Ce este amputația peniană sau penectomia?

Penectomia sau amputarea penisului este o intervenție chirurgicală de rezecție a unei porțiuni sau a întregului penis. Procedura este utilizată în special în tratarea cancerului penian. Amputarea penisului poate avea un impact puternic asupra vieții sexuale și sănătății mintale, însă are avantajul că poate crește semnificativ șansele de supraviețuire a pacienților oncologici. Atunci când este posibil, medicul încearcă să conserve cât mai mult din țesutul sănătos în timpul operației de amputație peniană. La SANADOR, intervenția chirurgicală de amputare a penisului este realizată de chirurgi experimentați, într-un bloc operator ultramodern. Programează-te!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de amputație peniană

Principalele tipuri de amputație peniană sunt:

  • Amputație peniană parțială: Aceasta presupune numai îndepărtarea glandului penian (capul penisului), cu păstrarea corpului penisului (porțiunea liberă) și uretrei (tubul prin care urina este eliminată la exterior). Dacă se îndepărtează numai capătul penisului, procedura poartă denumirea de glansectomie;
  • Amputație peniană totală: Se îndepărtează întregul penis, încă de la bază și se repoziționează uretra în zona perineului (între anus și scrot). Poate presupune inclusiv îndepărtarea țesuturilor genitale din interiorul pelvisului (rădăcina penisului).
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este necesară amputația penisului?

Intervenția de amputație peniană poate fi efectuată pentru:

  • Tratamentul cancerului penian – în cazul unor neoplazii maligne la nivelul penisului sau pielii care îl acoperă (cum ar fi sarcomul, adenocarcinomul, melanomul, carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular), poate fi necesară amputarea, în combinație cu alte tratamente (chimioterapie, radioterapie). Cancerul de penis este o formă rară de cancer, care afectează în special pielea ce acoperă penisul și glandul (prepuțul) și care se poate extinde;
  • Schimbare de sex – în cazul bărbaților care se identifică drept femeie. În această situație, procedura de amputație se asociază cu tehnici de chirurgie plastică pentru a construi o vulvă și un vagin.
  • La SANADOR, medicii au experiență în chirurgia urologică. Programează-te!

Pregătirea pentru operația de amputație a penisului

Pregătirea pentru operația de amputație peniană presupune efectuarea unui set de analize și investigații medicale, precum și vizita la anestezist. Medicul va discuta cu pacientul despre tipul de procedură recomandată. În săptămâna dinaintea intervenției, este recomandată o alimentație mai bogată în legume, fructe și cereale integrale, pentru a preveni constipația postintervenție.

Este important ca medicul să știe toate medicamentele și suplimentele alimentare pe care pacientul le ia în mod uzual. Poate fi necesară întreruperea unor tratamente medicamentoase, pentru a reduce riscul unor complicații. De asemenea, pacientul nu trebuie să mănânce și să bea nimic începând cu noaptea dinaintea procedurii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se realizează amputația peniană?

Operația de amputație peniană se efectuează sub anestezie totală sau spinală (rahidiană). O doză de antibiotice poate fi administrată pentru a preveni infecția.

Medicul va îndepărta chirurgical zona afectată de cancer, precum și o porțiune mică de țesut sănătos. Poate fi necesară rezecția glandului penian, a unei porțiuni din corpul penisului sau a întregului penis. În cazul unei penectomii parțiale, specialistul poate fixa pe capătul penisului o grefă de piele recoltată din zona coapsei. De asemenea, va trece uretra prin acest țesut nou de piele, reconstruind astfel glandul penian.

Poate fi necesară inclusiv îndepărtarea ganglionilor limfatici din zona inghinală (amputație peniană cu limfodisecție). Disecția nodulilor limfatici este recomandată în cazurile avansate de cancer, pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase în restul corpului prin intermediul sistemului limfatic. 

În cazul unei rezecții parțiale, pacientul poate urina precum în mod normal prin uretră. Atunci când penisul este îndepărtat complet, este necesară repoziționarea uretrei în zona perineului (între anus și scrot) – amputație peniană cu uretrostomie perineală. Astfel, medicul creează o nouă deschidere a uretrei pentru a facilita urinarea. Rar, în cadrul procedurii de penectomie, sunt îndepărtate inclusiv testiculele și scrotul – spre exemplu, atunci când cancerul este extins și în aceste zone.

La finalul procedurii, medicul va sutura leziunile cu fire chirurgicale și va plasa o sondă urinară pentru a face posibilă urinarea pe parcursul vindecării.

  • Amputația peniană este realizată la SANADOR într-un bloc operator ultramodern. Programează-te!

Recuperarea după intervenția de amputație peniană

Medicul va prescrie antibiotice pentru a preveni infectarea lezinilor chirurgicale, antialgice și medicamente pentru a scădea riscul de formare a cheagurilor de sânge. Pansamentele și sonda urinară sunt îndepărtate după ce rănile s-au vindecat și grefa de piele s-a îmbinat. Sonda urinară poate fi necesară timp de 2-3 săptămâni după uretrostomie.  

Pacientul rămâne internat în spital pentru câteva zile, însă recuperarea durează câteva săptămâni până la o lună. Persoana operată poate cere ajutorul unui membru al familiei, pentru a putea efectua diferite activități de zi cu zi în timpul recuperării.

  • Pacienții chirurgicali beneficiază la SANADOR de îngrijiri avansate. Programează-te!

Ce urmează după amputația penisului?

Amputația penisului poate avea un impact major asupra stării psihoemoționale a pacientului, mai ales atunci când este necesară rezecția totală. Acest lucru afectează viața sexuală și încrederea de sine, crescând riscul de depresie. De aceea, psihoterapia poate fi de ajutor în perioada de după intervenție.

Urinarea în ortostatism este în continuare posibilă, dacă a fost îndepărtată o porțiune mică din penis, cum ar fi doar glandul. Cu toate acestea, dacă fragmentul rămas din penis este foarte mic sau dacă s-a efectuat penectomie totală cu uretrostomie, pacientul trebuie să urineze stând în șezut.

În ceea ce privește relațiile intime, lucrurile diferă de la un pacient la altul. În unele cazuri de amputație peniană parțială, pacientul se poate confrunta cu disfuncție erectilă, amplificată de starea psihoemoțională alterată (sentimente de rușine, imagine de sine afectată, încredere de sine scăzută, lipsa interesului în activități sexuale).

În general, însă, după o penectomie parțială, pacientul poate avea în continuare erecție, contact sexual normal, penetrativ, și ejaculare, chiar dacă lipsește glandul penisului. După o penectomie totală, în schimb, contactul sexual obișnuit nu este posibil. Totuși, organele sexuale masculine prezintă alte zone erogene, cum ar fi scrotul, a căror stimulare poate produce plăcere.

În general, testiculele nu sunt îndepărtate, astfel încât pacientul rămâne fertil. După o amputație peniană totală cu uretrostomie, ejacularea nu este posibilă, însă spermatozoizii pot fi colectați prin tehnici chirurgicale, fiind apoi utilizați pentru fertilizarea in vitro. Dacă sunt îndepărtate inclusiv testiculele, pacientul este infertil.

În cazul în care au fost îndepărtați ganglionii limfatici din zona inghinală, persoana operată se poate confrunta cu umflături anormale la nivelul scrotului și picioarelor. Nodulii limfatici au rolul de a drena fluidele prin sistemul limfatic, iar lipsa lor poate favoriza acumularea lichidiană.

Din păcate, chiar dacă tratamentul cancerului penian a reușit, există riscul de recurență. Din acest motiv, sunt esențiale controalele medicale de rutină, pentru monitorizarea pe termen lung. Progresele medicale în chirurgia plastică și reconstructivă sunt promițătoare, fiind posibile în prezent proceduri de reconstrucție peniană.

  • La SANADOR beneficiezi de servicii medicale la nivel internațional. Programează-te!

Penectomia la SANADOR

La SANADOR, pacienții sunt consultați atent și investigați amănunțit de urologi experimentați înainte de a primi indicația pentru operația de penectomie. Operația este realizată în blocul operator al Spitalului Clinic SANADOR, unul dintre cele mai moderne din țară. Medicii experimentați ai SANADOR realizează și operații de reconstrucție, pentru a reda funcția excretorie pacientului. Pe toată durata tratamentului chirurgical și după aceea, pacienții sunt monitorizați atent de medicii Secției ATI certificată la categoria I, nivel de competență extinsă, și îngrijiți atent de o echipă medicală empatică și bine pregătită.

Pentru că amputația peniană este recomandată, în general, în tratamentul cancerului penian, persoanele care au acest diagnostic necesită monitorizare și diferite tipuri de tratament, care pot include diferite proceduri, precum chimioterapia și radioterapia. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat dedicat afecțiunilor oncologice din România, asigură servicii diagnostice și terapeutice la standarde internaționale pentru pacienții oncologici.

Psihologii SANADOR ajută pacienții cărora li s-a amputat penisul să depășească emoțiile negative asociate acestei proceduri.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR