorexie).

Bolile cronice și etiologiile maligne includ următoarele:

  • Anemia poate fi provocată de o serie de afecțiuni. Vino la SANADOR pentru consultație și analize!

Tipuri de anemie

Dintre nenumăratele tipuri de anemii, câteva sunt mai frecvente și prezintă următoarele caracteristici:

Anemie feriprivă

Această anemie, poate cea mai frecventă formă, este determinată de lipsa fierului din organism. Însă măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină și, fără un nivel adecvat de fier, producția de hemoglobină va fi insuficientă pentru eritrocite. Din acest motiv se consideră că fierul este o componentă de bază în rolul jucat de globulele roșii, întrucât face parte din structura lor și este esențial și în producerea acestora de către măduva osoasă. Astfel, atunci când aportul de fier este deficitar, poate să apară anemia feriprivă.

Fără o suplimentare adecvată de fier, anemia feriprivă poate fi întâlnită în timpul sarcinii, în menstruațiile abundente, în ulcerul gastric și ulcerul duodenal, cancer colorectal, în folosirea în exces a unor medicamente, cum este aspirina, care poate determina inflamarea mucoasei gastrice, ducând la pierderi de sânge.

Anemie aplastică

Această formă rară de anemie, care poate pune în pericol viața pacientului, apare atunci când măduva hematogenă nu produce suficiente elemente figurate (globule albe, roșii sau trombocite). Printre cauzele anemiei aplastice se numără consumul exagerat al unor medicamente (antibioticoterapie, anticonvulsivante, chimioterapice), virusurile HIV și Epstein-Barr sau expunerea la anumite chimicale (benzen). Simptomatologia poate include: paloarea feței, dispnee, palpitații, edeme la nivelul picioarelor. În lipsa tratamentului, poate duce la neutropenie.

Anemie prin carențe vitaminice

Pe lângă fier, organismul mai are nevoie pentru producția de eritrocite și de folat și de vitamina B 12, iar o dietă săracă în astfel de nutrienți cheie poate duce la o producție insuficientă de globule roșii. Unele persoane însă deși consumă o cantitate adecvată de vitamină B12, nu pot absorbi această vitamină la nivel gastrointestinal. În astfel de cazuri, pot să apară anemia megaloblastică (nivel scăzut de B12, acid folic sau ambele) și anemia pernicioasă, cauzată de absorbția scăzută de B12, din pricina unor afecțiuni (boala Chron sau infecția HIV).

Anemie Falciformă (Siclemie)

În unele cazuri, anemia poate să apară din cauza producerii unor molecule de hemoglobină defectuoase, ceea ce afectează calitatea și funcționalitatea globulelor roșii, forțându-le să adopte o formă anormală, de semilună sau seceră, care mor prematur, ducând la o lipsă cronică de globule roșii. Numele bolii vine, de fapt, de la forma hematiilor: sickle – seceră. Din pricina faptului că Siclemia este o afecțiune ereditară (moștenită), în astfel de cazuri este indicat și un sfat genetic. Aceasta se poate manifesta prin urinare involuntară, enurezis nocturn.

Anemie cauzată de sângerări

O astfel de anemie poate surveni în urma unei sângerări cronice, cum se întâmplă în cazul nașterilor, în perioada menstruală sau în alte situații în care un pacient poate pierde mult sânge pe alte căi: prin materiile fecale, urină, sângerări digestive sau epistaxis (sângerare nazală).

Semnele și simptomele anemiei

Semnele și simptomele prezente în anemie pot include:

  • paloarea tegumentară, mai evidentă la nivelul feței și mâinilor;
  • oboseală;
  • dispnee,
  • palpitații apărute la eforturi moderate;
  • cefalee – dureri de cap frecvente;
  • amețeli;
  • extremități reci.
  • Suferi de palpitații, dureri de cap și amețeli? Vino la SANADOR pentru consultație și analize!

Complicațiile anemiei

Netratată, anemia poate provoca multe probleme de sănătate, cum ar fi oboseala extremă, care poate împiedica un pacient să-și ducă la îndeplinire activitățile zilnice. Prezența unei anemii poate crea probleme și în timpul sarcinii. Femeile însărcinate care au anemie cu deficit de folat pot avea mai multe șanse de a avea complicații, cum ar fi o naștere prematură.

De asemenea, anemia poate duce la probleme cardiace – bătăi rapide sau neregulate ale inimii (aritmii) și din cauza faptului că inima pompează mai mult sânge pentru a compensa lipsa de oxigen inima se poate mări, ducând la insuficiență cardiacă.

Watch on YouTube

În plus, unele anemii, cum ar fi anemia cu celule falciforme, pot genera complicații amenințătoare de viață, iar pierderea mare de sânge în urma unei hemoragii poate fi fatală. Cele mai grave complicații se pot instala în anemia severă din cauza hipoxiei tisulare importante, când apar sincopa, insuficiență coronariană și pulmonară. În cazurile severe de anemie, poate fi necesară o transfuzie de sânge pentru a restabili nivelul optim de celule roșii în organism.

Anemia feriprivă și cea hemolitică pot duce la trombocitoză, adică la creșterea anormală a numărului de trombocite, dar și la boli ale limbii și alte afecțiuni.

Diagnosticarea anemiei

Pe lângă examenul clinic, anemia necesită investigații pentru a determina etiologia subiacentă. În practică, există analize de confirmare a anemiei (hemoleucograma), anemia fiind descoperită și cuantificată prin măsurarea numărului de eritrocite, a concentrației Hb și a hematocritului (Hct) – volumul de globule roșii raportat, și analize pentru stabilirea cauzei anemiei: frotiu de sange periferic, feritina, sideremie, tranzaminaze, bilirubina, dozarea de vitamină B12, acid folic ori examenul scaunului pentru sângerări oculte.

  • La SANADOR, beneficiezi de analize de laborator performante, pentru diagnosticarea anemiei.

Pe lângă analize, medicul poate recomanda și de o serie de investigații paraclinice: endoscopie digestivă superioară și inferioară (colonoscopie), biopsie de maduva osoasa, testarea hemoragiei oculte din scaun, teste genetice, computer tomograf (CT) și examinare RMN. Scopul stabilirii etiologiei anemiei este de a permite selectarea unei terapii specifice și eficiente. Prognosticul depinde de cauza care stă la baza anemiei, de severitatea anemiei și de rapiditatea cu care se pune diagnosticul.

Inițial, un pacient poate semnala manifestările anemiei medicului de familie, urmând ca ulterior să fie necesară și expertiza unui specialist hematolog, internist sau gastroenterolog.

Informațiile pentru acest articol au fost oferite de Dr. Daniela Nica, medic specialist de Medicină internă, la Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR