Cauzele amețelii
Corpul uman primește în mod constant informații de la sistemul nervos central, țesuturi, urechi și ochi, pentru a menține starea de echilibru. Aceste informații sunt procesate de către sistemul nervos central și ajută la menținerea stabilității. Atunci când apar perturbări, sistemul nervos central poate distorsiona informațiile primite, ceea ce poate cauza stări de amețeală și slăbiciune. Afecțiunile urechii interne, problemele neurologice, medicamentele și chiar stresul pot cauza aceste stări de amețeală.
Printre cauzele care produc amețeala se numără tulburările urechii interne, cum ar fi vertijul paroxistic benign pozițional, starea comatoasă diabetică, labirintita și neuronita vestibulară. De asemenea, amețeala este un simptom în boli precum sindromul vărsăturilor ciclice (SVC), nistagmus, anemia, sindrom carcinoid, anorexie, intoleranța la histamină, neurinomul acustic și problemele cardiovasculare. Traumatismul cranio-cerebral, lovitura la cap pot cauza amețeală, manifestată prin simptomele unei contuzii. În plus, bolile sau tulburările neurologice, cum ar fi migrenele, scleroza multiplă și boala Parkinson, pot afecta echilibrul și pot produce amețeală. În afară de acestea, există și alte cauze frecvente de amețeală, precum anxietatea și stresul, alergia la înțepăturile de insecte (ciupitura de păianjen), intoxicația cu monoxid de carbon, deshidratarea severă, hipoglicemia, efectele secundare ale medicamentelor și răul de mișcare în timpul călătoriilor cu mașina sau avionul.
Amețelile dimineața pot fi declanșate de mai multe cauze. Deshidratarea pe timpul nopții poate duce la senzații de amețeală și dezechilibru. De asemenea, aceste simptome pot indica un nivel scăzut de zahăr din sânge. Unele medicamente pot provoca, de asemenea, amețeli ca efect secundar. În plus, apneea de somn obstructivă, o tulburare de somn, poate contribui la apariția amețelilor dimineața.
Amețeala în sarcină este un simptom frecvent. Deși amețelile sunt mai frecvente în primul trimestru, pot persista pe tot parcursul sarcinii. Principala cauză este creșterea nivelului de hormoni, care determină relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. Acest proces facilitează creșterea fluxului sanguin către făt, însă încetinește întoarcerea sângelui în venele mamei. În consecință, tensiunea arterială poate scădea temporar, reducând fluxul de sânge către creier și producând amețeli la cap.
Amețeala poate să apară și la copii. În cazul copiilor, amețeala și durerile de cap pot fi generate de diverși factori, începând de la stres, foame și deshidratare până la afecțiuni medicale precum migrenele și convulsiile.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!