Ce este anafilaxia

Anafilaxia este o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR asigură tratament prompt pentru persoanele cu anafilaxie. De asemenea, alergologii experimentați efectuează consultații și investigații pentru depistarea alergiilor. Vino la SANADOR!

Sistemul imunitar produce anticorpi care apară organismul împotriva substanțelor străine. Acesta este un proces normal și benefic în cazul factorilor dăunători, cum ar fi anumite bacterii sau virusuri. Dar, în cazul unor oameni, sistemul imunitar reacţionează exagerat la substanţe și eliberează un val de substanțe chimice. Acestea sunt cele care provoacă simptomele unei reacții alergice. Simptomele alergiei nu pun de obicei viața în pericol, dar o reacție alergică severă poate duce la anafilaxie.

Watch on YouTube

Simptome de șoc anafilactic pot apărea cel mai frecvent la câteva secunde sau minute după expunerea la alergen, cele mai frecvente alergii fiind alergii la alimente, alergii la înțepături de insecte (mușcătura de păianjen, mușcătura de țânțar), unele medicamente și alergia la latex. Există posibilitatea ca, chiar dacă a apărut în trecut doar o reacție anafilactică ușoară, o altă expunere la substanța care provoacă alergii să poată determina șoc anafilactic, cu erupție cutanată, tensiune arterială scăzută și căi respiratorii care se îngustează. Singurul tratament pentru șoc anafilactic este adrenalina (epinefrina), care trebuie administrată imediat, cu ajutorul unor seringi speciale preumplute (Epipen) la nivelul coapsei.

În afară de administrarea de adrenalină, persoanele care prezintă o reacție anafilactică trebuie duse la cea mai apropiată cameră de gardă pentru monitorizare și tratament de specialitate. Există o situație, numită anafilaxie bifazică, când apare un al doilea val de simptome după remiterea primelor. Acest al doilea val poate apărea la ore sau chiar zile după primele simptome de șoc anafilactic.

Dacă tratamentul este administrat prompt, majoritatea persoanelor se recuperează complet, dar în cazul în care nu se administrează în timp util primul ajutor pentru șoc anafilactic, acesta poate fi fatal.

  • 021 9699 Alege SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru reacția anafilactică

Cauzele cele mai frecvente de reacții anafilactice diferă în funcție de vârstă. În situații rare, aceasta poate apărea ca reacție adversă la o transfuzie de sânge, necesitând intervenție medicală de urgență. Astfel, cele mai răspândite cauze de șoc anafilactic la copii sunt alergiile alimentare, cum ar fi la arahide, nuci, lapte, pește, crustacee, grâu, soia sau susan. La adulți, în schimb, factorii declanșatori de anafilaxie includ de obicei:

  • medicamente – unele antibiotice, aspirina, analgezicele și substanțele de contrast  administrate intravenos pentru diverse investigații imagistice;
  • înțepătură de albină, viespe, furnici și alte insecte;
  • latex – întâlnit în componența mănușilor de unică folosință, cateterelor, benzilor adezive și prezervativelor;
  • exerciții fizice – în cazuri rare, unii oameni dezvoltă anafilaxie la efectuarea unor exerciții fizice intense sau moderate (jogging, mers pe jos);

În unele cazuri, cauza anafilaxiei nu poate fi identificată, situație ce poartă denumirea de anafilaxie idiopatică.

În ceea ce privește factorii de risc pentru reacțiile anafilactice, au fost identificați până la momentul actual următorii:

  • anafilaxie anterioară – o dată cu dezvoltarea unei reacții anafilactice, crește riscul de a o repeta, reacțiile viitoare chiar putând fi mai severe decât prima;
  • istoricul medical – persoanele cunoscute cu diverse alergii sau astm bronșic au un risc crescut de a avea anafilaxie;
  • alte boli – anumite afecțiuni cardiace și mastocitoza, o acumulare neregulată a unui tip de globule albe, cresc de asemenea riscul de dezvoltare a unei reacții anafilactice de-a lungul vieții.
  • Compartimentul de Primiri Urgențe asigură tratament prompt. Vino la SANADOR!

Stadiile anafilaxiei

Anafilaxia și simptomele de reacție anafilactică apar de obicei succesiv, în etape din ce în mai grave. Stadiile anafilaxiei cuprind patru categorii:

  • prima etapă – anafilaxie ușoară, care poate provoca simptome precum erupție sau eritem (roșeață) cutanat, prurit (mâncărime) sau rinoree (nas care curge);
  • etapa a doua – anafilaxie moderată, când o persoană are simptome mai extinse, cum ar fi erupții cutanate și urticarie ce se răspândesc pe corp, edemul (umflarea) buzelor, feței sau a limbii, epifora (lăcrimare excesivă a ochilor), disfagie (dificultăți la înghițire), dureri de burtă, vărsături sau diaree;
  • etapa a treia – anafilaxie severă, numită și șoc anafilactic, implică prezența semnelor de dificultăți de respirație, puls slab, durere în piept și amețeală sau chiar leșin;
  • etapa a patra – pune viața în pericol pentru că persoana afectată își pierde cunoștința, nu poate respira și are un flux sangvin inadecvat către organele vitale, cu tensiunea arterială scăzută și pulsul slab.
  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Semne și simptome de anafilaxie

Semnele și simptomele anafilaxiei apar de obicei în câteva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, totuși, reacția anafilactică se poate dezvolta la o jumătate de oră sau chiar mai mult după expunere. Cel mai frecvent, primele simptome sunt cele cutanate, cu apariția eritemului, urticariei și pruritului. Semnele și simptomele mai severe includ:

  • edemul buzelor, limbii, feței sau a gâtului;
  • constricția căilor respiratorii;
  • respirație șuierătoare;
  • dispnee (dificultăți de respirație);
  • disfagie;
  • greață, vărsături sau diaree;
  • dureri abdominale;
  • amețeală, confuzie sau sincopă (leșin);
  • tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială);
  • tahicardie (puls slab și rapid).
  • Consultația la medicul alergolog este necesară pentru diagnosticarea alergiilor. Programează-te!

Complicațiile anafilaxiei

O reacție anafilactică poate pune viața în pericol prin oprirea fie a respirației, fie a bătăilor inimii. Riscul vital este mai mare în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau bolile pulmonare (în special astmul bronsic).

  • 021 9699 Nu aștepta apariția complicațiilor! Sună la SANADOR!

Diagnosticul reacției anafilactice

Diagnosticul reacției anafilactice în sine poate fi pus doar pe baza semnelor și simptomelor clinice prezente. Dar, pentru un diagnostic complet este necesară în primul rând o discuție amănunțită între medicul alergolog și pacient. Medicul trebuie să afle despre reacțiile alergice anterioare, despre cauza acestora, despre intensitatea simptomelor. La fel de importante pentru diagnostic sunt și alte probleme de sănătate ale pacientului și tratamentul urmat la domiciliu. Ulterior, medicul alergolog poate recomanda efectuarea unor teste speciale pentru a determina factorii declanșatori. Aceste teste pot include:

  • analize de sânge pentru a măsura cantitatea unei anumite enzime (triptază) care poate fi crescută până la trei ore după anafilaxie;
  • teste alergologice pe piele – plasează o cantitate mică de alergen pe piele, pentru a vedea dacă provoacă o reacție;
  • teste de sânge speciale – implică prelevarea unei probe de sânge care este analizată în mod special în laborator, pentru o serie mai extinsă de potențiali alergeni.

Primul ajutor și tratamentul pentru anafilaxie

Primul ajutor pentru șoc anafilactic constă într-o serie de pași, după cum urmează:

  1. apelarea la numărul de urgență național (112) pentru ajutor medical;
  2. utilizarea unui autoinjector de adrenalină (Epipen), dacă este disponibil, administrându-se în coapsa persoanei afectate;
  3. poziționarea persoanei – întinsă și cu picioarele ușor ridicate, dacă nu are probleme cu respirație; în caz contrar, trebuie stea în picioare pentru a facilita respirația;
  4. dacă persoana este inconștientă, trebuie poziționată pe partea stângă, cu bărbia ridicată, pentru a deschide căile respiratorii;
  5. dacă persoana nu prezintă puls sau respirație spontană, trebuie efectuate manevre de resuscitare cardio-pulmonară (RCP).

În momentul în care ajunge ambulanța, tratamentul este continuat de către personalul medical. Acesta poate realiza intubația orotraheală, dacă pacientul nu respiră sau poate efectua o traheostomie, o intervenție chirurgicală de urgență în care creează un orificiu la nivelul traheei pentru a plasa tubul de oxigen mai jos de zona edemațiată. Alte tratamente includ oxigenoterapie, fluide hidratante administrate intravenos, diverse medicamente pentru susținerea inimii și a sistemului circulator, antihistaminice și steroizi pentru a reduce simptomele după ce persoana este stabilă.

Dacă înțepăturile de insecte declanșează o reacție anafilactică, se poate administra o serie de injecții alergice (imunoterapie) care ar putea reduce răspunsul alergic al organismului și ar putea preveni o reacție severă în viitor. Din păcate, în majoritatea celorlalte cauze de reacție anafilactică, nu există nicio modalitate de a trata starea de bază a sistemului imunitar care poate duce la anafilaxie. Singura măsură pentru a preveni o reacție anafilactică în viitor este evitarea factorilor care declanșează alergii.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Persoanele care au manifestări de anafilaxie pot beneficia de tratament prompt, asigurat de Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat românesc. Dotat cu 26 linii de gardă, dispecerat propriu și o flotă de ambulanțe echipate complet, CPU SANADOR este disponibil 7 zile din 7, la orice oră. Organizarea foarte bună și echipa medicală pregătită la cel mai înalt nivel contribuie la reducerea la minim a timpului de așteptare și la administrarea tratamentului în timp util.

Pentru identificarea alergenilor care au declanșat anafilaxia, medicii alergologi de la SANADOR oferă consultații amănunțite și realizează teste performante, printre care și testul Allergy Explorer/ALEX, care identifică sensibilitatea la 282 de alergeni. Medicii alergologi experimentați ai SANADOR asigură tratamentul potrivit și oferă recomandări pentru evitarea reacțiilor alergice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR