Anemia este unul dintre cele mai frecvente diagnostice întâlnite în practica medicală. Anemia feriprivă poate fi definită printr-o deficiență de fier la nivelul organismului, care poate duce la dezechilibre volemice, tensionale și nutritive ale pacientului.
Biologic, valorile sideremiei (fierului) trebuie să fie încadrate în intervalul 50-170 micrograme/decilitru. În mod normal, cantitatea de fier din organismul unui om este de 3-4 grame.
Acesta intră în proporție de 70% în compoziția hemoglobinei (proteină care ajută la transportul oxigenului și dioxidului de carbon), iar restul se găsește în depozite sub formă de mioglobină, hemosiderină și feritină. Absorbția fierului este facută la nivelul intestinului subțire, fiind favorizată de sucul gastric, de sucul biliar și de sucul pancreatic. De aici, fierul este transportat cu ajutorul transferinei fie spre depozitare, fie spre încărcarea eritroblaștilor (celulele care produc globule roșii). O cantitate mică se pierde zilnic și prin urină, scaun, celule epiteliale moarte sau prin sângerările menstruale.