Tipuri de anemie
Dintre nenumăratele tipuri de anemii, câteva sunt mai frecvente și prezintă următoarele caracteristici:
Anemie feriprivă
Această anemie, poate cea mai frecventă formă, este determinată de lipsa fierului din organism. Însă măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină și, fără un nivel adecvat de fier, producția de hemoglobină va fi insuficientă pentru eritrocite. Din acest motiv se consideră că fierul este o componentă de bază în rolul jucat de globulele roșii, întrucât face parte din structura lor și este esențial și în producerea acestora de către măduva osoasă. Astfel, atunci când aportul de fier este deficitar, poate să apară anemia feriprivă.
Fără o suplimentare adecvată de fier, anemia feriprivă poate fi întâlnită în timpul sarcinii, în menstruațiile abundente, în ulcerul gastric și ulcerul duodenal, cancer colorectal, în folosirea în exces a unor medicamente, cum este aspirina, care poate determina inflamarea mucoasei gastrice, ducând la pierderi de sânge.
Anemie aplastică
Această formă rară de anemie, care poate pune în pericol viața pacientului, apare atunci când măduva hematogenă nu produce suficiente elemente figurate (globule albe, roșii sau trombocite). Printre cauzele anemiei aplastice se numără consumul exagerat al unor medicamente (antibioticoterapie, anticonvulsivante, chimioterapice), virusurile HIV și Epstein-Barr sau expunerea la anumite chimicale (benzen). Simptomatologia poate include: paloarea feței, dispnee, palpitații, edeme la nivelul picioarelor. În lipsa tratamentului, poate duce la neutropenie.
Anemie prin carențe vitaminice
Pe lângă fier, organismul mai are nevoie pentru producția de eritrocite și de folat și de vitamina B 12, iar o dietă săracă în astfel de nutrienți cheie poate duce la o producție insuficientă de globule roșii. Unele persoane însă deși consumă o cantitate adecvată de vitamină B12, nu pot absorbi această vitamină la nivel gastrointestinal. În astfel de cazuri, pot să apară anemia megaloblastică (nivel scăzut de B12, acid folic sau ambele) și anemia pernicioasă, cauzată de absorbția scăzută de B12, din pricina unor afecțiuni (boala Chron sau infecția HIV).
Anemie Falciformă (Siclemie)
În unele cazuri, anemia poate să apară din cauza producerii unor molecule de hemoglobină defectuoase, ceea ce afectează calitatea și funcționalitatea globulelor roșii, forțându-le să adopte o formă anormală, de semilună sau seceră, care mor prematur, ducând la o lipsă cronică de globule roșii. Numele bolii vine, de fapt, de la forma hematiilor: sickle – seceră. Din pricina faptului că Siclemia este o afecțiune ereditară (moștenită), în astfel de cazuri este indicat și un sfat genetic.
Anemie cauzată de sângerări
O astfel de anemie poate surveni în urma unei sângerări cronice, cum se întâmplă în cazul nașterilor, în perioada menstruală sau în alte situații în care un pacient poate pierde mult sânge pe alte căi: prin materiile fecale, urină, sângerări digestive sau epistaxis (sângerare nazală).