Ce urmează după amputația penisului?
Amputația penisului poate avea un impact major asupra stării psihoemoționale a pacientului, mai ales atunci când este necesară rezecția totală. Acest lucru afectează viața sexuală și încrederea de sine, crescând riscul de depresie. De aceea, psihoterapia poate fi de ajutor în perioada de după intervenție.
Urinarea în ortostatism este în continuare posibilă, dacă a fost îndepărtată o porțiune mică din penis, cum ar fi doar glandul. Cu toate acestea, dacă fragmentul rămas din penis este foarte mic sau dacă s-a efectuat penectomie totală cu uretrostomie, pacientul trebuie să urineze stând în șezut.
În ceea ce privește relațiile intime, lucrurile diferă de la un pacient la altul. În unele cazuri de amputație peniană parțială, pacientul se poate confrunta cu disfuncție erectilă, amplificată de starea psihoemoțională alterată (sentimente de rușine, imagine de sine afectată, încredere de sine scăzută, lipsa interesului în activități sexuale).
În general, însă, după o penectomie parțială, pacientul poate avea în continuare erecție, contact sexual normal, penetrativ, și ejaculare, chiar dacă lipsește glandul penisului. După o penectomie totală, în schimb, contactul sexual obișnuit nu este posibil. Totuși, organele sexuale masculine prezintă alte zone erogene, cum ar fi scrotul, a căror stimulare poate produce plăcere.
În general, testiculele nu sunt îndepărtate, astfel încât pacientul rămâne fertil. După o amputație peniană totală cu uretrostomie, ejacularea nu este posibilă, însă spermatozoizii pot fi colectați prin tehnici chirurgicale, fiind apoi utilizați pentru fertilizarea in vitro. Dacă sunt îndepărtate inclusiv testiculele, pacientul este infertil.
În cazul în care au fost îndepărtați ganglionii limfatici din zona inghinală, persoana operată se poate confrunta cu umflături anormale la nivelul scrotului și picioarelor. Nodulii limfatici au rolul de a drena fluidele prin sistemul limfatic, iar lipsa lor poate favoriza acumularea lichidiană.
Din păcate, chiar dacă tratamentul cancerului penian a reușit, există riscul de recurență. Din acest motiv, sunt esențiale controalele medicale de rutină, pentru monitorizarea pe termen lung. Progresele medicale în chirurgia plastică și reconstructivă sunt promițătoare, fiind posibile în prezent proceduri de reconstrucție peniană.
-
La SANADOR beneficiezi de servicii medicale la nivel internațional.
Programează-te!