Tipuri de cancer care provoacă anemie
Anemia este cauzată de diverse tipuri de cancer și de impactul acestora asupra proceselor de producere a celulelor sanguine. Cancere precum leucemia, limfomul și tumorile metastatice pot afecta măduva osoasă, perturbând crearea normală de globule roșii, împiedicând astfel capacitatea de transport al oxigenului în organism.
Cancerele gastrointestinale, cum ar fi cancerul gastric sau cancerul de colon, induc adesea anemia prin sângerare, ducând la o pierdere rapidă de globule roșii care depășește capacitatea de înlocuire a acestora de către organism. Cancerul sau tratamentele asociate acestuia pot duce la complicații renale care afectează producția de eritropoietină, un hormon esențial în stimularea măduvei osoase pentru generarea celulelor roșii din sânge.
Cancerele de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul, afectează în mod direct funcția măduvei osoase. Acestea duc la o creștere anormală a celulelor sanguine, interferând astfel cu producția de globule roșii și compromițând funcțiile normale ale organismului. Anemia, în aceste cazuri, provine din scăderea capacității de a produce celule sanguine normale.
Cancerul osos, deși rar la adulți, poate contribui, de asemenea, la anemie. Cancere precum condrosarcomul, sarcomul lui Ewing și osteosarcomul afectează oasele și țesuturile din jur, putând provoca sângerări sau slăbirea oaselor, ceea ce poate duce la anemie.
Cancerul de col uterin, legat în principal de virusul papiloma uman (HPV), induce adesea sângerări din cauza creșterii anormale a celulelor din colul uterin, ceea ce poate duce la anemie feriprivă.
Cancerul de prostată ar putea duce la sângerări și anomalii ale celulelor sanguine, având un impact asupra producției de globule roșii și putând duce la anemie. Oasele sunt frecvent afectate de metastazele tumorilor de prostată, afectând producția de celule roșii din sânge și contribuind la anemie.
-
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale integrate.
Programează-te!