Ce este alfa-fetoproteina?

Alfa-fetoproteina (AFP) este o proteină pe care ficatul o produce atunci când se formează celule hepatice noi. În mod normal, la copiii nou-născuți valorile alfa fetoproteine sunt crescute și scad până la vârsta de un an. Astfel, măsurarea nivelului de alfa-fetoproteină este obligatorie pentru toate femeile gravide, pentru a monitoriza dezvoltarea corespunzătoare a fătului. Pentru măsurarea nivelului de alfa-fetoproteină, SANADOR  oferă acces la echipamente de ultimă generație și un laborator acreditat, care asigură rezultate precise și rapide.

Rezultatele anormale la analiza AFP pot indica probleme precum tulburări genetice sau defecte ale tubului neural, care va alcătui ulterior sistemul nervos central al copilului. Determinarea nivelului de alfa-fetoproienă la persoanele care nu sunt însărcinate este utilizată în principal ca marker tumoral.

SANADOR dispune de echipamente performante, pentru analize de laborator cu rezultate rapide și de încredere.

Markerii tumorali sunt substanțe care sunt adesea detectabile când persoana respectivă prezintă o neoplazie (cancer). Un test pentru marker AFP este un test de sânge care măsoară nivelul de alfa-fetoproteină dintr-o probă de sânge. De obicei, este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor tipuri de cancer, de exemplu cancer de ficat, cancer ovarian sau cancer testicular, și pentru a verifica eficacitatea tratamentului antineoplazic.

Există situații în care pacientul are valori normale pentru alfa fetoproteină, deși prezintă un cancer hepatic, de ovar sau de testicul. Medicii întâlnesc niveluri ridicate de AFP și la pacienții cu ciroză hepatică, hepatită A, hepatita B sau hepatita C, hepatită toxică sau autoimună. Din acest motiv, analiza AFP nu poate fi folosită singură pentru a detecta sau diagnostica cancerul, ci se recomandă investigații suplimentare pentru un diagnostic de certitudine.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicată determinarea nivelului de alfa-fetoproteină?

Este indicată determinarea nivelului de alfa-fetoproteină în cazul în care:

  • examenul fizic și/sau alte analize sugerează prezența unei neoplazii la ficat, ovare sau testicule;
  • pacientul prezintă hepatită cronică sau ciroză, având astfel un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat;
  • este necesară confirmarea sau excluderea unui diagnostic de cancer, fiind utilizat împreună cu alte examene și investigații;
  • pacientul urmează tratament pentru un cancer care cauzează niveluri ridicate de AFP și este necesară monitorizarea eficacității tratamentului;
  • pacientul trebuie monitorizat periodic pe termen lung pentru apariția unei recidive a cancerului;
  • este necesar screening în timpul sarcinii - se dozează valori alfa-fetoproteină din sângele mamei ca parte a unui set mai mare de teste de sânge, numit cvadruplu test.

Toate femeile însărcinate ar trebui să efectueze analiza AFP între săptămânile 16 și 22 de sarcină, dar testul este recomandat în special la cele cu vârsta peste 35 de ani, cu antecedente familiale de malformații congenitale sau cu diabet zaharat.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează recoltarea pentru analiza AFP?

În mod normal, pentru analiza AFP un asistent medical prelevă o probă de sânge dintr-o venă de la nivelul brațului, folosind un ac special. După ce acul este introdus în venă, o cantitate mică de sânge este colectată într-o eprubetă. Asistentul îndepărtează acul și aplică o compresă sterilă, apoi trimite proba de sânge la laborator, unde personalul măsoară nivelul de alfa-fetoproteină.

Unii pacienți pot descrie o ușoară senzație de usturime sau durere la locul înțepăturii după recoltarea de sânge, dar durează în general foarte puțin. De asemenea, pot apărea vânătăi în locul în care a fost introdus acul, pe care se recomandă aplicarea de comprese reci. Pacientului nu i se solicită o pregătire specială înainte de analiza AFP, dar medicii recomandă hidratarea corespunzătoare, pentru a facilita recoltarea sângelui.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Valorile normale pentru alfa fetoproteină

Valorile normale pentru AFP pot varia în funcție de vârsta persoanei, de rasă, de sex, de istoricul medical al acesteia, dar și de fiecare laborator în parte. În general, valorile normale alfa fetoproteină la bărbați sau la femeile care nu sunt gravide se situează între 0 și 8 ng/mL (nanograme pe mililitru). În cazul femeilor însărcinate nivelul de AFP poate fi normal până la 40 ng/mL.

Nou-născuții au, de asemenea, niveluri foarte ridicate de AFP în mod normal, dar scad treptat până la vârsta de 1 an. Nivelurile normale de AFP înseamnă că este mai puțin probabil să existe un cancer hepatic sau de organe genitale, dar nu poate fi exclus un asemenea diagnostic fără alte investigații.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce înseamnă un nivel crescut de alfa-fetoproteină?

În cazul unei femei gravide, un nivel crescut de alfa-fetoproteină poate indica mai multe posibilități. O variantă poate fi prezența unor defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, în care nu se formează corect coloana vertebrală, sau anencefalia, malformație congenitală a sistemului nervos central.

Nivelurile ridicate de AFP pot însemna, de asemenea, că există o sarcină multiplă (sarcină gemelară) sau că nu a fost corect calculată perioada de sarcină și data probabilă a nașterii.

În cazul bărbaților și femeilor ce nu sunt însărcinate, nivelurile ridicate de AFP pot apărea în caz de cancer la ficat, ovare sau testicule, în diverse boli cronice hepatice și, mai rar, în alte tipuri de cancer, precum limfom sau cancer pulmonar.

În situația pacienților aflați în tratament pentru un cancer care a crescut inițial valoarea AFP, se repetă în dinamică acest marker pentru a urmări tratamentul și a decela o recidivă. Dacă alfa-fetoproteina stagnează la o valoare ridicată sau este în creștere, poate însemna că tratamentul nu funcționează sau a apărut o recidivă tumorală.

Posibile cauze pentru un nivel scăzut de alfa-fetoproteină

Cea mai frecventă cauză pentru un nivel scăzut de alfa-fetoproteină întâlnită în timpul sarcinii este o eroare de estimare a vârstei sarcinii și a datei probabile a nașterii. În cazuri rare, valori de alfa fetoproteină scăzute pot apărea atunci când copilul prezintă o tulburare genetică, spre exemplu sindromul Down (anomalie cromozomială), tulburare genetică care provoacă dizabilități intelectuale și diverse probleme de sănătate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Analize recomandate în cazul unui nivel anormal de marker AFP

În cazul în care este determinat un nivel anormal de marker AFP, sunt recomandate diverse investigații, în funcție de fiecare situație. În timpul sarcinii, medicii recomandă efectuarea de triplu test, care verifică prezența diverselor tulburări genetice, împreună cu testul AFP. Dacă rezultatul indică riscul unei afecțiuni genetice, specialistul poate recomanda biopsia de vilozități coriale și teste genetice care evaluează celulele din placentă - cariotip din vilozități coriale.

În cazul bărbaților și femeilor care nu sunt gravide medicul poate recomanda:

  • analize pentru evaluarea funcției hepatice - de exemplu transaminazele, bilirubina, albumina, fosfataza alcalina, GGT,
  • teste de coagulare a sângelui - cum ar fi timpul de protrombină (PT) și INR,
  • analize pentru evaluarea funcției renale - frecvent recomandate ureea, creatinina și acidul uric,
  • hemograma completă - măsoară nivelul celulelor roșii din sânge, al globulelor albe și al trombocitelor,
  • analize biochimice ale sângelui - cum ar fi calciul, potasiul, sodiul și glucoza,
  • teste pentru hepatite virale - analize pentru hepatitele B și C,
  • analize pentru alți markeri tumorali din sânge - precum gonadotropina corionică umană (hCG), CA-125, CEA.

De asemenea, specialiștii pot recomanda efectuarea unor investigații imagistice dacă suspectează o formațiune tumorală cu potențial malign, precum ecografia, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), sau efectuarea unei biopsii pentru diagnosticul de certitudine.

Măsurarea nivelului de alfa-fetoproteină la SANADOR

SANADOR oferă acces la o gamă completă de analize și investigații pentru diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor asociate cu nivelurile anormale de alfa-fetoproteină (AFP). Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru a măsura cu precizie markerii tumorali, inclusiv AFP, esențiali în evaluarea riscului de neoplazii, precum cancerul hepatic, ovarian sau testicular.

Pe lângă testul AFP, pacienții pot accesa investigații suplimentare, precum ecografii, tomografii computerizate și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru un diagnostic corect și complet. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament performant, multimodal, stabilit personalizat și de monitorizare pe termen lung pentru diferite afecțiuni oncologice.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR