Afecțiuni care provoacă anchiloza articulară
-
La SANADOR, afecțiunile articulare sunt tratate de medici experimentați.
Programează-te!
Diferite afecțiuni medicale pot declanșa anchiloza articulară. Printre aceste afecțiuni se numără tulburările autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă (AR), care afectează în mod specific articulațiile și induce inflamație, durere și, în cele din urmă, deteriorarea cartilajului și a oaselor cu fuzionarea acestora. Spondilita anchilozantă, o boală inflamatorie cronică, afectează în principal coloana vertebrală, provocând rigiditate, durere și, în timp, fuziunea vertebrelor, limitând grav mobilitatea coloanei vertebrale.
Osteoartrita, o afecțiune degenerativă a articulațiilor, erodează cartilajul protector dintre oase, ceea ce determină contactul direct între acestea, apariția de excrescențe osoase și fuziunea articulațiilor. Artrita psoriazică duce la inflamații articulare, rigiditate și, în cazuri grave, la afectarea directă a articulațiilor, ceea ce duce la anchiloză. Artrita idiopatică juvenilă afectează copiii, declanșând inflamația și rigiditatea articulațiilor. Lupusul eritematos sistemic (LES), o boală autoimună care afectează diverse organe, inclusiv articulațiile, declanșează o inflamație care ar putea duce la anchiloza articulară.
Infecțiile, cum ar fi artrita septică, pot provoca inflamații și leziuni articulare grave, care pot duce în cele din urmă la anchiloză articulară dacă nu sunt tratate prompt. În plus, leziunile traumatice, cum ar fi fracturile sau luxațiile, dacă sunt tratate în mod inadecvat, pot determina o creștere și o fuziune osoasă anormală, ceea ce duce la anchiloză. Guta, cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, induce inflamații și, în anumite cazuri, leziuni articulare care limitează mobilitatea.